• Πολιτισμός

    Ο εκτιμητής του Bonhams αναλύει τους μηχανισμούς πίσω από τις δημοπρασίες ρολογιών


    Ακριβείς στην ώρα τους: ο εκτιμητής του αγγλικού οίκου Bonhams Τσαρλς Ντάουερ ανέλυσε τους μηχανισμούς πίσω από τις δημοπρασίες ρολογιών στο Λονδίνο, τις λίγες ημέρες που διακτινίστηκε στην Αθήνα αναζητώντας σπάνιους θησαυρούς.

    Όλοι οι ανταγωνιστές (ήτοι οι κολοσσοί Sotheby’s, Christie’s, Phillips) οργανώνουν ανάλογες δημοπρασίες αλλά ο Bonhams παραμένει ο μοναδικός αμιγώς βρετανικός οίκος.

    Υψηλού κύρους θεωρούνται οι τέσσερις δημοπρασίες της «Bond Street» (όπως τις αποκαλούν αγγλιστί από το 101 της Νιου Μποντ στριτ όπου βρίσκεται η κεντρική αίθουσα του οίκου στο Λονδίνο).

     

     

    Ονομάζονται Fine Watches and Wristwatches. Τον περασμένο Ιούνιο, ένα εξαιρετικά σπάνιο και φίνο Patek Philippe σε κίτρινο χρυσό με αριθμό αναφοράς 1518 χτυπήθηκε στο σφυρί για 386,401 ευρώ (κεντρική εικόνα).

    Αρχική τιμή εκτίμησης τοποθετήθηκε στα 300.000 με 350.000 ευρώ. Υπάρχουν ακόμη 285 παρόμοια ρολόγια με τον ίδιο αριθμό αναφοράς σε παγκόσμια κλίμακα εκ των οποίων μάλιστα τα 215 με ροζ χρυσό στην κάσα.

     

    Θριάμβευσε στο Χονγκ Κονγκ

    Στην επόμενη δημοπρασία (δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη ο κατάλογός της) ξεχωρίζουν δύο Patek Philippe. Το πρώτο σε ροζ χρυσό και μηχανικό χρονογράφο, με αριθμό αναφοράς 1579 και χρονολογία circa 1979. Εκτιμάται στα 80.000 με 100.000 ευρώ.

    Το έταιρο μοντέλο Nautilus με αριθμό αναφοράς 3700/001 (στα Patek Philippe αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός έχει μεγαλύτερη σημασία από το καθεαυτό μοντέλο) και χρονολογία πώλησης το 1979 (1η Ιουλίου) εκτιμάται στα 70.000 με 90.000 ευρώ.

    Ο Bonhams οργανώνει ακόμη δύο δημοπρασίες κάθε χρόνο (δηλαδή έξι συνολικά ανά έτος), οι οποίες λαμβάνουν χώρα στην προσφάτως ανακαινισμένη αίθουσά του στο Νάιτσμπριτζ (Knightsbridge), γύρω από το Harrods.

    Από τον τίτλο των συγκεκριμένων δημοπρασιών αφαιρείται ο προσδιορισμός Fine (δηλαδή Εκλεκτός…).

    Καίτοι δεν σημαίνει ότι υπολείπονται δειγμάτων υψηλής ωρολογοποιίας όπως πρόδηλα μαρτυρούν οι λαχνοί που συμμετέχουν στην επικείμενη δημοπρασία του Νοεμβρίου.

     

    Rolex Submariner, λαχνός 103

    Διακρίνει κανείς ένα γυναικείο Rolex Datejust με πλατίνα και διαμάντια (χρονολογία circa 1989) με τιμή εκτίμησης 7.000 έως 9.300 ευρώ (λαχνός 187). Παρομοίως, το ολόχρυσο Oyster Perpetual, circa 1960, αλλά στα 3.500 με 4.600 ευρώ (λαχνός 128).

    λαχνός 187

     

    Ένα ανδρικό Rolex Submariner χρονολογίας circa 1979, μεταξύ 8200 και 10.000 ευρώ (λαχνός 103).

    Και ένα Patek Philippe μοντέλο Riccochet με κίτρινο χρυσό 18 καρατίων (χρονολογία circa 1968) και αριθμό αναφοράς το 1518 που ξεκινάει στα 4.600 με 7.000 ευρώ τιμή εκτίμησης (λαχνός 129).

    Ωστόσο, δεν θα αγγίξουν ποτέ τα νούμερα που σημειώνονται στη μεγάλη αίθουσα. Το υψηλότερο ποσό που μπορεί να φτάσει αντίστοιχη δημοπρασία στο Νάιτσμπριτζ κυμαίνεται ανάμεσα στα εκατό με εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ.

    Το Νοέμβριο θα φιγουράρουν επίσης εξαίσια κομμάτια θρυλικών εταιρειών όπως Cartier, Harry Winston, Jaeger LeCoultre, Omega, Vacheron Constantin, IWC μεταξύ πολλών άλλων.

    λαχνός 129

     

    Συνήθως ξεκινούν στο επίπεδο των 4.600 – 7000 ευρώ ως τιμή εκτίμησης αποτελώντας έτσι επενδυτικές ευκαιρίες: στην αγορά τα αντίστοιχα καινούργια μοντέλα από τους συγκεκριμένους οίκους (οι αγαπημένοι των βαθύπλουτων) πωλούνται πολύ ακριβότερα.

    «Πουλάμε περίπου το 80 με το 85% των λαχνών που συμμετέχουν σε κάθε δημοπρασία», διευκρινίζει ο Τσαρλς Ντάουερ.

    «Πράγμα που σημαίνει ότι είμαστε ακριβείς όσον αφορά την αρχική τιμή εκτίμησης. Και αυτό δικαιώνει τόσο του αγοραστές όσο και τους πωλητές των συγκεκριμένων ρολογιών».

    Λαχνός 128

    Σύμφωνα με τον ειδικό, τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια παρουσιάζεται στην αγορά ζωηρό και απαρασάλευτο ενδιαφέρον για δείγματα υψηλής (και μη) ωρολογοποιίας.

    Ταυτόχρονα εξασθενεί η ζήτηση για άλλα συλλεκτικά είδη όπως έπιπλα ή κεραμικά. «Η τάση κατευθύνεται σε όλο και μικρότερα μεγέθη καθότι δεν υπάρχει πλέον αρκετός χώρος στο σύγχρονο άστυ», παρατηρεί.

    «Τα ρολόγια μπορούν να τακτοποιηθούν στο συρτάρι. Και ορισμένοι άνδρες για τους οποίους αποτελεί το μοναδικό κόσμημα και στολίδι, μπορεί να αποκτήσουν είκοσι, τριάντα κομμάτια…».

    Και συμπληρώνει χαριτολογώντας ότι «τα ρολόγια προσαρμόζονται ωραία σε ηλεκτρονική μορφή και τα κοινωνικά δίκτυα».

    Cartier Breguet

    Άλλα τμήματα του οίκου συνήθως καταφέρνουν να πουλήσουν το 50 ή 60% των λαχνών τους. Τα εναπομείναντα κομμάτια επιστρέφουν στον αρχικό ιδιοκτήτη ή διοχετεύονται σε επόμενη δημοπρασία με χαμηλότερη τιμή.

    Ο Τσαρλς Ντάουερ σπούδασε Ιστορία και εξειδικεύτηκε εμπειρικά στην Ιστορία της τέχνης. Ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και πλάτη της Μεγάλης Βρετανίας ψάχνοντας χαμένους θησαυρούς για τις δημοπρασίες του Bonhams.
    Ύστερα πετάει στην Ευρώπη -Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ελλάδα. Στην Αθήνα συναντάει υποψήφιους πωλητές, συνήθως κληρονόμους που θέλουν να απεκδυθούν περιουσιακά τους στοιχεία.
    Κατά μέσο όρο κλείνει επτά ραντεβού τη μία μέρα που βρίσκεται εδώ. Έχει συναντήσει ιδιώτες με πολλές δεκάδες ρολόγια στην κατοχή τους. Όταν κρίνει ότι ένα μοντέλο τηρεί τα κριτήρια συμμετοχής, το παίρνει μαζί του στο Λονδίνο.
    Patek Philippe Ref 5004, δημοπρασία 2017, 120-150.000 λίρες τιμή εκτίμησης
    Το αρχικό εύρος της εκτιμούμενης τιμής καθορίζεται από τη σπανιότητα κάθε ρολογιού καθώς και από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Οι ειδικοί το αποσυναρμολογούν για να ελεγχθούν οι μηχανισμοί του με χειρουργική ευλάβεια.
    Επιπλέον, συνυπολογίζεται η τιμή στην οποία έχουν χτυπηθεί αντίστοιχα μοντέλα σε προηγούμενες δημοπρασίες.
    Οι συμμετέχοντες στη δημοπρασία «πλούσιοι ιδιώτες» συλλέγουν ρολόγια «συνήθως για λόγους επενδυτικούς», διαπιστώνει ο Τσαρλς Ντάουερ. «Ορισμένα έχει τύχει να απομείνουν επί δεκαετίες μέσα σε χρηματοκιβώτια αναμένοντας να ανέβει λίγο ακόμη η τιμή τους».
    Εκτός από το Λονδίνο, ο Bonhams διοργανώνει δημοπρασίες στη Νέα Υόρκη, στο Λος ‘Αντζελες και το Χονγκ Κονγκ. Εκεί χτυπήθηκε το 2015 το Patek Philippe με αριθμό αναφοράς 5078 στα 289,278 ευρώ.
    Όσον αφορά την ίδια τη δημοπρασία, το θεατρικό, ζωντανό κομμάτι της χάνει έδαφος όσο περισσότερο  αποφασίζουν οι συλλέκτες να συμμετέχουν σε αυτήν μέσω διαδικτύου.
    Δημοπρασία 2017
    Το 2016 οργανώθηκε η πρώτη ειδική δημοπρασία Watches and Wristwatches του Bonhams για τη συλλογή ενός ευρωπαίου ευγενούς. Πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου διαδικτυακά και πέτυχε να πουλήσει το 100% των λαχνών της.
    Υπάρχει και η τηλεφωνική σύνδεση, όπου ο συλλέκτης συμμετέχει σε πραγματικό χρόνο καθοδηγώντας τον εκπρόσωπό του τηλεφωνικά. Πολλές φορές ο Τσαρλς Ντάουερ έχει βρεθεί στην άλλη πλευρά του ακουστικού.
    κεντρική αίθουσα
    Ειδάλλως περιφέρεται στην αίθουσα. «Έχεις αγωνία και ευχαριστιέσαι όταν κυλήσουν καλά τα πράγματα για τους πελάτες σου», σημειώνει.

    Στη σάλλα εμφανίζονται περίπου πενήντα με εξήντα άτομα και όσο περνάει η ώρα συρρικνώνονται στους τριάντα με σαράντα. Μία δημοπρασία διαρκεί περίπου τρεις, τέσσερις ώρες. «Πουλάμε περίπου εξήντα με ογδόντα ρολόγια ανά ώρα».

    Τσαρλς Ντάουερ

    Με έτος ίδρυσης το 1793, ο Bohnams βρίσκεται ακόμη σε βρετανικά χέρια. Διοργανώνει δημοπρασίες για εξήντα διαφορετικές κατηγορίες (από ακριβά αμάξια έως κοσμήματα) που μαρτυρά βάθος εξειδίκευσής.

    Για κάθε συλλέκτη, το κυριότερο διαπιστευτήριο εμπιστοσύνης.

    Πληροφορίες:

    Στις 19 Νοεμβρίου πραγματοποιείται η δημοπρασία Watches and Wristwatches στις 13.00 τοπική ώρα. Στην οδό Montpelier Knightbridge.

    Στις 11 Δεκεμβρίου η δημοπρασία Fine Watches and Wristwatches. Στην οδό 101 New Bond Street.

    Για περισσότερες πληροφορίες:

    [email protected], [email protected]

    +44 207 447 7413

    Για συμμετοχή στη δημοπρασία:

    [email protected]

    +44 207 447 7447



    ΣΧΟΛΙΑ