• Real Estate

    Athens Heart: Από την Εθνική σε νέους επενδυτές το mall της Πειραιώς


    Εν αναμονή της συμφωνίας εξυγίανσης βρίσκονται οι νέοι εν δυνάμει επενδυτές του Athens Heart, η οποία αν επικυρωθεί θα σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας για το mall του Ταύρου, τρία χρόνια μετά το ναυάγιο της πώλησης στη Hines από την Εθνική.

    Το Athens Heart, που εγκαινιάστηκε το 2008, ανήκε στην Pasal Development του Σωτήρη Θεοδωρίδη, στην οποία εισήλθε ο Ελληνοσουηδός Ηλίας Γεωργιάδης της Sterner Stenhus, με αρχική κεφαλαιακή ένεση 23 εκατομμυρίων.

    Σε σχεδόν δύο χρόνια, η εισηγμένη εταιρεία ακινήτων ολοκλήρωσε ως Premia Properties τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μέσα, έχτισε χαρτοφυλάκιο 200 εκατομμυρίων και προχώρησε στην έκδοση ομολόγου 100 εκατομμυρίων.

    Ωστόσο, το εμπορικό κέντρο στην Πειραιώς 180 – ενεχυριασμένο στην Εθνική – δεν ενοποιείται στον όμιλο της Premia, αλλά ανήκει στην Doreco Μονοπρόσωπη, διαχειριστής της οποίας είναι ακόμη ο Σωτήρης Θεοδωρίδης, γνωστός και από τη δραστηριότητά του στη Sato.

    Όπως πληροφορείται το mononews, η Doreco κατέθεσε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αίτηση περί άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης για τη μεταβίβαση της επιχείρησης με ποσοστό 95%, στο οποίο περιλαμβάνεται ποσοστό 100% των εμπραγμάτων εξασφαλισμένων απαιτήσεων της εταιρείας.

    Πώς κατέληξε στην τράπεζα το Athens Heart

    H απόσχιση από την Premia ήρθε ως ακόλουθο της συμφωνίας εξυγίανσης της τότε Pasal, βάσει της οποίας ήταν υποχρεωτική η μεταβίβαση της Doreco στην Εθνική Τράπεζα ή σε νομικό πρόσωπο που εκείνη θα υποδείκνυε. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι στην ουσία, το Athens Heart είναι στην κατοχή της Εθνικής, εφόσον οι μετοχές του έχουν ενεχυριαστεί υπέρ της τράπεζας. Η συμφωνία με την Εθνική υλοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2020, με την Pasal – σημερινή Premia – να χάνει τον έλεγχο του mall.

    Ο Σωτήρης Θεοδωρίδης και η Εθνική προχώρησαν από κοινού τη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτών, η οποία έχει οδήγησε στην εκδήλωση δεσμευτικού ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή τους.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αν επικυρωθεί η συμφωνία εξυγίανσης, το Athens Heart θα μεταβιβαστεί σε νέους επενδυτές, οι οποίοι είναι δύο εκ των βασικών μετόχων της Premia Properties.

    Νέο asset για την Premia;

    Θυμίζουμε ότι στην Premia συμμετέχει με 51,57% η σουηδική Sterner Stenhus και με 17,22% o Erik Selin, Σουηδός δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης της Fastighets AB Balder. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν, μετά την επικύρωση της συμφωνίας από το δικαστήριο, το mall θα ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ.

    Στην περίπτωση που στεφθεί με επιτυχία η μεταβίβαση, το mall θα έχει γυρίσει σελίδα ύστερα από το ναυάγιο των συνομιλιών της Hines με την Εθνική Τράπεζα. Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία real estate είχε ανακοινώσει το καλοκαίρι του 2019 ότι θα προχωρήσει, σε κοινοπραξία με την τράπεζα στην ανακατασκευή του Athens Heart σε premium outlet 22.000 τ.μ.. Τα σχέδια ήθελαν το εμπορικό να μετονομάζεται σε Gazi Outlet και να περιλαμβάνει κινηματογράφο.

    Σήμερα, το Athens Heart φιλοξενεί στα 20.000 τ.μ. εμπορικών χώρων φιλοξενεί μάρκες ρουχισμού, υποδημάτων, αξεσουάρ και διαθέτει χώρους εστίασης, ενώ στους μισθωτές ανήκουν brands όπως το Πλαίσιο, ο Σκλαβενίτης, η H&M και η Benetton.

    Σε μεσοπρόθεσμo ορίζοντα εξετάζεται η επέκταση του εμπορικού κέντρου στις όμορες ιδιοκτησίες επί της οδού Πειραιώς, από την οποία αναμένεται να προστεθούν επιπλέον 4.000 περίπου τ.μ. και θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για ψυχαγωγικές χρήσεις.

    Πάντως, το 2020, όταν το λιανεμπόριο είχε χτυπηθεί από τα περιοριστικά μέτρα ελέω πανδημίας, τα έσοδα του Athens Heart από μισθώματα είχαν μειωθεί σε 413 χιλ. έναντι 610 χιλ. ευρώ το 2019 και σε 682 χιλ. από 984 χιλιάδες ευρώ, από την παροχή υπηρεσιών. Οι λειτουργικές ζημιές είχαν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο, συρρικνωμένες όμως συγκριτικά με τα 4,8 εκατ. ζημιών του 2019, ενώ και το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο κατά 2,3 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ