• Πολιτισμός

    Τα διαμαντένια βραχιόλια της Μαρίας Αντουανέτας πουλήθηκαν 7 εκατ. ευρώ

    Τα διαμαντένια βραχιόλια της Μαρίας Αντουανέτας πουλήθηκαν 7 εκατομμύρια ευρώ - Αντουανέτα

    Το σετ των διαμαντένιων βραχιολιών


    Από τα λεπτεπίλεπτα χεράκια της Μαρίας Αντουανέτας σε άγνωστο πλειοδότη έναντι 7,06 εκατ. ευρώ.

    Τα δύο διαμαντένια βραχιόλια της πουλήθηκαν στη δημοπρασία των Christie’s στη Γενεύη δύο φορές πάνω από την τιμή εκτίμησής τους, επιβεβαιώνοντας την αξία τους αλλά κυρίως την ιστορία που τα συνοδεύει και φυσικά το όνομα της τελευταίας βασίλισσας της Γαλλίας. Όπως αναφέρει μάλιστα ο οίκος διατέθηκαν για δημοπρασία από ανώνυμη βασιλική οικογένεια, που τα είχε ως σήμερα στην κατοχή της και «τα χρησιμοποιούσε για δεκαετίες».

    Όπως έχει γράψει το mononews τα βραχιόλια, που φέρουν 112 διαμάντια των 140 έως 150 καρατίων συνολικά, είχαν εκτιμηθεί από 1,89 ως 3,78 εκατομμύρια ευρώ.

    Δεν ήταν μόνον η ιστορικότητά τους όμως, που ανέβασε την τελική τιμή πώλησης αλλά και καθαρότητα, η εξαιρετική κοπή τους, καθώς και η άψογη κατάσταση της διατήρησής τους.

    Επιπλέον υπάρχει και η απόδειξη της χρήσης τους από τη Μαρία Αντουανέτα, αφού σε έναν πίνακα του 1785, τέσσερα μόλις χρόνια δηλαδή, πριν την Γαλλική Επανάσταση απεικονίζεται να τα φορά σε έναν περίπατο στο πάρκο του Τριανόν, μαζί με δύο από τα παιδιά της.

    Το ένα από αυτά ήταν η κόρη της Μαρί-Τερέζ Σαρλότ της Γαλλίας, η οποία και τα κληρονόμησε. Τα φορά μάλιστα και η ίδια σε ένα πορτρέτο της, του 1816. Έκτοτε και επειδή η Μαρί-Τερέζ ήταν άκληρη τα κοσμήματά της κληροδοτήθηκαν στα ανίψια της, τον Κόμη του Σαμπόρ, την Κόμισσα του Σαμπόρ και τη Δούκισσα της Πάρμας.

    Τα βραχιόλια έχουν τρεις σειρές διαμαντιών το καθένα τους, και όπως έλεγε εκπρόσωπος των Christie’s η συμμετρία και ο σχεδιασμός τους παραπέμπουν στον Σαρλ Ογκύστ Μπεμέρ, του προσωπικό κοσμηματοπώλη της Μαρίας Αντουανέτας.

    Τα διαμαντένια βραχιόλια της Μαρίας Αντουανέτας πουλήθηκαν 7 εκατομμύρια ευρώ
    Πίνακας του Άντολφ Ούλρικ Βερτμύλερ με την Μαρία Αντουανέτα και δύο παιδιά της, το1785. Στα χέρια της διακρίνονται τα διαμαντένια βραχιόλια.

    Κάτι που αποδεικνύεται και από πηγές της εποχής, που αναφέρουν, ότι η βασίλισσα είχε πάρει δάνειο από το σύζυγό της Λουδοβίκο 14ο για να τα αγοράσει, ενώ για να καλύψει το υπόλοιπο ποσό είχε ανταλλάξει μερικούς από τους πολύτιμους λίθους που είχε στην κατοχή της σε πολύ χαμηλή τιμή.

    Μετά την φυλάκισή της τα καλύτερα από τα κοσμήματά της είχαν φυγαδευτεί στις Βρυξέλλες μέσα σε ένα ξύλινο σεντούκι και από εκεί στο αυτοκρατορικό θησαυροφυλάκιο στη Βιέννη, όπου και φυλάχθηκαν και εν τέλει παραδόθηκαν στη μοναδική, επιζήσασα κληρονόμο της.

    Τα βραχιόλια της Μαρίας Αντουανέτας έφθασαν πάντως στο νέο ιδιοκτήτη τους μέσα στη παλιά, μπλε βελούδινη θήκη τους. Αν θα τα δει κανείς να φοριούνται σήμερα είναι ένα ερώτημα.

    Δείτε το βίντεο με την παρουσίαση των διαμαντένιων βραχιολιών

    Διαβάστε επίσης:

    Microsoft: Συναρπαστική περιήγηση στην αρχαία Ολυμπία – Εγκαίνια του έργου

    Θεόφιλος- Ένας τσολιάς ζωγράφος στο Ίδρυμα Θεοχαράκη



    ΣΧΟΛΙΑ