• Real Estate

    Μπουτάρης: Πράσινο φως από την οινοποιεία για το σχέδιο διάσωσης από τις Premia Properties και Sterner Stenhus

    Κώστας Μαρκάζος, CEO Premia Properties, Ηλίας Γεωργιάδης CEO Sterner Stenhus ΑΒ – Πρόεδρος Premia Properties


    Με γοργό βήμα και χωρίς εμπόδια προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του σχεδίου της διάσωσης της Ι. Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική Α.Ε. από τον Ελληνοσουηδό Ηλία Γεωργιάδη, ο οποίος είναι Πρόεδρος και CEO της εταιρείας Sterner Stenhus Greece AB που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Premia Properties με Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Κώστα Μαρκάζο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου με επιτυχία η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ι. Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική Α.Ε. και δόθηκε το πράσινο φως τόσο για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων για τα έτη 2018,2019 και 2020 όσο και το σχέδιο διάσωσης της, το οποίο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της εταιρείας με τις Sterner Stenhus, Premia Properties, καθώς και των servicers των δανείων της, οι οποίοι είναι οι Ιntrum, doValue, Bain Capital και  Cepal Hellas.

    Το επόμενο βήμα είναι η παρουσίαση της συμφωνίας εξυγίανσης της Οινοποιίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών περί τα τέλη Μαρτίου και έπειτα αναμένεται η σχετική απόφαση για την έγκρισή του. Αυτή αναμένεται να έχει δοθεί εντός του τρέχοντος έτους, γεγονός και το οποίο σημαίνει ότι η Premia Properties θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της τα ακίνητα της εταιρείας, ενώ η Sterner Stenhus θα κάνει άνοιγμα σε ένα νέο τομέα δραστηριότητας.

    Τι επιδιώκουν η Premia και ο Ελληνοσουηδός επιχειρηματίας

    Συγκεκριμένα, η Premia Properties, όπως έχει ήδη γράψει το mononews.gr επιδιώκει την αύξηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της, καθώς η οινοποιεία διαθέτει πλήθος ακινήτων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και σε περιοχές που η εισηγμένη έχει ήδη ακίνητα με αποτέλεσμα να βλέπει σημαντικές συνέργειες.

    Τα εν λόγω ακίνητα  κατά βάση θα διατηρήσουν την υφιστάμενη χρήση τους, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν τουριστικά καταλύματα σε περιοχές αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος.

    Υπενθυμίζεται πως ο οινοποιητικός οίκος Μπουτάρη διατηρεί ακίνητα και αμπελώνες στην Κρήτη, τη Σαντορίνη, τη Νάουσα, τη Νεμέα και την Παιανία. Στην τελευταία περιοχή, η Premia και η Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου συνεργάζονται για την ανάπτυξη του ακινήτου αξίας 83 εκατ. ευρώ που θα στεγάσει το πάρκο Βιοτεχνολογίας της Theracell, στο ΒΙΟ.ΠΑ Παιανίας.

    Από την άλλη πλευρά ο Ηλίας Γεωργιάδης φαίνεται πως βλέπει business στον τομέα της οινοποιίας αναλαμβάνοντας την εν λόγω δραστηριότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο εξυγίανσης που προωθείται από όλους του ενδιαφερόμενους περιλαμβάνει την συμμετοχή της Sterner Stenhus  στη μετοχική σύνθεση και το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, ενώ ο Ιωάννης Μπουτάρης θα διατηρήσει μία «τιμητική θέση».

    Η προηγούμενη ανεπιτυχής εξυγίανση της οινοποιείας

    Δεν είναι η πρώτη φορά που η οινοποιεία προχωρά σε ένα σχέδιο εξυγίανσης, καθώς είχε επιχειρηθεί κάτι παρόμοιο το 2017, χωρίς, ωστόσο να υπάρξει αίσιο τέλος. Τότε η εταιρεία είχε προχωρήσει σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς,  για να δοθεί μία λύση για την κάλυψη του δανεισμού της οινοποιίας, που ανερχόταν τότε στα 25 εκατ. ευρώ.

    Τον Μάιο του 2017 το Πρωτοδικείο Ημαθίας τον Μάιο του 2017 έδωσε με απόφασή του το πράσινο φως για τη ρύθμιση του δανεισμού εντός 15 ετών με την εταιρεία να καλείται να πληρώνει μόνο τους τόκους. Παρόλαυτα, το εν λόγω σχέδιο δεν τελεσφόρησε, καθώς η εταιρεία δεν κατάφερε να εκπληρώσει μερικούς όρους της σχετικής ρύθμισης με αποτέλεσμα να επέλθει η έκπτωση της σχετικής ρύθμισης.

    Διαβάστε επίσης

    Premia Properties και Ηλίας Γεωργιάδης «κτυπούν» τα ακίνητα της οινοποιείας Μπουτάρη

    Premia Properties: Σε συζητήσεις για την απόκτηση της ακίνητης περιουσίας της Μπουτάρης – Eπιβεβαίωση mononews

    Premia Properties: Έως τον Μάιο ολοκληρώνονται οι συμφωνίες για τις φοιτητικές εστίες και το βιοτεχνικό πάρκο



    ΣΧΟΛΙΑ