• Πολιτισμός

    Τι θα διαβάσουμε το 2023; Πέντε εκδότες προτείνουν

    Τι θα διαβάσουμε το 2023; Πέντε εκδότες προτείνουν

    Παντελής Καψής, σύντομα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο


    Υπό έκδοση βρίσκονται ορισμένα από τα βιβλία που θα συζητηθούν το 2023. Οι εκδότες προτείνουν. Προσοχή: Δεν βρίσκονται ακόμη στα ράφια, ούτε καν έχουν πάει στο τυπογραφείο. Ο αναγνώστης έχει ακόμη καιρό να σκεφτεί, να προ-παραγγείλει, να προγραμματιστεί.

    Λογοτεχνία, ποίηση, δοκίμια, οικονομικά βιβλία…

    Διότι η φιλαναγνωσία αποτελεί βασικό προταίρημα του επιτυχημένου ανθρώπου…

    Ιδού:

    Εκδόσεις Μεταίχμιο: Με πνεύμα επίκαιρο

    Παντελής Καψής

     Η πτώση 2011. Το έτος μηδέν της Κεντροαριστεράς

    Εκδόσεις Μεταίχμιο

    Η εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ απέκτησε διεθνείς διαστάσεις. Δημιούργησε μάλιστα και έναν νεολογισμό στην πολιτική ανάλυση: Το λεγόμενο pasokification -πασοκοποίηση σε ελεύθερη μετάφραση.

    Το ΠΑΣΟΚ ωστόσο δεν ήταν το μόνο κόμμα στην Ελλάδα που υπέγραψε μνημόνιο. Παρομοίως έπραξαν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα αφού -καθένας με τη δική του kolotoumba. Άλλος ένας όρος που προέκυψε από την ελληνική κρίση.

    Ωστόσο, δεν έμελλε να πληρώσουν με τον ίδιο τρόπο.

    Γιατί τιμωρήθηκε τόσο σκληρά το ΠΑΣΟΚ; Σχεδόν ισοπεδώθηκε. Έκτοτε δεν έχει ανανήψει.

    Τις αιτίες αναζητεί ο Παντελής Καψής.

    Το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε αντιμέτωπο με πρωτοφανείς συνθήκες οι οποίες δοκίμασαν την ήδη εύθραυστη (μετά τη ρήξη του 2007), ενότητά του. Αυτός ο ακήρυχτος εμφύλιος ήταν και ένας βασικός λόγος που αποδείχθηκε ανέτοιμο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης.

    Υποτίμησε το μέγεθος του προβλήματος αφήνοντας αναξιοποίητα στελέχη με πείρα και δοκιμασμένες επιδόσεις σε δύσκολες στιγμές του παρελθόντος.

    Δεύτερον, προεκλογικά είχε δημιουργήσει προσδοκίες για παροχές, όχι για σκληρή λιτότητα. Τιμωρήθηκε όχι μόνο από την κοινωνία αλλά και από την ίδια τη ραχοκοκκαλιά του.

    Ο ιδιόρρυθμος συγκεντρωτισμός του Γιώργου Παπανδρέου και η απουσία ενός πολιτικού κέντρου στην κυβέρνηση, δεν συνέβαλαν στην επεξεργασία συνολικού σχεδιασμού για τη διαχείριση της κρίσης.

    Άρχισαν οι κόντρες και οι αυτοσχεδιασμοί.

    Και όλα αυτά μέσα σε αρνητικό διεθνές πλαίσιο, όπου συνυπήρχαν η αγωνία για την επέκταση της κρίσης και η επιθυμία ορισμένων να τιμωρηθεί παραδειγματικά η Ελλάδα.

    Ο περίφημος αναλυτής, διευθυντής εφημερίδας και πολιτικό στέλεχος προχωρεί σε μία ανάλυση χειρουργικής ακρίβειας. Μαθήματα από το πρόσφατο παρελθόν ίσως βοηθήσουν το πολιτικό σκηνικό να ανακτήσει ισορροπία και τη δημοκρατική του υπόσταση.

    Εκδόσεις Αλεξάνδρεια: Ιστορικά ενήμεροι

    Κάτω από τη σκιά του Στάλιν: Μια διεθνής ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού 1918-1956

    Νίκος Μαραντζίδης

    Μετάφραση: Χρήστος Η. Γεμελιάρης

    Σειρά: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ

    Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

    Α έκδοση Φεβρουάριος 2023

    «Μια φιλόδοξη ιστορία του Ελληνικού Κομμουνιστικού Κόμματος», γράφει ο καθηγητής της Οξφόρδης, συγγραφέας του Modern Greece και ενίοτε αρθρογράφος στην Καθημερινή, Στάθης Καλύβας.

    «Καλύπτει ένα ευρύ θεματολογικό φάσμα, υφαίνοντας αριστοτεχνικά τις εγχώριες με τις διεθνείς διαστάσεις, το βιβλίο αυτό θα αποτελέσει πολύ σύντομα τη βασική αναφορά σε θέματα ελληνικού κομμουνισμού».

    Το Κάτω από τη Σκιά του Στάλιν ανιχνεύει τις αλληλεπιδράσεις του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος με τα αδελφά κόμματα των γειτονικών κρατών και με τους περιβόητους ανώτατους καθοδηγητές τους στη Σοβιετική Ρωσία του Στάλιν.

    Το βιβλίο βασίζεται σε ανέκδοτο αρχειακό υλικό από την Ελλάδα, τη Ρωσία, την Ανατολική και Δυτική Ευρώπη, καθώς και από τις χώρες των Βαλκανίων.

    Φανερώνει το ρόλο που διαδραμάτισε η Μόσχα στους κόλπους των διαφόρων κομμουνιστικών κομμάτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας Νίκος Μαραντζίδης, οι διεθνείς θεσμοί του κομμουνισμού (Κομμουνιστικό Κέντρο στη Μόσχα, Κομιντέρν, Βαλκανική Κομμουνιστική Ομοσπονδία, Κομινφόρμ, αδελφά κόμματα στα Βαλκάνια) δεν υπήρξαν απλώς μακρινοί εξωγενείς παράγοντες. Καθόρισαν την ευρύτερη πολιτική ζωή της χώρας.

    Tony Judt

    Ευρώπη: Μια μεγάλη Χίμαιρα

    Tony Judt

    Μετάφραση: Ροζαλί Σινοπούλου

    Σειρά: Νεότερη και σύγχρονη Ιστορία

    Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

    Α έκδοση Φεβρουάριος 2023

    Ο σταρ της Ιστοριογραφίας Τόνι Τζαντ (Tony Judt) από τον εκδοτικό οίκο που ειδικεύεται σε θέματα Ιστορίας.

    Όταν πρωτοεκδόθηκε το 1996 το αιρετικό αυτό «Δοκίμιο για την Ευρώπη» (όπως το χαρακτήρισαν) θεωρήθηκε στοχασμός με προγνωστική δύναμη και παθιασμένη επιχειρηματολογία γύρω από την κατάσταση της Γηραιάς Ηπείρου.

    Ο Τόνυ Τζαντ πραγματευόταν ζητήματα που αντιμετώπιζε η Ευρώπη ενόψει της νέας χιλιετίας: Ποιες είναι οι πραγματικές προοπτικές για μια διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα καταλήξει να παραείναι μεγάλη;

    Ποια έθνη θα πρέπει να «ανήκουν» στην Ευρώπη, πότε και με ποια κριτήρια; Τι ορίζει την «Ευρώπη» και πώς μπορούμε να σκεφτούμε το μέλλον της;

    Όπως υποστήριζε, αν ο μύθος της «Ευρώπης» είναι υπερβολικά αφηρημένος για να κερδίσει την πίστη του κόσμου σ’ αυτόν και να εμπνεύσει τη λύση συγκεκριμένων προβλημάτων, μόνο όφελος μπορεί να έχουμε από μια κριτική εξέτασή του.

    Τα πράγματα βέβαια προχώρησαν χωρίς αυτήν. Η αριστοτεχνική ανάλυση του πρόωρα χαμένου ιστορικού μοιάζει σήμερα ακόμη πιο επίκαιρη.

    Το βιβλίο έλαβε διθυραμβικές κριτικές από κορυφαίους αναλυτές σε όλο τον κόσμο.

    Όπως σημείωνε ο ίδιος:

    «Είμαι ενθουσιωδώς Ευρωπαίος· κανένας ενήμερος άνθρωπος δεν θα ήθελε σοβαρά να επιστρέψει σ’ αυτό τον φιλοπόλεμο, αμοιβαία ανταγωνιστικό κύκλο καχύποπτων και εσωστρεφών εθνών που αποτελούσε η ευρωπαϊκή ήπειρος στο αρκετά πρόσφατο παρελθόν. Οτιδήποτε μας ωθεί μακριά από εκείνη την Ευρώπη είναι καλό – και όσο μακρύτερα τόσο καλύτερα. Άλλο είναι όμως να θεωρεί κανείς μια έκβαση επιθυμητή και άλλο να υποθέτει ότι είναι εφικτή. Και η θέση μου σε αυτό το δοκίμιο είναι ότι μια αληθινά ενωμένη Ευρώπη είναι τόσο ελάχιστα πιθανή που θα ήταν απερίσκεπτο και αυτοκαταστροφικό να επιμείνει κανείς σ’ αυτήν. Είμαι λοιπόν, καθώς φαίνεται, ένας ευρωπεσιμιστής».

    Πατάκης: Ο πανοραμικός εκδότης

    Όλα τα είδη πεζογραφίας και ποίησης, στην πιο ποιοτική τους εκδοχή.

    Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων

    Μοχάμεντ Μπούγκαρ Σαρ (Σενεγαλέζος, ζει στη Γαλλία)

    Μετάφραση: Μήνα Πατεράκη-Γαρέφη

    ΒΡΑΒΕΙΟ GONCOURT 2021

    Εκδόσεις Πατάκη

    Το 2018, ο νεαρός Σενεγαλέζος συγγραφέας Ντιεγκάν Λατύρ Φέιγι ανακαλύπτει στο Παρίσι ένα μυθικό βιβλίο από το 1938 με τίτλο «Ο λαβύρινθος του απάνθρωπου».

    Ο συγγραφέας του Τ.Σ. Ελιμάν είχε χαρακτηριστεί ως «νέγρος Ρεμπό». Τα χνάρια του όμως χάθηκαν μετά το σκάνδαλο που προκάλεσε η δημοσίευση του κειμένου του.

    Ο Ντιεγκάν, γοητευμένος, ρίχνεται στα ίχνη του μυστηριώδους συγγραφέα και έρχεται αντιμέτωπος με τις μεγάλες τραγωδίες της αποικιοκρατίας και του Ολοκαυτώματος. Ο Ντιεγκάν θα συνδεθεί με δύο γυναίκες: τη μυστηριώδη Σιγκά και την φωτορεπόρτερ Αϊντά…

    Από τη Σενεγάλη στη Γαλλία, περνώντας από την Αργεντινή, ποια αλήθεια τον περιμένει στο κέντρο εκείνου του λαβύρινθου;

    Εργαζόμενο αγόρι

    Λένα Διβάνη

    Εκδόσεις Πατάκη

    Πώς θα κυλούσε η ζωή αν αντί για πατριαρχία, στον κόσμο επικρατούσε η μητριαρχία;

    Αν οι γυναίκες έλεγχαν την εξουσία και ανέθεταν στους άνδρες τις υποχρεώσεις με τα οικιακά, τα παιδιά και τα μπότοξ;

    Σε έναν τέτοιο κόσμο, ο όμορφος έφηβος Χάρης από την Κρήτη, το σκάει απο το χωριό του για να μην παντρευτεί την πλούσια σαραντάρα βουλευτίνα που του προξενεύει η μητέρα του.

    Θα μπορέσει να επιβιώσει όμως στη μεγαλούπολη; Εκεί όπου τα ωραία νεαρά αρσενικά θεωρούνται απλώς αντικείμενα του πόθου; Πώς θα αποκρούσει τις σεξουαλικές επιθέσεις της αδίστακτης διευθύντριάς του; Πώς θα ξεμπλέξει από τις επαγγελματικές ίντριγκες, τις προδοσίες και τα βρόμικα κόλπα του κόσμου των γυναικών;

    Το Εργαζόμενο αγόρι είναι μια κωμωδία γεμάτη δράματα.

    Παίζοντας με τα απαρχαιομένα, πεπερασμένα στερεότυπα που φυλακίζουν άντρες και γυναίκες ακόμα και σήμερα. Πόσο μάλλον στην Ελλάδα…

    Η Νάντια Σιρίν στις Εκδόσεις Πατάκη

    Οι πρώτοι στην παιδική λογοτεχνία…

    Με προσωπική επιμέλεια της εκδότριας Έλενας Πατάκη, ο εκδοτικός οίκος καλύπτει όλες τις ηλικίες -από τα βρέφη έως τη λογοτεχνία για νέους.

    Μια ελάχιστη επιλογή:

    Τα μαγικά μαξιλάρια (επετειακή έκδοση 30 χρόνων)

    Ευγένιος Τριβιζάς

    Εικονογράφηση: Βαγγέλης Παυλίδης

    Εκδόσεις Πατάκη

    Πρόκειται για επετειακή έκδοση για τα τριάντα χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του γνωστού μπεστ σέλερ.

    Τα Μαγικά μαξιλάρια του ευφάνταστου παραμυθά σε σκληρόδετη εκδοση με επιχρωματισμένες εικόνες.

    Η βρετανίδα συγγραφέας Νάντια Σιρίν (Nadia Shireen) στον Πατάκη

    Με τις έντονες εικόνες και το πνευματώδες χιούμορ των τριών βιβλίων της Νάντιας Σιρίν τα παιδιά ξεκαρδίζονται. Και οι ενήλικες ανακαλύπτουν κάτι καινούργιο κάθε φορά που το ξαναδιαβάζουν.

    Τρία βιβλία της για μικρά παιδιά 6 ως 8 ετών:  Το Μελισσαρκουδάκι (η πρώτη μεγάλη επιτυχία της), Η χλαπάτσα, Η Βίλη και το Τέρας

    Με την εγγυημένη μετάφραση του Φίλιππου Μανδηλαρά.

    Τέλος, από την Νάντια Σιρίν εκδίδεται και το  Γκρίμγουντ, Περιπέτειες σε ένα δάσος όπου όλα μπορούν να συμβούν (στην κατηγορία: Λογοτεχνία για νέους) σε μετάφραση Άγγελου Αγγελίδη, Μαρίας Αγγελίδου.

    Το πρώτο βιβλίο μιας χιουμοριστικής και περιπετειώδους σειράς με ήρωες δύο αλεπούδες, τη Νάνσυ και τον Τεντ. Η Νάνσυ είναι η μεγάλη αδερφή, θαρραλέα, καταφερτζού και… ενίοτε μανιασμένη από τα νεύρα. Ο Τεντ είναι ο μικρός αδερφός, φοβητσιάρης και πανέξυπνος, ο οποίος τώρα τελευταία ανακάλυψε ότι το πρόβλημά του είναι η μοναξιά. Μέχρι τη μεγάλη ανατροπή. Όταν ο Τεντ κατά λάθος κόβει την ουρά της γάτας πριγκίπισσας Μπάτονς, η οποία κυβερνά το πάρκο τους.

    Ποίηση από τον Πατάκη, εγγύηση

    Η ομορφιά του συζύγου

    Ανν Κάρσον (Καναδή)

    Μετάφραση-εισαγωγή: Ευτυχία Παναγιώτου, Δημήτρης Αθηνάκης

    Εκδόσεις Πατάκη

    Η πολυβραβευμένη καναδή ποιήτρια Ανν Κάρσον συνθέτει μια ελεγεία για τον έρωτα, την ένωση και τον χωρισμό.

    Πάθος και λυρισμός μέσα σε είκοσι εννιά ποιήματα.

    Με μεγάλο στοχαστικό βάθος, θεματικό εύρος αλλά και ρηξικέλευθους πειραματισμούς, Η ομορφιά του συζύγου επαναφέρει την ποίηση ως μεγάλη λογοτεχνική δύναμη του σύγχρονου αναγνώστη.

    Καστανιώτης, ο κλασικός

    Τάφος στην άμμο (μυθιστόρημα)

    Γκιτάντζαλι Σρι (Ινδία)

    Μετάφραση: Στεφανία Γεωργάκη

    ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ BOOKER 2022

    Εκδόσεις Καστανιώτη

    Μια ογδοντάχρονη γυναίκα στη βόρεια Ινδία βουλιάζει σε κατάθλιψη μετά το θάνατο του άντρα της.

    Όταν συνέρχεται, την πλημμυρίζει νέα όρεξη για ζωή.

    Αποφασισμένη να απελευθερωθεί από κάθε λογής περιορισμό, ταράζει τα νερά με αντισυμβατικές επιλογές. Πιάνει φιλίες με άτομα του τρίτου φύλου, ξαφνιάζει ποικιλοτρόπως την μποέμισσα κόρη της, που μέχρι τότε θεωρούταν η ανατρεπτική της οικογένειας.

    Σε πείσμα όλων, η Μαμά ταξιδεύει στο Πακιστάν όπου αντιμετωπίζει κατά μέτωπο το ανοιχτό τραύμα της διαίρεσης της Ινδίας και του ξεριζωμού, βιώματα που στιγμάτισαν την εφηβεία και τη μετέπειτα ζωή της.

    Τι σημαίνει να είσαι μητέρα, κόρη, γυναίκα, φεμινίστρια;

    Οι έννοιες αποκτούν νέα νοήματα, δίχως να εγκλωβίζονται σε κουτάκια.

    Παρά το τραγικό ιστορικό υπόβαθρο της ιστορίας, το παιγνιώδες ύφος της Γκιτάντζαλι Σρι συνθέτει ένα μυθιστόρημα με πρωτότυπο και καίριο.

    H Ali Smith

    Καλοκαίρι

    Άλι Σμιθ

    Μετάφραση Μιλτιάδης Αργυρόπουλος

    Εκδόσεις Καστανιώτη

    Η Άλι Σμιθ όλοκληρώνει το περίφημο «Κουαρτέτο των εποχών».

    Πρόκειται για το τέταρτο και τελευταίο μέρος της μυθιστορηματικής τετραλογίας που απασχόλησε τα τελευταία χρόνια την περίφημη σκοτσέζα συγγραφέα. Το βιβλίο περιγράφεται ως «ένα πεζόμορφο ποίημα» πυμνώντας τη μνήμη, τη συγχώρεση και την αναγκαιότητα της χαράς μέσα σε ένα ζοφερό παρόν.

    Το Καλοκαίρι τιμήθηκε με το σημαντικό Λογοτεχνικό Βραβείο Όργουελ 2021 για την Πολιτική Μυθοπλασία.

    Ο Χορός των Ρόδων

    Αντώνης Σουρούνης

    Νέα έκδοση, Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 1995

    Εκδόσεις Καστανιώτη

    Αυτή είναι η ιστορία του Νούση, ενός Έλληνα πλάνητα στην αστική ζούγκλα της Φραγκφούρτης, που μαζί με άλλους κυνηγούς της τύχης περνά τις μέρες και τις νύχτες του πάνω από τη ρουλέτα.

    Από το Βισμπάντεν και το Μπρέμεν έως τη Βενετία και το Μόντε Κάρλο, ο Νούσης και η παρέα του παίζουν για να υπάρχουν.

    Ζουν με πάθος τις περιπέτειες, τις φιλίες, τους έρωτες, τα ταξίδια, τους ρόλους τους στα όνειρα και στους εφιάλτες τους.

    Ως επαγγελματίες παίκτες συνεργάζονται με σύστημα και υπομονή, πολεμώντας τα καζίνα με τα ίδια τους τα όπλα.

    Ο Χορός των Ρόδων είναι το μεγάλο μυθιστόρημα του τζόγου, μια ανεπανάληπτη περιπλάνηση στις φαντασμαγορικές αίθουσες των καζίνων, ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ «γυρισμένο» στο χαρτί.

    Με πρώτη ύλη τα βιώματα και τις μνήμες του από τους ναούς του ρίσκου, ο Αντώνης Σουρούνης φιλοτέχνησε ένα αξεπέραστο μυθοπλαστικό σύμπαν, όπου με
    πρόσχημα τον τζόγο αναζήτησε την ουσία της ίδιας της ζωής.

    «Πρόκειται για γεννημένο παραμυθά, που ξέρει να παίζει καλά με τις ευκολίες και τις δυσκολίες της αφήγησής του, όπως οι ήρωες του βιβλίου του παίζουν
    τη ρουλέτα», είχε σημειώσει ο σπουδαίος φιλόλογος και κριτικός Δημήτρης Μαρωνίτης στο Βήμα το 1995.

    Τα θαύματα του κόσμου (διηγήματα)

    Μιχάλης Μοδινός

    Ο βραβευμένος με Κρατικό Βραβείο Μιχάλης Μοδινός αναδεικνύει με τρυφερότητα, ενσυναίσθηση και χιούμορ την τετριμμένη καθημερινότητα πλαγιοκοπώντας ευρύτερα γεωπολιτικά, πολιτισμικά θέματα.

    Στα νέα αυτά διηγήματα ταξιδεύει σε διαφορετικά μέρη (την Κρήτη και την Κούβα, τη Χαλκιδική και τις πηγές του Νείλου, τη Λίμνη της Γενεύης και το Άινταχο) προκειμένου να διερευνήσει την αξία των μικρών πραγμάτων και την αναγωγή τους στη μεγάλη τοιχογραφία της ανθρωπότητας.

    Οι ήρωες παρατηρούν, προσροφούν, ερωτεύονται και διερωτώντα με πληθωρικούς συνειρμούς.

    Ψυχογιός: Στο δρόμο προς τα διεθνή ευπώλητα

    Μικρά βιβλία της μόδας:

    Dior, Gucci, Prada, Louis Vuitton, Dior, Chanel…

    Κάρεν Χόμερ

    Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς για τους οίκους των δισεκατομμυρίων, που καθορίζουν τον πολιτισμό της Δύσης εδώ και πενήντα τόσα χρόνια

    Η Κάρεν Χόμερ είναι συντάκτρια μόδας και ευπώλητη συγγραφέας.

    Έχει αρθρογραφήσει στην εφημερίδα The Times και The Telegraph, και στα περιοδικά Harpers & Queen, Elle, World of Interiors και Vogue. Ζει στο Λονδίνο.

    Χαρούκι Μουρακάμι

    Σε πρώτο ενικό

    Χαρούκι Μουρακάμι

    Εκδίδεται ένα ακόμη βιβλίο του μεγάλου ιάπωνα στυλίστα. Οκτώ διηγήματα από το 2018 έως το 2020.

    Γεννήθηκε στο Κιότο το 1949. Το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Νορβηγικό δάσος πούλησε δέκα εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη.

    Έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία, έχει φανατικούς αναγνώστες και ορισμένοι τον θεωρούν φαβορί για το Νόμπελ.

    Κάποτε έτρεξε τον κλασικό μαραθώνιο δρόμο της Αθήνας.



    ΣΧΟΛΙΑ