• Πολιτισμός

    Δάφνη Ζουμπουλάκη: Κατακτά την Ύδρα

    Δάφνη Ζουμπουλάκη: Κατακτά την Ύδρα (φωτό @fivoskontogiannis)


    Αφού πέρασε από τη Ρεγκάτα των Σπετσών, έστησε μαγαζί στη Σαντορίνη, η εμπνευσμένη Δάφνη Ζουμπουλάκη κατακτά την Ύδρα. Χωρίς να υποτιμά κανείς το πρόσφατο εγχείρημά της στη Σαντορίνη…

    Στο πλαίσιο των εορτασμών του δήμου Ύδρας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η Δάφνη επιμελήθηκε την ομαδική έκθεση φωτογραφίας Mapping the History (Χαρτογραφώντας την Ιστορία).

    Τώρα που η Γκαλερί Ζουμπουλάκη στην πλατεία του Κολωνακίου έχει ανάγκη από διακοπές, η διευθύντριά της εφορμά στην αρχόντισσα του αργοσαρωνικού.

    Όταν της ζητήθηκε να αναλύσει τι σημαίνει για την ίδια το νησί, εκείνη απάντησε:

    «Υδρα, the Rock of Liberty! Νομίζω της ταιριάζει απολυτα ο προσδιορισμός αυτος! Ετσι κι εμένα με κυριεύει αυτη η αισθηση της ελευθερίας απο την στιγμη που πατάω το ποδι μου στο νησί».

    Η επιμελήτρια ακολούθησε την ήδη χαραγμένη διαδρομή που διαπερνά τις ιστορικές κορυφογραμμές του νησιού. Έστησε σε αυτήν τον παράλληλο φωτογραφικό της περίπατο. Σαν μωσαϊκό, συναρμόζεται μέσα από το φακό δέκα επτά ιδιαίτερων φωτογράφων.

    Όλοι τους έχουν συνδεθεί ιδιαίτερα με το νησί. Όλοι έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους. Έτσι, είτε ερασιτέχνες είτε επαγγελματίες, το βλέμμα τους αποτελεί προέκταση της δικής τους συνείδησης και εμπειρίας από την Ύδρα.

    Συμμετέχει ο Δάκης Ιωάννου, αφού με τον εκθεσιακό χώρο στα Σφαγεία έχει παρουσιάσει στο νησί το πάνθεον της σύγχρονης τέχνης. Φέρνοντας παράλληλα και τον αντίστοιχο τουρισμό.

    @daphnez

    Πολυσυλλεκτική εικαστική δράση

    Η κόρη του Ακριθάκη, Χλόη Ακριθάκη, ήδη από τις πιο δημοφιλείς εικαστικούς της σύγχρονης γενιάς. Ο κοσμοπολίτης παρουσιαστής και φωτογράφος Νίκος Αλιάγας.

    Ο αρχιτέκτονας Θοδωρής Ζουμπουλάκης, αδελφός της Δάφνης. Αφού και τα δύο παιδιά έχουν την τύχη να απολαμβάνουν ένα από τα ωραιότερα σπίτια της Ύδρας.

    Συμμετέχει ακόμη και ο Βαγγέλης Γκιώνης, που χειρίζεται το θαλάσσιο ταξί στην Ύδρα.

    Ο ιταλός φωτογράφος Ρομπέρτο Κορτέζε (Roberto Cortese), το φωτογραφικό εικαστικό δίδυμο Nada Lettermann & Fuentes (Νάντα Λότερμαν και Φουέντες), φυσικά η πολυσχιδής καλλιτέχνης του νησιού Τζάκλιν Σάβιτς (Jacqueline Savidge) καθώς και η Σκωτσέζα Καρολάιν Γουόλτερ (Caroline Walter).

    Ο Σταμάτης Αθανάσουλας (ΣΑΠΟΕ), ο Βασίλης Μαραγκός, η εικαστικός και φωτογράφος Ιωάννα Ράλλη (που πρόσφατα παρουσίασε νέα έργα στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη).

    Επίσης, συμμετέχει η φωτογράφος Αμαλία Σωτηροπούλου, ο φωτογράφος Κώστας Βέργας, η δυναμική εικαστικός και φωτογράφος Κλεοπάτρα Χαρίτου (Προσφυγικά, Μουσείο Μπενάκη, Entry Exoddus, Ίδρυμα Ωνάση).

    Δεν ξεχνάει κανείς τη Μάγια Τσόκλη. Τέλος, συμμετέχει ο διεθνούς φήμης διευθυντής φωτογραφίας Φαίδων Παπαμιχαήλ (πχ Οι Απόγονοι του Αλεξάντερ Πέιν με τον Τζορτζ Κλούνεϊ ή Ford vs Ferrari με Ματ Ντέιμον και Κρίστιαν Μπέιλ).

    Ως παράλληλη δράση, η νεαρή ιστορικός από την Ύδρα Μαρία Βούλγαρη εμπλουτίζει την εμπειρία με τον δικό της πλούτο γνώσεων. Χωρίς να περιορίζεται μόνο στο επαναστατικό παρελθόν, αναζητά τις γέφυρες με τη σύγχρονη ζωή. Εξάλλου αυτό το έργο επιτελεί και στις δημιουργικές ξεναγήσεις που διοργανώνει επί σειρά ετών στο νησί.

    Βεβαίως, η έκθεση Χαρτογραφώντας την Ιστορία της Δάφνης Ζουμπουλάκη αποκτά ιδιαίτερη σημασία και για έναν ακόμη λόγο. Τα έργα θα δοθούν σε τοπικά ιδρύματα και δημόσιους χώρους, μέσω του Δήμου Ύδρας.

    Η έκθεση αποτελεί μία από τις πολυάριθμες εκδηλώσεις του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

    Zoumboulakis Galleries @ Volkan of S

    Ύστερα, η γκαλερί Ζουμπουλάκη δραστηριοποιήθηκε και σε άλλα νησιά. Στη Σαντορίνη έστησαν ένα (pop ap) κατάστημα με αντικείμενα ντιζάιν και τέχνης από το art shop της Κριεζώτου.

    To Volkan of S, «περιλαμβάνει και κάποια πρωτότυπα έργα. Αρχικά του Φίλιππου Θεοδωρίδη και του Cacao Rocks. Αλλά αυτά θα αλλάζουν», εξήγησε η Δάφνη.

    Αστείρευτη πηγή δημιουργίας και δροσιάς.

    Πληροφορίες

    Mapping the History
    Χαρτογραφώντας την ιστορία
    1821-2021
    Ύδρα
    Διάρκεια έκθεσης 20 Ιουνίου – 31 Αυγούστου 2021

    https://hydrawalkingtours.com/  για τις ξεναγήσεις με τη Μαρία Βούλγαρη.

    Zoumboulakis Galleries at Volkan of S

    Στα Φυρά της Σαντορίνης

    Διάρκεια: εως τον Σεπτέμβριο

    Επίσης: Δάκης Ιωάννου: Σφαγεία της Ύδρας με εξαίσιο πτώμα και άλλα παιχνίδια

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση 



    ΣΧΟΛΙΑ