• Real Estate

    Ελληνικό: Έως τέλος Ιουνίου κλείνουν όλα τα deals για διαμερίσματα και βίλες

    Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development

    Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development


    Εντός του δεύτερου τριμήνου του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες αγοραπωλησίας για τα εναπομείναντα διαμερίσματα του Riviera Tower στο Ελληνικό, όπως τουλάχιστον ενημέρωσε χθες η Lamda Development.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε στο πλαίσιο ανακοίνωσης των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, οι υπογραφές έχουν πέσει για 138 διαμερίσματα από το σύνολο των 170 διαμερισμάτων (81% του συνόλου), με τις συνολικές εισπράξεις να ανέρχονται σε περίπου 86 εκατομμύρια. Η ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας για τα 19 διαμερίσματα για τα οποία έχουν κατατεθεί προκαταβολές πελατών, καθώς και για τα υπόλοιπα 13 διαμερίσματα (για τα οποία διεξάγονται διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους αγοραστές) αναμένεται έως τέλος Ιουνίου. Τότε θα αρχίζουν να μπαίνουν κι επιπλέον έσοδα στα ταμεία της εισηγμένης, με την καταβολή της 2ης δόσης (περίπου 63 εκατομμύρια) να αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο.

    Την ίδια ώρα, προχωρούν οι συμφωνίες και για τα υπόλοιπα οικιστικά προϊόντα του παράκτιου μετώπου του πρώην αεροδρομίου, με τις συνολικές εισπράξεις να ανέρχονται σε 235 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με τα οικόπεδα των παραθαλάσσιων βιλών, έχει ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία για 22 οικόπεδα από το σύνολο των 28 διαθέσιμων οικοπέδων (79% του συνόλου), ενώ οι υπογραφές για τα υπόλοιπα αναμένονται επίσης εντός β’ τριμήνου.

    Όσον αφορά, τέλος, στις κρατήσεις για τη μελλοντική απόκτηση των διαμερισμάτων στο Ελληνικό (Cove Residences) έχουν κατατεθεί προκαταβολές πελατών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 90% του συνόλου των 115 διαμερισμάτων, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 26 εκατ. ευρώ. Η Lamda εκτιμά ότι η υπογραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων, κατά την οποία θα εισπράττεται το 25% του συνολικού τιμήματος κάθε κατοικίας, θα ξεκινήσει στο τέλος του β’ τριμήνου του 2023, έτσι ώστε να πάρει μπρος και αυτό το project που θα αποφέρει συνολικά έσοδα 279 εκατομμυρίων.

    Οι κατασκευαστικές εργασίες

    Ταυτόχρονα με τις πωλήσεις κατοικιών προχωρούν τα κατασκευαστικά έργα στο εργοτάξιο του πρώην αεροδρομίου. Εργασίες γενικού εργολάβου του πράσινου ουρανοξύστη αναλαμβάνει η κοινοπραξία των Bouygues – Intrakat. Εκεί έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση πασσάλων θεμελίωσης κάτω από το περίγραμμα του πύργου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διάτρηση και σκυροδέτηση των πασσάλων κάτω από το podium, καθώς και η κατασκευή του περιμετρικού διαφραγματικού τοίχου. Με εντατικούς, σύμφωνα με την εταιρεία, ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος (έχει ολοκληρωθεί περίπου 50% των εκσκαφών και 25% των σκυροδετήσεων) και οι πρόδρομες εργασίες κατασκευής για το Flyover της λεωφόρου.

    Σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξη των εμπορικών, το Μάιο υπογράφηκε η συμφωνία για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών πριν από την κατασκευή του Vouliagmenis Mall, με την κοινοπραξία του ιταλικού ομίλου Rizzani de Eccher και της Άβαξ κι αυτή είναι και η πιο πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας. Η έκδοση της οικοδομικής άδειας εκτιμάται τον Ιούλιο, αλλά έχουν υπογραφεί/συμφωνηθεί Heads of Terms για 53% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας του mall.

    Επίσης, το Μάρτιο 2023 εκδόθηκε η προέγκριση της οικοδομικής άδειας του Riviera Galleria, ενώ η τελική έγκριση και η έκδοση της άδειας εκτιμάται επίσης τον Ιούλιο. Για αυτούς τους εμπορικούς χώρους έχουν υπογραφεί/συμφωνηθεί Heads of Terms που αντιστοιχούν στο 30% της επιφάνειας. Θυμίζουμε επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα υπογράφηκε η συμφωνία με το Mandarin Oriental Hotel Group για τη διαχείριση ενός νέου ξενοδοχείου και των πολυτελών κατοικιών/διαμερισμάτων που θα αναπτύξουν Lamda – ΤΕΜΕΣ, με ορίζοντα έναρξης λειτουργίας το καλοκαίρι του 2027. Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο σχεδιασμό, η ανάπτυξη περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων με 123 δωμάτια καθώς και 17 πολυτελείς κατοικίες/διαμερίσματα.

    Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα της Lamda, τα EBITDA πρώτου τριμήνου έφτασαν τα 8 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 60%, επειδή «τα αποτελέσματα α’ τριμήνου του 2022 περιλάμβαναν τη θετική επίπτωση ποσού 16,1 εκατ. βάσει της επανεκτίμησης της αξίας των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου». Επομένως, τα EBITDA προ αποτιμήσεων του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και λοιπών αναπροσαρμογών παρουσίασαν κέρδη 8,3 εκατ. έναντι κερδών 4,5 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα καθαρά αποτελέσματα ήταν ζημιογόνα κατά 21,4 εκατ. και περιλαμβάνουν την επιβάρυνση σχετικά με χρηματοοικονομικά έξοδα που δεν έχουν επίπτωση στα ταμειακά διαθέσιμα και αφορούν στη λογιστική αναγνώριση μελλοντικών υποχρεώσεων σχετικά με την αξιοποίηση του ακινήτου στο Ελληνικό.

    Όσον αφορά τώρα στο Ελληνικό, τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 16,7 εκατ., τα 11 εκατ. από το Riviera Tower. Τα EBITDA παρουσίασαν ζημιά 12,1 εκατ. και τα καθαρά αποτελέσματα παρουσίασαν ζημιά 21,9 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Lamda Development: Στα 20,9 εκατ. ευρώ τα EBITDA των εμπορικών κέντρων στο πρώτο τρίμηνο

    Lamda: Συμφωνία με Rizzani de Eccher και AVAX για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες πριν την κατασκευή του Vouliagmenis Mall

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ