• Real Estate

    A. Καρυτινός: Τα σχέδια της Prodea για την επέκταση σε κατοικίες και θέρετρα

    Άρης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος Prodea

    Άρης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος Prodea


    Σε οικιστικά και τουριστικά έργα στα οποία δεν είχε ευρεία παρουσία εστιάζει το προσεχές διάστημα την προσοχή της η Prodea, βάζοντας στο κάδρο νέες συνεργασίες.

    Η Prodea εξετάζει το άνοιγμά της στην αγορά των οικιστικών ακινήτων μέσω συνεργασίας με ανθρώπους που έχουν ήδη εμπειρία στον χώρο.

    Όπως λέει αποκλειστικά στο mononews ο Άρης Καρυτινός, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ, «η ανάπτυξη κατοικιών χρειάζεται εξειδίκευση, επομένως αντί να αναπτύξουμε εσωτερικά μία ομάδα, εξετάζουμε παράλληλα να επενδύσουμε σε ανθρώπους που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να το κάνουν καλά και με τους οποίους θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε στη φάση της ανάπτυξης των ακινήτων των οποίων ιδιοκτήτης θα είναι η Prodea».

    Σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό, η δραστηριοποίηση σε αυτό τον κλάδο εκτείνεται σε όλες τις κατηγορίες, από διαμερίσματα για οικογένειες, φοιτητικά σπίτια και serviced apartments. «Σε αυτή τη φάση, ο στόχος είναι η μεγάλη αγορά της Αττικής, δευτερευόντως της Θεσσαλονίκης».

    Την ίδια ώρα, η Prodea εντάσσει στο pipeline της τουριστικά projects σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα οποία δρομολογεί αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με άλλους επενδυτές.

    Θυμίζουμε ότι έχει στο χαρτοφυλάκιό της το πεντάστερο Lazart στη Θεσσαλονίκη – μισθωμένο στη Zeus –, το Ergon House στη Μητροπόλεως και τα δύο Moxy σε Πάτρα και Ομόνοια – στο τελευταίο μάλιστα επένδυσε από κοινού με τη Dimand –, ενώ διατηρεί το 25% της κυπριακής MHV, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των luxury ξενοδοχείων σε Ελλάδα και Κύπρο με χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά τα 370 εκατ. ευρώ και στην οποία συμμετέχει επίσης ο όμιλος Παπαλέκα και η Invel Real Estate.

    Το Moxy στην Ομόνοια

    Επένδυση 100 εκατομμυρίων για την ανακατασκευή του Porto Paros

    Στην προκειμένη, «πρόκειται για έργα που δεν εμπίπτουν στο αντικείμενο της MHV, η οποία έχει στα σχέδια και στο χαρτοφυλάκιό της luxury προϊόντα. Μέχρι τώρα είχαμε επενδύσει σε ξενοδοχεία πόλης, τώρα αρχίζουμε και κοιτάμε resorts, καθώς αποτελεί μία πολύ μεγάλη κατηγορία στην Ελλάδα».

    Ο κ. Καρυτινός προσθέτει πως «είναι στα σχέδιά μας να μπούμε και στην ανάπτυξη ξενοδοχείων – σε περιπτώσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, όταν δηλαδή πρόκειται για επεκτάσεις ή ολικές ανακαινίσεις».

    Εξάλλου, εντός ολίγου ολοκληρώνεται η εξαγορά του τετράστερου, αυτή τη στιγμή, Porto Paros στις Κολυμπήθρες, το οποίο θα αποκτήσει η MHV, με στόχο την ολική ανακατασκευή του. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η επένδυση στην Πάρο αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια, συνυπολογιζόμενου του κόστους εξαγοράς.

    «Είναι ένα project που πιστεύουμε ότι θα αλλάξει το χαρακτήρα του νησιού. Στην ουσία, το θέρετρο θα κατασκευαστεί από την αρχή και θα είναι πλέον πεντάστερο. Θα προστεθούν και βίλες και εμπορικές χρήσεις» εξηγεί ο ίδιος.

    Μέσω της MHV, η Prodea συμμετέχει επίσης στην ανάπτυξη δύο πύργων, ενός πύργου γραφείων κι ενός οικιστικού στην Κύπρο, στην περιοχή που δεσπόζει το Landmark Λευκωσίας, ένα από τα τουριστικά assets της MHV. Το deal αφορά στην αγορά του πράσινου office tower από την Prodea, όταν ολοκληρωθεί, για το οποίο έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από σημαντικούς ενοικιαστές.

    Φωτορεαλιστικό του κτιρίου γραφείων στη Λ. Συγγρού

    Οι προϋποθέσεις για να ξαναβγεί η Prodea στις αγορές

    Μιλώντας για τη ρευστότητα που χρηματοδοτεί τα τρέχοντα έργα της Prodea, ο κ. Καρυτινός κάνει σαφές πως τα έργα που θα προχωρήσουν από το pipeline που εξετάζει η εταιρεία αυτή τη στιγμή, στο πλαίσιο του οποίου αξιολογούνται έργα περίπου 600 εκατομμυρίων, μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τους πόρους που έχει ήδη εξασφαλίσει η εταιρεία. «Πρέπει ωστόσο να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες για να έχει με επιτυχία μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και να ξαναβγούμε στις αγορές», εξηγεί.

    Η αισιόδοξη ανάγνωση του διευθύνοντος συμβούλου της μεγαλύτερης ελληνικής ΑΕΕΑΠ θέλει τη ζήτηση για ακίνητα να μην επηρεάζεται από την ενεργειακή κρίση, αφού εξακολουθεί να «υπάρχει πρόβλημα προσφοράς, το οποίο δεν βελτιώνεται. Αντίθετα, αν δεν ξεκινήσουν έργα, οι συνθήκες αυτές θα το επιδεινώσουν».

    Ο ίδιος, πάντως, παραδέχεται ότι «η αγορά χαρακτηρίζεται από μεγάλη μεταβλητότητα, συνθήκες που δεν αρέσουν ούτε σε επενδυτές, ούτε σε κατασκευαστές».

    Ωστόσο, στην Ελλάδα «το real estate είναι εξαιρετικά συνδεδεμένο με την οικονομία και συνήθως, ακολουθεί τις εξελίξεις, δεν είναι προάγγελος. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μούδιασμα, που, κυρίως, σχετίζεται με τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών. Αν κάποιος έχει σε εξέλιξη ή στην εκκίνηση μία ανάπτυξη, θα σκεφτεί αν πρέπει σε αυτή τη συγκυρία να υποστεί ένα τόσο μεγάλο κόστος ή να περιμένει».

    Όσον αφορά τον προγραμματισμό της Prodea, έως ότου ωριμάσουν τα ακίνητα που απέκτησε πρόσφατα, απαιτείται η διαδικασία αδειοδότησης που μαζί με την κατάρτιση των σχεδίων για την αξιοποίησή τους μπορεί να χρειαστεί έως ένα έτος. «Εκ των πραγμάτων, δεν είναι κάτι που μας απασχολεί άμεσα», προσθέτει.

    Ο «κλειστός» δρόμος προς τις αναπλάσεις

    Ερωτηθείς για το πλαφόν αύξησης των επαγγελματικών μισθωμάτων έως 3%, ο κ . Καρυτινός διευκρινίζει πως «επειδή οι συνθήκες είναι εξαιρετικές, οι παρεμβάσεις είναι αναμενόμενες. Δεν είναι συνήθως επιθυμητές από την αγορά, αλλά στην προκειμένη αφορά στην προστασία κάποιων αδυνάτων».

    Συμπληρώνει πάντως, πως «τα ακίνητα αποτελούν επένδυση – προστασία έναντι του πληθωρισμού, κάτι που με τέτοιου είδους μέτρα αυτοακυρώνεται. Ωστόσο, τέτοιου ύψους πληθωρισμός είναι ακραίο φαινόμενο και αντιμετωπίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο».

    Να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη τροπολογία, που κατατέθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εξαιρεί από το το μέτρο τις ΑΕΕΑΠ, τις εταιρείες των οποίων η πλειοψηφία ανήκει σε Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων και τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης εμπορικών κέντρων.

    Αναφερόμενος, τέλος, στο ζήτημα των αναπλάσεων, ο κ. Καρυτινός εξέφρασε τον προβληματισμό του για «ομάδες που αντιμετωπίζουν με καχυποψία τα πάντα». Παράδειγμα είναι ο λόφος του Στρέφη στον οποίο η Prodea ως χορηγός χρηματοδοτεί έργα πρασίνου και χωματουργικά, κίνηση που ξεσήκωσε αντιδράσεις από μερίδα Αθηναίων που ερμήνευσαν τη χορηγία ως ιδιωτικοποίηση.

    Ο ίδιος καταλήγει πως «οποιαδήποτε ανάπλαση που θα προκύψει από τον ιδιωτικό τομέα θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη, εφόσον χρήζει της υποστήριξης τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και της κεντρικής διοίκησης και παράλληλα οι ευκαιρίες για αμιγώς ιδιωτικές μεγάλες αναπλάσεις είναι περιορισμένες».



    ΣΧΟΛΙΑ