• Πολιτισμός

    Λίνα Μενδώνη: Η πραγματική εικόνα της Ακρόπολης και τα fake news (φωτογραφίες, βίντεο)

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Λίνα Μενδώνη

    Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη


    Οι φωτογραφίες και το βίντεο

    Η Ακρόπολη πριν και μετά τις διαστρώσεις, αυτές για τις οποίες η αντιπολίτευση έχει προκαλέσει θόρυβο, ότι δήθεν καταστρέφουν το μνημείο. Και ένα βίντεο. Αυτό όπου ο καθηγητής Μανόλης Κορρές παρουσιάζει στην πράξη, την πλήρη αναστρεψιμότητα των νέων διαδρόμων σε απάντηση όσων επιχειρούν να προκαλέσουν σύγχυση λέγοντας, ότι «τσιμεντώνεται» η Ακρόπολη. Και τα δύο αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της πραγματικότητας, αφού δεν πρόκειται για λόγια αλλά για τεκμήρια.

    Ο καθηγητής Μανόλης Κορρές στην Ακρόπολη κατά τις δοκιμαστικές εργασίες αφαίρεσης των διαστρώσεων
    Ο καθηγητής Μανόλης Κορρές στην Ακρόπολη κατά τις δοκιμαστικές εργασίες αφαίρεσης των διαστρώσεων

    Ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία δηλαδή, που κατέθεσε στην Βουλή η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη απαντώντας στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Σία Αναγνωστοπούλου και σε ερώτησή της αν τηρούνται στην Ακρόπολη οι δεσμεύσεις του ΥΠΠΟ προς την UNESCO. Κάτι για το οποίο ωστόσο δεν υπάρχει κανένα θέμα, αφού η UNESCO είναι απολύτως ενημερωμένη για τα έργα.

    Στο βίντεο της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως εξάλλου παρουσιάζεται όλη δοκιμαστική εργασία, που έχει γίνει, αναφορικά με την αφαίρεση των διαστρώσεων, αν και όποτε αποφασισθεί αυτό, και μάλιστα με έναν τρόπο απλό, που δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο για τα μνημεία, πόσο μάλλον δεν θα απαιτηθεί «κομπρεσέρ», όπως έχει ειπωθεί ψευδώς.

    Οι φθορές που επέβαλλαν τις νέες διαστρώσεις

    «Δεν θυμάμαι ακόμα, να έχει καταβληθεί ποτέ τέτοια συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους μιας πολιτικής παράταξης, με συνεχή fake news, προκειμένου να διαβληθεί η αξιοπιστία της χώρας, των Υπηρεσιών και των στελεχών του ΥΠΠΟΑ, καθώς και διακεκριμένων επιστημόνων σε έναν διεθνή Οργανισμό. Kάποιοι δεν διστάζουν στο βωμό προσωπικών και ενδεχομένως σεβαστών επιστημονικών αντιπαραθέσεων, να διασύρουν τη χώρα διεθνώς με ψευδή στοιχεία και πάντοτε στο παρασκήνιο», όπως είπε στην απάντησή της η κυρία Μενδώνη.

    Η ίδια επισήμανε ότι τα έργα στην Ακρόπολη έχουν ξεκινήσει εδώ και 40 χρόνια -στα περισσότερα είναι εμπλεκόμενος ο κ. Κορρές- με απόλυτο σεβασμό στις αρχές της Χάρτας της Βενετίας και των Διεθνών Συμβάσεων. Όσον αφορά τις συστάσεις της UNESCO προς τα κράτη μέλη να ενημερώνουν για την πρόθεσή τους να υλοποιήσουν μεγάλης κλίμακας εργασίες και κατασκευές σε ένα χώρο ή μνημείο που προστατεύεται από τη Σύμβαση και μπορεί να έχουν επίπτωση στην Εξέχουσα Οικουμενική Αξία του, όπως ανέφερε η κυρία Μενδώνη οι εργασίες για τη διαμόρφωση των διαδρομών στην Ακρόπολη για εμποδιζόμενα άτομα, καθώς και η τοποθέτηση του ανελκυστήρα πλαγιάς θεωρούνται «έργα μικρής κλίμακας».

    Η Ακρόπολη στη δεκαετία του ΄70

    Παρ΄όλα αυτά στην Δήλωση Εξέχουσας Οικουμενικής Αξίας, που υπέβαλε η Ελλάδα το 2013 και εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2015 περιλαμβάνονται οι εργασίες που έγιναν και γίνονται, και μάλιστα με σαφή αναφορά στα έργα προσβασιμότητας για εμποδιζόμενα άτομα. «Μάλιστα τα έργα για την ενίσχυση της προσβασιμότητας σε χώρους και μνημεία είναι υποχρέωση όλων των κρατών σύμφωνα με το Στόχο 10 της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ», όπως πρόσθεσε η υπουργός.

    Η κυρία Μενδώνη αναφέρθηκε επίσης στην εκπόνηση της μελέτης που γίνεται τώρα για την βελτίωση της πρόσβασης στην Ακρόπολη, ένα μελλοντικό έργο που επικρίνεται ήδη από την Αντιπολίτευση, χωρίς καν να έχει γίνει. Πόσο μάλλον, που η μελέτη, όταν ολοκληρωθεί, θα τεθεί υπόψη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.

    Οι διαδρομές πριν και μετά την επέμβαση

    «Μηχανεύεστε ψευδείς ισχυρισμούς περί δήθεν μη τήρησης των προβλεπόμενων από την UNESCO υποχρεώσεων της χώρας. Έχετε κάθε δικαίωμα να το κάνετε όπως έχω κάθε δικαίωμα κι εγώ να σας πω, ότι εσείς η οποία σήμερα υπεραμύνεστε τάχα της Ακρόπολης, αφήσατε μία Ακρόπολη εγκαταλελειμμένη με ατυχήματα που ούτε καν η αντικεραυνική προστασία δεν ήταν κ. Αναγνωστοπούλου σε κατάσταση τέτοια που να προστατεύσει τους τέσσερις ανθρώπους που τον Μάρτιο 2019 τραυματίστηκαν εξαιρετικά σοβαρά», κατέληξε η υπουργός .

    Ο αρχαιολογικός χώρος σήμερα

    Διαβάστε επίσης

    Ακρόπολη και οίκος Dior – Η φωτογράφηση, οι λεπτομέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ