• Πολιτισμός

    Σχολή Μωραΐτη: Από τον Κούστα ως τον Στεφανάκη για την αποφοίτηση

    • NewsRoom
    Σχολή Μωραΐτη: Από τον Κούστα ως τον Στεφανάκη για την αποφοίτηση

    ΟΙ αθλητικές εγκαταστάσεις της Σχολής Μωραΐτη όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης


    Στη Σχολή Μωραΐτη συγκεντρώθηκε η παλιά Αθήνα και η εφοπλιστική κοινότητα. Από την οικογένεια Κούστα μέχρι την οικογένεια Στεφανάκη για την αποφοίτηση των τέκνων τους. Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο αθλητικό κέντρο του περίφημου σχολείου στο Παλαιό Ψυχικό.

    Ανέκαθεν πιο μαζεμένο ή μικρό από το Κολλέγιο Αθηνών, η Σχολή Μωραΐτη προέτασσε πάντα τις ακαδημαϊκές επιδόσεις της. Εν αντιθέσει με το αχανές Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα (Athens College), ο Αντώνης Μωραΐτης έστησε ένα εκπαιδευτήριο οργανωμένο, αυστηρό, απαιτητικό.

    Με υψηλές διακρίσεις. Αυτό αποδείχθηκε εκ νέου και φέτος.

    Χαμηλών τόνων τελετή, λίγες «καλές» οικογένειες. Αλλά όχι πολλά τα παιδιά με (οικονομικές) υποτροφίες όπως στο πιο δημοκρατικό Κολλέγιο. Λίγες (ακαδημαϊκές) και καλές υποτροφίες υποστηρίζει η Σχολή.

    Οι μαθητές και απόφοιτοι του 2021 κάθονταν με απόσταση ο ένας από τον άλλον μπροστά στο πάνελ (οι γονείς όμως στριμώχτηκαν στις κερκίδες…). Το πάνελ απαρτιζόταν από τα μέλη της διεύθυνσης: Αντώνη Καρτάλη, Γιώργο Καρτάλη και Λουκά Μωραΐτη. Μόνο οι δύο πρώτοι έχουν σχέση με την άμεση οικογένεια του ιδρυτή. Όσον αφορά τον τρίτο, πρόκειται για απλή συνωνυμία.

    Πέρα από τις μεγάλες οικογένειες της Αθήνας και τους εκπροσώπους του εφοπλισμού, πολλά παιδιά έλαμψαν στον ακαδημαϊκό στίβο. Υποτροφίες για αμερικανικά πανεπιστήμια, πολλοί αριστούχοι με απολυτήριο 19… Στις πανελλήνιες, πέντε μαθητές προσέγγισαν το απόλυτο άριστα. Η Σοφία Αλεξίου για παράδειγμα πήρε βαθμό απολυτηρίου 20. Ο Ιάσωνας Γεράσιμος Ματιάτος συγκέντρωσε 45 στο IB (την υψηλότερη βαθμολογία) και δύο υποτροφίες, στην Αμερική και στην Ολλανδία.

    Στη φετινή τελετή, η Χρυσάνθη Μωραΐτη Καρτάλη και ο Γιώργος Κασσιμάτης παρουσιάστηκαν στο βήμα για να απονείμουν στους εξαιρετικούς μαθητές τα τιμητικά βραβεία τους.

    Ο δεύτερος απένειμε το βραβείο Κατερίνας Μωραΐτη Κασσιμάτη (πρόκειται για την άλλη κόρη Καρτάλη). Φέτος, το συγκεκριμένο βραβείο κέρδισε ο πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας του σχολείου Σπύρος Σπυρομήλιος.

    Το όνομα ορθώς δημιουργεί συνειρμούς με τη Στοά Σπυρομήλιου στο κέντρο της κλασικής Αθήνας. Ο μαθητής απήγγειλε εκπληκτική, εμπνευσμένη ομιλία.

    Με άψογο ρυθμό και εκφορά λόγου. Θα σπουδάσει Ιστορία στην Οξφόρδη με υποτροφία.

    Με το Βραβείο Αντώνη Μωραΐτη τιμήθηκε ο μαθητής Γιάννης Διακαντώνης. Ενώ με το Βραβείο Αλέξη Δημαρά η μαθήτρια Αγγελική Πήλιουρα (σχεδόν είκοσι!). Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

    Τελετή Αποφοίτησης 2021

    Αστική Αθήνα στο Παλαιό Ψυχικό

    Βεβαίως υπάρχουν πολλοί απόφοιτοι με γονείς απόφοιτους. Προέρχονται από το μακραίωνο κοινωνικό στρώμα της λεγόμενης αστικής Αθήνας. Όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Στεφανάκης, γιος του δικηγόρου Αλέξη Στεφανάκη, επίσης απόφοιτου (με πατέρα επίσης δικηγόρο). Μητέρα του η γνωστή ενδυματολόγος σκηνογράφος Ντένη Βαχλιώτη.

    Η κόρη τους αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη πριν λίγα χρόνια. Άλλα μέλη της οικογένειας Στεφανάκη σχετίζονται με το Κολλέγιο…

    Στην πρόσφατη τελετή αποφοίτησης συμμετείχε και η Πελούσα Τσίρου, κόρη του δημοσιογράφου της Καθημερινής, Γιώργου Τσίρου, καθώς και η Σάντυ Τσαντάκη, δημοσιογράφος και απόφοιτος της Σχολής.

    Στο σχολείο διακρίνεται η παράδοση των Γραμμάτων. Την εποχή της μεγάλης δόξας του, πέρασαν καθηγητές όπως ο Αλέξης Δημαράς και ο θεατρολόγος Κώστας Γεωργουσόπουλος (αρθρογράφος Τα Νέα, Το Βήμα).

    Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη ότι ανάμεσα στους φετινούς απόφοιτους συμμετείχε και η κόρη της γνωστής συγγραφέως Αμάντας Μιχαλοπούλου.

    Αλλά και οι τέχνες καλλιεργούνται εμφανώς. Διότι στο ίδιο σχολείο σπούδασε και ο σημερινός απόφοιτος Φίλιππος Ζουμπουλάκης. Γιος του γνωστού αρχιτέκτονα Θοδωρή Ζουμπουλάκη και της Έλλης Φλέγγα.

    Τόσο ο Θοδωρής όσο και η αδελφή του Δάφνη Ζουμπουλάκη (διαδέχτηκε τους γονείς τους στη διοίκηση της περίφημης γκαλερί), λατρεύουν το σχολείο τους…

    Το Κολλέγιο πέρα από τον ιερό τέρας (καθηγητή) Καρόλου Κουν και τον υπερταλαντούχο απόφοιτο ηθοποιό Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, το πιο κοντινό σε τέχνες για το οποίο μπορεί να περηφανευτεί βρίσκεται στο πρόσωπο της Μαίρης Κατράντζου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σχολή Μωραΐτη διατηρεί άκρα εχεμύθεια σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα των σπουδαστών της. Για λίγες ώρες όμως η τελετή παρουσιάστηκε σε ζωντανό στρίμινγκ στο διαδίκτυο.

    Εφοπλιστές και αθλητές

    Όχι ότι δεν το προτίμησαν και οι πιο αθλητικοί τύποι: Στην τελετή πήρε μέρος και ο Βασίλης Πετρόπουλος, εγγονός του κλασικού ποδοσφαιριστήτ ης δεκαετίας του 1950 Λάκη Πετρόπουλου. Πήρε έπαινε για τις αθλητικές του επιδόσεις.

    Η Σχολή Μωραΐτη απολάμβανε πάντα τη φήμη του σχολείου με τις ωραίες παρουσίες. Φέτος μεταξύ άλλων ξεχώρισε η Ήβη Ντέρη. Διακρίθηκε και στα αθλήματα.

    Ένα ερωτηματικό για τον Νίκο Αγγελόπουλο, που συγκέντρωσε 41 βαθμούς για το διεθνές απολυτήριο: Να σχετίζεται άραγε με τη γνωστή οικογένεια; Τα παιδιά από την πλευρά της Γιάννας Αγγελοπούλου αποφοίτησαν από το Κολλέγιο πριν τουλάχιστον μία δεκαετία.

    Ο Αλέξανδρος Μελετόπουλος αρίστευσε στο μπάσκετ αλλά και στο διεθνές απολυτήριο με 40 βαθμούς. Πρόκειται για τον γιο της αποφοίτου Μιρένας Χατζηβασιλείου και του επιχειρηματία Τάσου Μελετόπουλου.

    Ο τελευταίος έχει παιδιά και από τον πρώτο του γάμο. Η κόρη του Κυβέλη έχει παντρευτεί τον γνωστό εφοπλιστή Γιώργο Οικονόμου.

    Αλλά και στη Σχολή Μωραΐτη δεν απουσιάζει η εφοπλιστική κοινότητα. Αποφοίτησε ο γιος της Σεμίραμις ΠαληούΆγγελος Ευσταθίου.

    Επίσης, η Δανάη Κούστα, κόρη του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα από την δεύτερη του σύζυγο Σοφία Γιαννικοπούλου. Ο ίδιος απέκτησε δύο παιδιά και με τη τρίτη σύζυγό του, Δήμητρα Μέρμηγκα. Συνολικά έξι τέκνα, καθώς έχει και δυο γιούς από την πρώτη του σύζυγο.

    Άραγε ποιο σχολείο θα προτιμήσουν τα μικρότερα;

    Από το Σχολείο αποφοίτησε ο Ανδρέας Καλογερόπουλος ο οποίος πέρασε σε πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας. Η μητέρα Φαίη Γεωργιάδου και οι γονείς της ήταν απόφοιτοι του Μωραΐτη.

    Ο παππούς του, Ανδρέας Καλογερόπουλος ήταν δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

    Απόφοιτος επίσης και ο Βαγγέλης Λιβανός, της εφοπλιστικής οικογένειας.

    Το πνεύμα του σχολείου, ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε, αποτυπώνεται σε οικογένειες όπως του Φίλιππου Σερπιέρη. Με γονείς τους αποφοίτους Κατερίνα Γονέου και Τζόνι Σερπιέρη.

    Πρόκειται για απόγονο της οικογένειας  που σχετιζόταν με τα Μεταλλεία Λαυρίου, τον Πύργο Βασιλίσσης και τον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο. Στην Εθνική Πινακοθήκη φυλάσσονται πορτρέτα της προγιαγιάς και του προπάππου του -δια χειρός Νικηφόρου Λύτρα.

    Ο Φίλιππος πήρε άριστα (41 βαθμούς) στο διεθνές απολυτήριο και διακρίσεις στα αθλητικά.

    Σε όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως, θερμά συγχαρητήρια και τις καλύτερες ευχές για ένα λαμπρό μέλλον, ολόδικό τους.

    Διαβάστε επίσης Αλεξία Αντσακλή Βαρδινογιάννη: Πώς τίμησε τα δέκα χρόνια Artflyer χαρίζοντάς του εκθεσιακό χώρο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ