• Πολιτισμός

    Σίντι Σέρμαν: Φόρεμα σε φιλανθρωπική δημοπρασία πριν την έκθεσή της στην Αθήνα

    Η αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Σίντι Σέρμαν με το φόρεμα του Μαρκ Τζέικομπς

    Η αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Σίντι Σέρμαν με το φόρεμα του Μαρκ Τζέικομπς


    Τα έργα της διάσημης αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Σίντι Σέρμαν ετοιμάζονται σε λίγο καιρό να ταξιδέψουν στην Αθήνα για την πρώτη μεγάλη της έκθεση, που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 30 Μαΐου, εστιάζοντας στην γυναίκα, την ταυτότητα και την απεικόνισή της μέσα από τα στερεότυπα.

    Ένα σύνολο από επινοημένους χαρακτήρες στους οποίους μεταμορφώνεται η ίδια ερμηνεύοντας κάθε φορά διαφορετικούς ρόλους. Νωρίτερα όμως, μαζί με άλλες διάσημες γυναίκες, όπως η Όπρα Γουίνφρεϊ, η Κέιτ Μπλάνσετ και η Κατρίν Ντενέβ, η Σίντι Σέρμαν εμφανίζεται σ΄έναν άλλο ρόλο, παραχωρώντας ένα φόρεμά της, σχεδιασμένο από τον Μαρκ Τζέικομπς σε μια δημοπρασία για φιλανθρωπικό σκοπό.

    Έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
    Έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    Η δημοπρασία, την οποία φιλοξενεί η ReSee γίνεται αυτές τις μέρες ηλεκτρονικά προσφέροντας 15 συνολικά κομμάτια υψηλής ραπτικής προερχόμενα από δώδεκα γυναίκες ενώ όλα τα έσοδα προορίζονται για την φιλανθρωπική οργάνωση Women for Women International του Ηνωμένου Βασιλείου

    Το εντυπωσιακό φόρεμα Op Art της Σέρμαν προέρχεται από την συλλογή του Μαρκ Τζέικομπς Άνοιξη/Καλοκαίρι 2013 και η τιμή εκτίμησής του στην δημοπρασία είναι από 800 ως 1.000 ευρώ. Η ίδια το είχε φορέσει μόνον δύο φορές. Όπως αναφέρει, η πρώτη ήταν το 2012 μετά την μεγάλη αναδρομική έκθεση, που είχε διοργανώσει γι΄αυτήν το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Νέας Υόρκης. Όσο για την δεύτερη, της έμεινε αξέχαστη!

    Η Σίντι Σέρμαν και η Ρέιτσελ Φάινσταϊν στην εκδήλωση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης
    Η Σίντι Σέρμαν και η Ρέιτσελ Φάινσταϊν στην εκδήλωση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης

    Δύο γυναίκες με το ίδιο φόρεμα

    Κι αυτό, γιατί η Σέρμαν που είχε αγαπήσει το φόρεμα, το ξαναφόρεσε ένα μήνα αργότερα στην ετήσια εκδήλωση «Party in the Garden» του MoMA. Μόνο που με το ίδιο σύνολο εμφανίστηκε και η ηθοποιός και κωμικός Ρέιτσελ Φάινσταϊν.

    Όπως διηγήθηκε η ίδια αργότερα το όλο σκηνικό ήταν σοκαριστικό αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις δύο γυναίκες να το διασκεδάσουν τελικά και να φωτογραφηθούν μαζί. «Ο Μαρκ της είχε πει,  ότι αφού το είχα φορέσει ήδη έναν μήνα πριν, δεν υπήρχε περίπτωση να το ξαναφορέσω,  αλλά πολύ λίγα  ήξερε», διηγείται η καλλιτέχνιδα.

    Η Σίντι Σέρμαν και ο Μαρκ Τζέικομπς έχουν όμως, μία μακρά σχέση, που εκτείνεται τις τελευταίες δεκαετίες. Άλλωστε η ίδια μόλις εμφανίστηκε σε μια διαφημιστική καμπάνια του, τον περασμένο Ιανουάριο.

    Η Σίντι Σέρμαν στην διαφημιστική καμπάνια του Μαρκ Τζέικομπς τον Ιανουάριο
    Η Σίντι Σέρμαν στην διαφημιστική καμπάνια του Μαρκ Τζέικομπς τον Ιανουάριο

    Έκτοτε πάντως, δεν το φόρεσε ποτέ ξανά,  λέγοντας σήμερα, ότι «Ίσως αυτές οι δύο φορές να άξιζαν ήδη το τίμημα», πόσο μάλλον που τώρα προσφέρεται «για καλό σκοπό». Όποιος το αγοράσει άλλωστε τώρα θα λάβει και ένα χειρόγραφο «ευχαριστώ» από την ίδια την Σέρμαν.

    Να σημειωθεί, ότι η οργάνωση  Women for Women International έχει προσφέρει βοήθεια ως σήμερα «σε περισσότερες από 462.000 γυναίκες που επέζησαν του πολέμου», όπως αναφέρει στον ιστότοπό της με την διευθύνουσα σύμβουλο Σάρα Μπόουκατ να προσθέτει πως ότι «με περισσότερες από 27 συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως, δεν υπήρξε ποτέ πιο σημαντική στιγμή για να συναντηθούμε».

    Διαβάστε επίσης:

    Ποια σχέση έχει η Τέιλορ Σουίφτ με τη Σαπφώ;

    Το χέρι του Καραβάτζιο και η προστασία μιας αγίας

    Το Παρίσι βάζει τα καλά του για τους Ολυμπιακούς – Ανοίγει και το Γκραν Παλέ



    ΣΧΟΛΙΑ