• Πολιτισμός

    Βασιλιάς στις Βερσαλλίες για μια νύχτα μόνο με €2.000

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Η θέα στους κήπους


    Το δείπνο αρχίζει ακριβώς στην εννιά. Ένα καμπανάκι πληροφορεί ότι σε λίγο ξεκινά η γαστρονομική πανδαισία των πέντε πιάτων στο εστιατόριο του φημισμένου και βραβευμένου με τρία αστέρια Μισελέν, Αλέν Ντουκάς. Τα τραπέζια είναι στρωμένα με φίνα τραπεζομάντηλα, χρυσές μπορντούρες στολίζουν τα σερβίτσια και τα κεριά ανάβουν στα ασημένια κηροπήγια.

    Πριν φθάσει όμως αυτή η ώρα οι φιλοξενούμενοι μπορεί να έχουν απολαύσει μία μέρα περιπάτου στους ονομαστούς κήπους των Βερσαλλιών, που εκτείνονται σε 2.000 στρέμματα, να έχουν γυμναστεί και να έχουν κολυμπήσει στην πισίνα με τους πολυελαίους, να παραδοθούν σε έμπειρα χέρια για σπα, σάουνα, χαμάμ και περιποιήσεις ομορφιάς. Κι επίσης μπορεί να έχουν παρακολουθήσει ένα ιδιωτικό κοντσέρτο ή ν’ ακολουθήσουν τα βήματα της Μαρίας Αντουανέτας, αλλά και άλλων κυριών, όπως της περίφημης Βαρώνης ντε Σταέλ. Και τέλος να κοιμηθούν σ΄ένα δωμάτιο «εποχής», που παραπέμπει με κάθε τρόπο στον πλούτο και την πολυτέλεια των βασιλιάδων της Γαλλίας! Εντυπωσιακό; Προφανώς. Γιατί η ιστορία ανταμώνει τη σύγχρονη φιλοξενία στο Le Grand Contrôle, το παλάτι του 17ου αιώνα που κτίσθηκε μέσα από τις πύλες των Βερσαλλιών και τώρα μετατράπηκε σε ξενοδοχείο.

    Σε μια στιγμή που η ξενοδοχειακή βιομηχανία πλήττεται δραματικά λόγω της πανδημίας, οι Γάλλοι ποντάρουν δυνατά και… βασιλικά. Πόσο μάλλον που μια τέτοια βραδιά βασιλικής διαμονής στο Grand Contrôle κοστίζει κάτι λιγότερο από 2.000 ευρώ. Και μπορεί όλες οι πιο πάνω παροχές να μην περιλαμβάνονται σ΄αυτό το ποσό, άλλωστε οι τιμές ανεβαίνουν πολύ προκειμένου για σουίτες, ωστόσο η ευκαιρία για μια βασιλική νύχτα παραμένει. Εξάλλου ο αποκλειστικός μπάτλερ είναι στάνταρ, όπως επίσης το πλούσιο πρωινό και το απογευματινό τσάι στις υπέροχες βεράντες.

    Διάσημοι φιλοξενούμενοι

    Το μεγαλοπρεπές κτήριο κτίσθηκε το 1623 ως κυνηγετικό καταφύγιο από τον Λουδοβίκο 13ο, αλλά αναδείχθηκε σε πραγματικό παλάτι από τον διάδοχό του Λουδοβίκο 14ο. Αρχιτέκτονας ήταν ο ευνοούμενος του βασιλιά, Ζυλ Αρντουίν-Μανσάρ, ο οποίος του έδωσε το χαρακτήρα του γαλλικού κλασικισμού, που διατηρήθηκε μέσα στο χρόνο. Για περισσότερο από έναν αιώνα εξάλλου και κατά τη διάρκεια πολλών διαδοχών στο θρόνο (ως τον Λουδοβίκο 16ο), το κτήριο εξωραΐστηκε και επεκτάθηκε, προκειμένου να φιλοξενήσει την βασιλική αυλή.

    Το παλάτι Grand Contrôle (όψη)

    Από εδώ επίσης πέρασε όλη η ευρωπαϊκή, πολιτική και πολιτιστική ελίτ, από πρεσβευτές και καλλιτέχνες, μουσικούς, συγγραφείς, επιστήμονες και φιλοσόφους του Διαφωτισμού. Γι΄ αυτό και καθένα από τα 14 δωμάτια πήρε το όνομά του από πρόσωπα που συνδέθηκαν με όποιο τρόπο με την ιστορία του.

    Τμήμα του εστιατορίου

    Τώρα, περισσότερο από δύο αιώνες αργότερα, το Grand Contrôle θεωρείται ένα από τα καλύτερα επιτεύγματα της γαλλικής τέχνης, προσφέροντας πάντα στους επισκέπτες μια αποκλειστική ματιά στον κόσμο των Βερσαλλιών.

    Σουίτα του παλατιού

    Η εποχή των Λουδοβίκων

    Η μετατροπή του σε ξενοδοχείο δεν ήταν εύκολη, αλλά επιστρατεύθηκαν ειδικοί τεχνίτες, προκειμένου να γίνει αποκατάσταση και αναδημιουργία πρωτότυπων ιστορικών χαρακτηριστικών, όπως τα ξύλινα δάπεδα, η τοιχοποιία και η ξύλινη επένδυση, οι ταπετσαρίες τοίχου και οι κουρτίνες που κατασκευάσθηκαν για κάθε δωμάτιο χωριστά, με βάση σχέδια από τα αρχεία των Βερσαλλιών.

    Σουίτα του παλατιού

    Ακολούθησε ο εξοπλισμός με έπιπλα και έργα τέχνης -ακόμη και τον φωτισμό- που μεταφέρουν τους φιλοξενούμενους στη Γαλλία του 1788, πριν από την επανάσταση δηλαδή, που ανέτρεψε τη μοναρχία. Μεγάλο μέρος της έμπνευσης προήλθε από το Petit Trianon Palace των Βερσαλλιών, που κατασκευάστηκε το 1758 από τον βασιλιά Λουδοβίκο 15ο. Ακόμη και οι στολές του προσωπικού υποδοχής μάλιστα προέρχονται από εκείνη την περίοδο. Εκτός από τις αυθεντικές αντίκες του 17ου και του 18ου αιώνα εξάλλου, το ξενοδοχείο φιλοξενεί και μοναδικά τεκμήρια, όπως μια ερωτική επιστολή από την Μαντάμ ντε Σταέλ προς τον εραστή της κόμη Λουί ντε Ναρμπόν.

    Εσωτερική σκάλα του κτηρίου

    Θέα αντί τηλεόρασης

    Τηλεοράσεις πάντως δεν υπάρχουν. Αντ΄αυτών επισκέπτες καλούνται να ανακαλύψουν την μοναδική θέα στους μοναδικούς κήπους και τη λίμνη των Βερσαλλιών, όπως έκαναν μερικούς αιώνες πριν και οι τότε φιλοξενούμενοι.

    Μπάνιο με θέα

    Το Grand Contrôle διαφημίζει επίσης μια Μέρα με την Μαρία Αντουανέτα και όλες τις αγαπημένες της συνήθειες. Η έναρξη γίνεται από το ένδυμα αφού οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν ένα κοστούμι που να σχετίζεται με τη σουίτα τους και τα ιστορικά πρόσωπα που συνδέονται με αυτήν και ακολουθεί μία ιδιωτική περιήγηση γύρω από το Τριανόν και το πολυσυζητημένο Μνημείο Αγάπης. Για το απόγευμα προτείνεται μια βασιλική συνεδρία περιποίησης στο Valmont Spa ενώ ακολουθεί γευσιγνωσία μακαρόν! Και η μέρα τελειώνει με στυλ και πολύ ξεχωριστό δείπνο που σερβίρεται στο Γαλλικό Περίπτερο, ένα σημείο που αγαπούσε πολύ η ίδια η Μαρία Αντουανέτα.

    Σουίτα του παλατιού
    Σουίτα του παλατιού
    Η Μαρία Αντουανέτα

    Διαβάστε επίσης:

    Η τέχνη πάει Μύκονο – Έκθεση σε νέο πολυχώρο

    Η κληρονόμος Τρουσάρντι, ένα μουσείο στις Άλπεις και η τραγική οικογενειακή ιστορία

    Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός με 140 εκδηλώσεις – Έναρξη 15 Ιουλίου (πρόγραμμα)



    ΣΧΟΛΙΑ