• Πολιτισμός

    Τα μνημεία της Κω ακόμη περιμένουν την αποκατάστασή τους από το σεισμό του 2017

    Το τέμενος Γαζή Χασάν στη Λότζια


    Τρία χρόνια και πλέον μετά τον μεγάλο σεισμό του Ιουλίου 2017, που είχε προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε μνημεία της Κω αλλά και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της ελάχιστα έργα έχουν γίνει για την αποκατάστασή τους.

    Κτήρια κατεστραμμένα, μνημεία αφημένα στην τύχη τους, γλυπτά που απουσιάζουν από το μουσείο. «Θλίβομαι για την κατάσταση της απόλυτης απραξίας  που αντικρίζουμε», δήλωσε μπροστά σ΄αυτήν την εικόνα η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη που πραγματοποίησε αυτοψία στο νησί, περπατώντας ένα προς ένα τα πληγέντα μνημεία του, τα οποία βρίσκονται ακόμη στη φάση της υποστήλωσης. Στόχος της επίσκεψης ήταν να δοθούν κατευθυντήριες οδηγίες και να ληφθούν γρήγορες αποφάσεις ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις μελέτες και να ξεκινήσουν επιτέλους οι εργασίες.

    Aναλυτικά και όπως διαπιστώθηκε τρία γλυπτά  του μουσείου, που είχαν πέσει από τα βάθρα τους την ώρα του σεισμού, δεν έχουν επανέλθει στη θέση τους, όπως αποδεικνύουν και οι εικόνες της αίθουσας που τα φιλοξενούσε.

    Επείγει επίσης, η αποκατάσταση της Πύλης του Φόρου, της μνημειακής εισόδου του περιμετρικού τείχους της Χώρας, για την οποία θα γίνει ανάθεση μελέτης εφαρμογής, ώστε τον Ιούνιο του 2021 να υπάρξει ανάδοχος του έργου. Όπως υποσχέθηκε  μάλιστα η κυρία Μενδώνη στους επαγγελματίες της περιοχής, που ανησυχούν για την ύπαρξη εργοταξίων κατά τη θερινή περίοδο, η έναρξη των εργασιών θα γίνει έτσι, ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα στην λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

    H υπουργός Πολιτισμού στο Παλαιοχριστιανικό Βαπτιστήριο στην Κω

    Σε λίγες μέρες ωστόσο, στις 14 Οκτωβρίου θα αναδειχθεί ο ανάδοχος για την αποκατάσταση των ζημιών στο  Κάστρο Νερατζιάς, εμβληματικό τοπόσημο της Κω _κτίστηκε από τους ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ μεταξύ 14ου – 16ου αιώνα_  που αποτελεί προορισμό χιλιάδων επισκεπτών αλλά είναι κλειστό από τον Ιούλιο του 2017. Σύμφωνα με τις οδηγίες της κυρίας Μενδώνη το κάστρο θα πρέπει να ανοίξει την 1η Απριλίου του ΄21 με ασφαλείς διαδρομές για τους επισκέπτες, οι οποίοι θα μπορούν να δουν επίσης τις αποθήκες και  τους ημιυπαίθριους χώρους, όπου βρίσκονται γλυπτά, βωμοί και επιγραφές.

    Γλυπτά που απουσιάζουν από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κω εδώ και τρία χρόνια

    Όσον αφορά τον ανατολικό προμαχώνα των μεσαιωνικών οχυρώσεων η μελέτη ολοκληρώνεται, αλλά η υπουργός ζήτησε  άμεσα τη στατική και αρχιτεκτονική μελέτη και για το υπόλοιπο τμήμα των οχυρώσεων, το οποίο δεν έχει συμπεριληφθεί στην αρχική.

    Το Παλαιοχριστιανικό Βαπτιστήριο

    Επικαιροποίηση της μελέτης πάντως ζητήθηκε για το Ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που επίσης είχε υποστεί ζημιές από τον σεισμό. Το έργο στο τέμενος Χασάν Πασσά στο Πλατάνι, προϋπολογισμού 275.000 ευρώ, δημοπρατείται εξάλλου από την Περιφέρεια. Και όσο για τον τέμενος Γαζή Χασάν στην Λότζια απαιτούνται νέες μελέτες ,δεδομένου ότι θα λειτουργήσει ως επισκέψιμο μνημείο ενώ οι ισόγειοι  χώροι του θα φιλοξενήσουν αρχαιολογικές εκθέσεις.

    Το τέμενος Ντεφτερντάρ

    Τέλος η αποκατάσταση των ζημιών στο Νότιο τμήμα της Αρχαίας Αγοράς Κω, καθώς από τον σεισμό έχουν πέσει τρία από τα τέσσερα συνολικά, τμήματα κιονοστοιχιών, θα συζητηθεί στην σύσκεψη, που θα γίνει την Τετάρτη στο υπουργείο, όπου θα επιλυθούν και άλλα ζητήματα, που αφορούν στα έργα. Οι πόροι χρηματοδότησής τους  όμως είναι  απολύτως εξασφαλισμένοι, όπως δηλώνει η υπουργός.

    Η υπουργός Πολιτισμού σε συζήτηση με τους καταστηματάρχες στην Πύλη του Φόρου



    ΣΧΟΛΙΑ