• Business

    Εργασίες στο Ελληνικό: Πότε διαδέχεται την Intrakat η Άβαξ

    Οδυσσέας Αθανασίου, CEO Lamda Development

    Οδυσσέας Αθανασίου, CEO Lamda Development


    Τον Μάιο του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί το 80% του συνολικού όγκου των κτιρίων προς κατεδάφιση στο Ελληνικό, έργο το οποίο έχει αναλάβει η Intrakat.

    Το υπόλοιπο 20% του όγκου των κτιρίων θα κατεδαφιστεί κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών έργων υποδομών της πρώτης φάσης του έργου, σύμφωνα με τη Lamda Development, η οποία ανακοίνωσε στα μέσα Μαρτίου ότι η Άβαξ κατοχύρωσε το έργο. Οι συγκεκριμένες εργασίες ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν έως τον Σεπτέμβριο 2025 με τη σταδιακή παράδοση των σχετικών έργων υποδομών.

    Ανάμεσα στα έργα υποδομών περιλαμβάνεται το εκτεταμένο οδικό δίκτυο, περιλαμβανομένης της υπογειοποίησης και του ανισόπεδου κόμβου της Λεωφόρου Ποσειδώνος, καθώς και η κατασκευή δικτύων κοινής ωφέλειας για την εξυπηρέτηση όλων των αναπτύξεων που προβλέπονται κατά την α’ φάση.

    Εν αναμονή της ανακοίνωσης του αναδόχου του Marina Tower, θυμίζουμε πως η Lamda Development έκανε ποδαρικό στις συμφωνίες του ΄22 με τη Brooklane. Σε κοινοπραξία με το fund (που θα ελέγχει το 70% του project), θα αναπτυχθεί ο πύργος μεικτής χρήσης στο commercial hub, που θα αποτελείται από χώρους γραφείων, πολυτελές ξενοδοχείο και κατοικίες, μία επένδυση 200 εκατ. ευρώ.

    Πρεμιέρα για τις πωλήσεις πολυτελών κατοικιών στο παραλιακό μέτωπο

    Από τα συνολικά 900 εκατ. ευρώ που εκτιμά η Lamda Development ότι θα εισπράξει από τα οικιστικά έργα της ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου, έχουν κατατεθεί προκαταβολές πελατών για περίπου ¾ της πωλούμενης επιφάνειας του Marina Tower, οι οποίες αντιστοιχούν σε δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους 374 εκατομμυρίων ευρώ, με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών.

    Για τις βίλες, έχουν κατατεθεί προκαταβολές πελατών για όλα τα οικόπεδα, με τα αντίστοιχα δυνητικά μελλοντικά έσοδα από την πώληση των οικοπέδων να υπολογίζονται σε 190 εκατομμύρια με την ολοκλήρωση των deals.

    Όπως είχε αναφέρει ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της παραχωρησιούχου, φέτος θα συμβασιοποιηθεί η μεγάλη πλειοψηφία των βιλών που βγήκαν προς πώληση, ενώ αντίστροφα μετράει ο χρόνος και για την πώληση των περίπου 100 διώροφων και τριώροφων κατοικιών.

    Για τα συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών/διαμερισμάτων (condos) στο παραλιακό μέτωπο, ξεκίνησαν στα τέλη Φεβρουαρίου 2022 οι επαφές με ενδιαφερόμενους αγοραστές. Μέσα σε δύο μήνες η Lamda Development εισέπραξε προκαταβολές πoυ αντιστοιχούν σε μελλοντικά έσοδα 42 εκατομμυρίων, το 15% του ποσού που εκτιμά ότι θα βάλει στο ταμείο από το σύνολο των κατοικιών στο Ελληνικό.

    Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την κύρια φάση κατασκευής των υποδομών, για το Μητροπολιτικό Πάρκο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, για την ανάπλαση και τη διαμόρφωση της παραλίας. Σε εξέλιξη είναι οι μελέτες του Marina Tower, του Επιχειρηματικού Κέντρου, των εμπορικών στη μαρίνα Αγίου Κοσμά και των υπόλοιπων οικιστικών αναπτύξεων στο παράκτιο μέτωπο.

    Διψήφια χαμηλότερος ο τζίρος των malls σε σχέση με το 2019

    Το 2021 φαίνεται ότι ήταν μια καλή χρονιά και για τα εμπορικά κέντρα της Lamda, που άφησαν πίσω τις επιπτώσεις της πανδημίας, με το συνολικό κύκλο των εργασιών τους να διπλασιάζεται σε σχέση με το 2020 και να διαμορφώνεται σε -10% σε σύγκριση με το 2019, όταν ακόμα δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία.

    Το EBITDA των The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos αυξήθηκε κατά 23% στα 45 εκατομμύρια, κυρίως χάρη στον αυξημένο κατά 36% τζίρο των καταστημάτων λόγω της αύξησης της επισκεψιμότητας, αλλά και χάρη στο πιο… βαρύ καλάθι των καταναλωτών.

    Συγκεκριμένα, η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη αυξήθηκε πέρσι κατά 26% έναντι του 2020.

    Διαβάστε επίσης:

    Lamda Development: Στα 191 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2021



    ΣΧΟΛΙΑ