• Real Estate

    Dimand: Στη φάση της κατασκευής περνά το Μινιόν

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand


    Την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών έχει ξεκινήσει η Dimand, έχοντας ολοκληρώσει τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ενώ παράλληλα αναζητά την τεχνική εταιρεία που θα υπογράψει την ανακατασκευή του ιστορικού πολυκαταστήματος.

    Βρέθηκε ο αρχιτέκτονας, αναζητείται ο κατασκευαστής

    Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Μινιόν, που θα μετατραπεί σε κτίριο μεικτών χρήσεων, έχει κερδίσει η Aspa Design του μηχανικού Σπύρου Τσαγκαράτου. Θυμίζουμε πως η εισηγμένη είχε διεξάγει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό στις αρχές του χρόνου, στον οποίο συμμετείχαν οκτώ ελληνικά γραφεία. Το επόμενο στάδιο είναι να βρεθεί η κατασκευαστική εταιρεία, στην αναζήτηση της οποίας έχει επιδοθεί η Dimand, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Τέρνα, χωρίς ωστόσο να έχει συμφωνηθεί ακόμα η ανάληψη του έργου από τη θυγατρική της ΓΕΚ Τέρνα.

    Θυμίζουμε πως η Dimand με την Τέρνα συνεργάζονται ήδη σε μεγάλα projects, όπως είναι η ανακατασκευή του Πύργου του Πειραιά, η ανάπλαση του ακινήτου Φιξ στη Θεσσαλονίκη και η κατασκευή του συγκροτήματος γραφείων της PwC στο Μαρούσι. Σε κάθε περίπτωση, οι κατασκευαστικές εργασίες για τη δεύτερη ευκαιρία του Μινιόν ξεκινούν άμεσα, ώστε να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

    Πρόσφατα η Dimand έλαβε από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής – όργανο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας – το πράσινο φως της αρχιτεκτονικής μελέτης που αφορά στην τροποποίηση των όψεων του πρώην πολυκαταστήματος και στην αλλαγή ιδιοκτήτη και επιβλεπόντων μηχανικών στο ακίνητο της συμβολής Πατησίων και Βερανζέρου. Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ΚΕΣΑ από τους αρχιτέκτονες Σπύρο Τσαγκαράτο, Μίνω Διγενή και Βίκυ Χουσιάδα.

    Η Dimand παρέλαβε έναντι 25 εκατ. ευρώ από τη Folli Follie το κτίριο, εγκαταλελειμμένο, και φιλοδοξεί να το πιστοποιήσει ως πράσινο, κατά το πρότυπο LEED στη βαθμίδα Gold. Έχει επιφάνεια 14.000 τ.μ. ανωδομής, ενώ το ισόγειο έχει έκταση 2.000 τετραγωνικών. Το επιχειρηματικό σχέδιο της εισηγμένης, προβλέπει την ανάπτυξη συγκροτήματος που θα περιλαμβάνει καταστήματα, γραφεία και χώρους εστίασης με σκοπό την εκμίσθωση του, με τις πληροφορίες να θέλουν αυξημένο το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί από λιανεμπορικές εταρείες για τις αντίστοιχες χρήσεις.

    Επένδυση 55 εκατομμυρίων – Χρηματοδότηση από την Alpha Bank

    Η επένδυση της Dimand για τη συγκεκριμένη ανάπλαση στην Ομόνοια ανέρχεται σε 54,4 εκατομμύρια. Η εταιρεία προχώρησε πέρσι σε σύμβαση κοινού ομολογιακού δανείου με ομολογιούχο την Alpha Bank, ύψους έως 11 εκατ. ευρώ. Αν και δεν ήταν δεσμευμένο, τόσο το Μινιόν, όσο και το τετραώροφο ακίνητο στο Κορωπί αποτελούσαν εξασφάλιση του δανείου γέφυρα έως 13 εκατ. ευρώ που έλαβε η Folli Follie από το fund Arena.

    Προτού περάσει στα χέρια της Folli Follie, το κτίριο λειτουργούσε ως πολυκατάστημα για σχεδόν μισό αιώνα, από τον επιχειρηματία Γιάννη Γεωργακά. Η αρχή του τέλους έγινε όταν καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1983. Λίγο αργότερα κρατικοποιήθηκε, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 αγοράστηκε από την Elmec Sports, η οποία πουλήθηκε στη Folli Follie, που αρχικά σχεδίαζε την επαναλειτουργία του, επένδυση που έμεινε στον πάγο, όπως και το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος να στεγάσει τις υπηρεσίες του στο ιστορικό κτίριο.

    «Η απόκτηση του Μινιόν εντάσσεται στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της εταιρείας, να ανακατασκευάζει κτήρια ιστορικής σημασίας, συμβάλλοντας στη σύγχρονη ιστορία της πόλης και αναβαθμίζοντας ολόκληρες γειτονιές, με σεβασμό στο περιβάλλον και τα χαρακτηριστικά τους. Με σεβασμό στην ιστορία του και στις μνήμες που φέρει, θα προχωρήσουμε σε μία μεγάλη επένδυση που θα σηματοδοτήσει ταυτόχρονα την ανάπτυξη μίας επιβαρυμένης περιοχής και θα αποτελέσει το πιο δυνατό κίνητρο για να κερδίσει πάλι η Ομόνοια την χαμένη της αίγλη», είχε δηλώσει ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, επικεφαλής της Dimand, όταν το ακίνητο περιήλθε στο χαρτοφυλάκιό της.



    ΣΧΟΛΙΑ