ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τον Απρίλιο του 2025 ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε η μελέτη για τον φωτισμό της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ο Χρυσός των Μακεδόνων», με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα στο σχετικό αίτημα του Μουσείου. Η μελέτη υλοποιήθηκε από τον Διπλ. Μηχανολόγο Μηχανικό και Σύμβουλο Φωτισμού κ. Κωνσταντίνο Μ. Κάπο.
Στο πλαίσιο του διαρκούς στόχου του για την προστασία και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης υλοποιεί δράσεις που στοχεύουν στη συνεχή αναβάθμιση της εμπειρίας των επισκεπτών. Η ολοκλήρωση της μελέτης φωτισμού από την Ελληνικός Χρυσός δίνει πλέον τη δυνατότητα στο Μουσείο να ανταποκριθεί στο πάγιο αίτημα των χιλιάδων επισκεπτών του για την αναβάθμιση του φωτισμού της συγκεκριμένης αίθουσας.
Η μόνιμη έκθεση «Ο Χρυσός των Μακεδόνων» περιλαμβάνει συνολικά 773 αντικείμενα, εκ των οποίων περίπου 410 είναι κατασκευασμένα από χρυσό. Πρόκειται για αριστουργήματα της αρχαίας μακεδονικής μεταλλοτεχνίας, όπως όπλα, συμποτικά σκεύη από άργυρο και μπρούντζο καθώς και κοσμήματα εξαιρετικής τέχνης. Ιδιαίτερη θέση κατέχει η συλλογή χρυσών στεφανιών, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη του είδους της παγκοσμίως.
Η Μακεδονία ήδη από την αρχαιότητα ήταν φημισμένη για τον πλούτο των μεταλλευμάτων της. Η αφθονία των φυσικών πόρων, και ιδιαίτερα του χρυσού, της επέτρεψε να αναπτύξει εξαιρετική μεταλλοτεχνία, συμβάλλοντας καθοριστικά τόσο στη δημιουργία μοναδικών έργων τέχνης όσο και στην οικονομική της ακμή. Ο χρυσός των ποταμών, όπως του Εχέδωρου (σημερινού Γαλλικού), αλλά και ο ορυκτός χρυσός του Παγγαίου, των μεταλλείων της Χαλκιδικής, και του Δύσωρου όρους, συνδέονται άρρηκτα με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και την ακμή της Μακεδονικής δυναστείας.
Η επικείμενη υλοποίηση της μελέτης αναμένεται να προσφέρει μία νέα ανάγνωση της έκθεσης «Ο Χρυσός των Μακεδόνων», «φωτίζοντας» κάθε λεπτομέρεια του μεγαλείου της αρχαίας μακεδονικής μεταλλοτεχνίας, των δεξιοτήτων των καλλιτεχνών αλλά και το ιστορικό, πολιτιστικό και ιδεολογικό πλαίσιο που οδήγησε στην μοναδική για τον ελληνικό χώρο άνθηση αυτής της τέχνης.
Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Έρικα Ξηρουχάκη, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών Υποθέσεων της Ελληνικός Χρυσός, δήλωσε:
«Ως μεταλλευτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στη ΒΑ Χαλκιδική από το 2004 και συνεχίζει μια παράδοση 25 αιώνων, αποτελεί για εμάς ιδιαίτερη τιμή η υποστήριξη ενός έργου που αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας. Αυτή η κληρονομιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πλούσιο ορυκτό της πλούτο, που υπήρξε και συνεχίζει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μας. Ευχόμαστε η εφαρμογή της μελέτης φωτισμού, που χρηματοδοτήθηκε από την Ελληνικός Χρυσός, να προσφέρει στους επισκέπτες μια αναβαθμισμένη εμπειρία, αναδεικνύοντας τα μοναδικά εκθέματα και μεταμορφώνοντας την έκθεση σε έναν ακόμη σημαντικό πολιτιστικό προορισμό για την περιοχή»
Διαβάστε επίσης:
Τα καταστήματα My market, τώρα διαθέσιμα μέσω του efood
Η Αθήνα στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Κατασκευαστικού Χάρτη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
