• Πολιτισμός

    Ταινία της Θέλγιας Πετράκη υποψήφια στα βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου

    Ταινία της Θέλγιας Πετράκη υποψήφια στα βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου


    Δεκαετία του ΄80, τέλη του Ψυχρού Πολέμου, λίγο πριν την κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ και ένας Έλληνας αποφασίζει να πάει για μετεκπαίδευση στη Σοβιετική Ένωση.

    Η γυναίκα του μένει πίσω, να τον περιμένει και να αγωνιά, ακόμη και για μια πιθανή απιστία από μέρους του, γράφοντάς του διαρκώς γράμματα, μέσα από τα οποία περνάει όλη η σχέση του ζευγαριού.

    Ταυτόχρονα όμως και όλα τα γεγονότα αυτής της ταραγμένης εποχής. Πρόκειται με λίγα λόγια για το στόρι της ταινίας μικρού μήκους «Bella» της Θέλγιας Πετράκη, που αφού βραβεύθηκε στην Ελλάδα και σε ξένα φεστιβάλ είναι υποψήφια τώρα και στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

    Βασισμένη σε αληθινά πρόσωπα – που δεν κατονομάζονται βέβαια – και περιστατικά, τα οποία συνθέτουν τον εκρηκτικό περίγυρο η ταινία προέκυψε από τα γράμματα αυτής της γυναίκας που βρέθηκαν στα χέρια της σκηνοθέτιδας.

    Ταινία της Θέλγιας Πετράκη υποψήφια στα βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου
    Η Ελένη Τοπαλίδου ως Άνθη στην ταινία «Bella»

    Όπως λέει η ίδια, διαβάζοντάς τα θέλησε αμέσως να γράψει το σενάριο, που την οδήγησε τελικά στη διαμόρφωση του πορτρέτου της Άνθης (όπως λέγεται η γυναίκα στην ταινία) αλλά και μιας εποχής. Εκείνης του τέλους της δεκαετίας του ΄80.

    Γιατί, παρ΄ότι πρόκειται για μια ιστορία αγάπης, χώρος, χρόνος και γεγονότα επιδρούν αναπόφευκτα πάνω στους ανθρώπους.

    «Γνώρισα την Άνθη διαβάζοντας τις επιστολές της στον Χρήστο», λέει η Θέλγια Πετράκη. «Με συγκίνησε τόσο πολύ ο μοναδικός τρόπος – ίσως ακόμη και λίγο ουτοπικός – με τον οποίο βίωσε τη ζωή, αντιλήφθηκε τον κόσμο και αγαπούσε τους ανθρώπους.

    Επιπλέον, διαβάζοντας τις επιστολές της, θυμήθηκα δικές μου αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία, εικόνες και γεγονότα που θα ήθελα να ξαναζωντανέψω και να βιώσω μέσα από την ταινία», λέει η σκηνοθέτης.

    Το Τσερνόμπιλ, η τραγωδία με την καταστροφή του Τσάλεντζερ στις ΗΠΑ, το άστρο του Γκορμπατσόφ με τον Ρήγκαν απέναντί του και στα δικά μας ο σεισμός στην Καλαμάτα, το Σισμίκ στο Αιγαίο, οι απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και η επιτυχία της Εθνικής Ελλάδας στο μπάσκετ εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης αναδεικνύονται εξάλλου, ως το ιστορικό φόντο που προσθέτει ιδιαίτερη δυναμική στην ταινία.

    Αυτό μάλιστα που έχει μετρήσει πολύ στην επιτυχία της είναι ακριβώς η αναπαράσταση της εποχής με αρχειακό υλικό.

    Απόφοιτος του Πανεπιστημίου CAL-ARTS των Ηνωμένων Πολιτειών, με πτυχίο στον Κινηματογράφο, καθώς επίσης με μεταπτυχιακό από το τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου UCL του Λονδίνου η Θέλγια Πετράκη έχει σκηνοθετήσει άλλες δύο ταινίες μικρού μήκους, όπως και ένα ντοκιμαντέρ.

    Η σκηνοθέτης Θέλγια Πετράκη

    Η «Bella» έχοντας ήδη βραβευτεί στο 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας πήρε επίσης μέρος στο Berlinale Short Form Station 2019, βραβεύτηκε με Ειδική Μνεία στο διεθνές φεστιβάλ Visions du Reel 2020 της Ελβετίας και με το E_Flux Prize στο φεστιβάλ Oberhausen 2020 της Γερμανίας.

    Κι η Έλενα Τοπαλίδου εξάλλου, που ερμηνεύει το ρόλο της Άνθης έχει βραβευθεί στο Φεστιβάλ της Δράμας ενώ τον σύζυγό της Χρήστο υποδύεται ο Νίκος Κουρής.

    Να σημειωθεί, ότι τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα δοθούν στις 11 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο.

    Διαβάστε επίσης:

    Τα διαμαντένια βραχιόλια της Μαρίας Αντουανέτας πουλήθηκαν 7 εκατ. ευρώ

    Θεόφιλος- Ένας τσολιάς ζωγράφος στο Ίδρυμα Θεοχαράκη



    ΣΧΟΛΙΑ