ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα νέα στοιχεία της Eurostat για το Γ’ τρίμηνο του 2025, με την Ελλάδα να καταγράφει αύξηση 47,8% στα λουκέτα επιχειρήσεων – τη μεγαλύτερη με μεγάλη διαφορά στην Ευρώπη – επιβεβαιώνουν με τον πιο επίσημο τρόπο όσα ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς επισημαίνει σταθερά το τελευταίο διάστημα: η μικρομεσαία επιχείρηση βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο αντοχής.
Η εύκολη επίκληση του ηλεκτρονικού εμπορίου δεν αποτελεί δικαιολογία. Το ηλεκτρονικό εμπόριο υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες και μάλιστα στις χώρες που εμφανίζουν μείωση λουκέτων.
Εκεί που λειτουργεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, οι επιχειρήσεις αντέχουν. Στην Ελλάδα, όμως, συνδυαστικοί παράγοντες δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες. Η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών παραμένει η χαμηλότερη στην Ευρώπη, περιορίζοντας σημαντικά τη δυνατότητα κατανάλωσης και συμπιέζοντας τον τζίρο των φυσικών καταστημάτων.
Την ίδια στιγμή, το ενεργειακό κόστος, τα αυξημένα ενοίκια, οι ψηφιακές υποχρεώσεις και το συνολικό διοικητικό βάρος, απορροφούν κάθε περιθώριο κέρδους. Το υψηλό κόστος τραπεζικών συναλλαγών και POS, η δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση, τα επιτόκια δανεισμού και το άδικο σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης, επιβαρύνουν δυσανάλογα τη μικρή επιχείρηση, η οποία προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα συνεχώς επιδεινούμενο περιβάλλον.
Τα λουκέτα που καταγράφει η Eurostat δεν είναι αριθμοί σε έναν πίνακα. Είναι κλειστά ρολά, χαμένες θέσεις εργασίας και γειτονιές που χάνουν το οικονομικό τους σφρίγος. Είναι ένα σαφές σήμα, ότι η Πολιτεία πρέπει να παρέμβει αποφασιστικά και όχι αποσπασματικά.
Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Θοδωρής Καπράλος «Τα στοιχεία της Eurostat απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που βιώνουμε καθημερινά στις γειτονιές μας. Η μικρή επιχείρηση δεν ζητά προνόμια, ζητά ένα περιβάλλον δικαιοσύνης και λογικής. Δεν φταίει το ηλεκτρονικό εμπόριο, φταίνε οι συνθήκες που καθιστούν τη λειτουργία μιας μικρής επιχείρησης σχεδόν αδύνατη. Αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα, θα δούμε ακόμη περισσότερα λουκέτα.»
Διαβάστε επίσης:
Δένδιας για εξέγερση Πολυτεχνείου: Τιμάμε όσους αγωνίσθηκαν για τη Δημοκρατία
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Νέο ενεργειακό deal 1,5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία – Τι σηματοδοτεί
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σαλαμίνα: Σε εξέλιξη δύο μεγάλες φωτιές στο νησί – Ισχυροί άνεμοι στο νησί, επιχειρούν 146 πυροσβέστες και 10 εναέρια μέσα
- Anthropic: Προβλέπει έσοδα έως $200 δισ. το 2028 ενόψει πιθανής IPO
- Morgan Stanley: 4 καταλύτες που μπορούν να επηρεάσουν τη μετοχή της SpaceX το 2026
- Ρουμανία: Κατάρριψη drone που φέρεται να ήταν ρωσικό
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.