• Πολιτισμός

    Στο Χριστό στο Κάστρο: Αποκατάσταση στα εμβληματικά μνημεία του Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο

    Κάστρο Σκιάθου

    Το Κάστρο Σκιάθου


    Το Κάστρο της Σκιάθου με τις εκκλησίες του, μοναδικός και περιώνυμος τόπος, χάρις και στην αναφορά του στο έργο του «αγίου» της ελληνικής λογοτεχνίας Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, μπαίνει στο πρόγραμμα αποκατάστασης του υπουργείου Πολιτισμού με συνολικό προϋπολογισμό 4 εκατομμυρίων ευρώ.

    Το Κάστρο, η Ιερά Μονή Εικονίστριας και η Ιερά Μονή Παναγίας Κεχριάς είναι, συγκεκριμένα, τα έργα που έχουν ενταχθεί σ’ αυτό το πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από το ΠΕΠ Θεσσαλίας- ΕΣΠΑ 2014-2021.

    «Η αποκατάσταση του Κάστρου είναι ένα εμβληματικό έργο, που ξεπερνά τη Σκιάθο, αλλά και την χώρα μας, λόγω της σχέσης του με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, γι΄αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί πέρα από την αυστηρά αρχαιολογική και αναστηλωτική του διάσταση», όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, που πραγματοποίησε αυτοψία στα μνημεία.

    Η ίδια, εξάλλου, συζήτησε με τον δήμαρχο Σκιάθου, Θοδωρή Τζούμα, την περαιτέρω ανάδειξη του ονόματος του Παπαδιαμάντη, καθώς τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 22 γλώσσες και η εμβέλειά του είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

    Σκιάθος
    Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε αυτοψία στο Κάστρο Σκιάθου

    Το Κάστρο -θυμίζουμε το συγκινητικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Στο Χριστό στο Κάστρο»- ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα. Μετά την εγκατάλειψή του μετατράπηκε σε ερειπιώνα, από τον οποίον διατηρούνται σήμερα τα βάθρα της γέφυρας και η πύλη, ο κεντρικός λιθόστρωτος δρόμος του οικισμού, οι εκκλησίες του Χριστού, του Αγίου Νικολάου και το τζαμί, ενώ σε ερειπιώδη κατάσταση διατηρούνται οι εκκλησίες της Παναγίας Πρέκλας, της Παναγίας Μεγαλομάτας και το κτήριο διοίκησης σε επαφή με το τζαμί.

    Σκιάθος
    Η Μονή της Παναγία Εικονίστριας

    Οι εργασίες αφορούν στην ανάπλαση του μονοπατιού πρόσβασης στο Κάστρο, στην αποκατάσταση των βάθρων της γέφυρας και την κατασκευή νέας, στην αποκατάσταση της πύλης στη στερέωση – αποκατάσταση των κτιρίων του οικισμού και σε ανάπλαση – ανάδειξη των λιθόστρωτων δρόμων του. Το έργο, έχει προϋπολογισμό 2.838.000 ευρώ. Στην Παναγία Εικονίστρια, το έργο, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ περιλαμβάνει τη στερέωση και αποκατάσταση, συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου, του τέμπλου και των εικόνων του καθολικού.

    Σκιάθος
    Ο τρούλος της Παναγίας Κεχριάς

    Ενώ στην Παναγία Κεχριάς, επίσης με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ, προβλέπεται η στερέωση και αποκατάσταση, συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου, του τέμπλου των εικόνων του δαπέδου και των εφυαλωμένων πινακίων του καθολικού της Μονής. Να σημειωθεί μάλιστα ότι όλες οι εργασίες αρχίζουν τον επόμενο μήνα. Γενικότερα ωστόσο, σε όλη τη Θεσσαλία, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, 31 έργα πολιτισμού, άνω των 35 εκατομμυρίων ευρώ έχουν ενταχθεί και ξεκινήσει ταχύτατα μέσα σε δύο χρόνια, προσφέροντας εκτός των άλλων εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε όλη την περιοχή.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η «βιογραφία» της Ελλάδας κι ένα βραβείο για τον συγγραφέα της Ρόντρικ Μπίτον

    Η παράδοση σε ένα έπιπλο αιώνων: Κασέλες στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη

    Λίνα Μενδώνη: Η πραγματική εικόνα της Ακρόπολης και τα fake news (φωτογραφίες, βίντεο)

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ