• Πολιτισμός

    Αλεξάνδρα Μαρτίνου: Η δημοπρασία της Συλλογής ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ

    Αλεξάνδρα Μαρτίνου: Η δημοπρασία της Συλλογής ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ

    Αλεξάνδρα Μαρτίνου


    Μεγάλη φιλανθρωπική δημοπρασία έργων νεοελληνικής τέχνης από τη θρυλική συλλογή της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Τα έσοδα διατίθενται για την ενίσχυση του έργου Μαζί για το Παιδί.

    Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου παραμένει πρόεδρος της εξαιρετικά δραστήριας Ένωσης. (Ενώ έχει αναλάβει και την Κιβωτό του Κόσμου).

    Συνδιοργανωτής στη δημοπρασία, η εγκυρότερη εταιρεία συμβούλων τέχνης Art Expertise (Τερψιχόρη Αγγελοπούλου, μεταξύ άλλων). Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στην προοδευτική γκαλερί της Αταλάντης Μαρτίνου, Arch, στην Πλάκα. Της δημοπρασίας προηγείται διήμερη έκθεση των έργων, στον ίδιο χώρο.

    Για πρώτη φορά στην μακραίωνη ιστορία του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς τριάντα από τα έργα της διάσημης συλλογής.

    Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πολυεπίπεδο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου, Ένας άθλος ακόμη.

    Η ιστορία της διάσημης συλλογής

    Η συλλογή χτίστηκε μέσα σε μία περίοδο πενήντα και κάτι χρόνων, από το 1956 έως το 2009.

    Τα έργα δημιουργούνταν και συλλέγονταν για να κοσμούν τα ετήσια ημερολόγια που εξέδιδε η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ.

    Πάνω από εξήντα γνωστοί έλληνες καλλιτέχνες συμμετείχαν σε αυτήν την μακροχρόνια επιμελητική προσπάθεια. Σόρογκας, Χρύσα, Ακριθάκης, Φασιανός, Χατζηκυριάκος Γκίκας, Τέτσης, Φιλοπούλου, μεταξύ άλλων, εμπνεύστηκαν έργα ειδικά για την ΑΓΕΤ.

    Κάθε χρονιά αποτυπώνει τις τάσεις και απηχεί της καλλιτεχνικές αναζητήσεις των σύγχρονων δημιουργών στον εικοστό αιώνα.

    Επιπλέον, το ημερολόγιο εισέβαλε στον οικείο χώρο ενός ευρύτερου κοινού, που δεν συνδιαλλεγόταν καθημερινά με την Τέχνη. Έτσι, υπήρξε μία διάχυση ιδεών και αισθητικής σε μία εποχή που η τέχνη ανήκε μόνο στην ελίτ.

    Τι λέει ο Δημήτρης Χανής

    Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ηρακλής Δημήτρης Χανής:

    «Η συλλογή της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση τόσο για το μέγεθος και την ποικιλία της όσο και για την ποιότητα των έργων που περιέχει. Η οργάνωση και η συμπλήρωσή της ήταν το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης διαδικασίας, η οποία καθορίστηκε από το δίπολο έργο τέχνης-ημερολόγιο, το καθένα με τη δική του ξεχωριστή σημασία: αφενός, τα έργα αποτελούν την εικαστική μαρτυρία κάθε εποχής, το πολιτισμικό αποτύπωμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αφετέρου, τα ημερολόγια λειτουργούν αυτόνομα, επιτελούν τη δική τους σημαντική λειτουργία και εξελίσσονται σε βάθος χρόνου σε μικρά αυθύπαρκτα έργα τέχνης».

    Ο Όμιλος Ηρακλή διατρέχει περισσότερα από εκατό χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα με ηγετική παρουσία.

    Τα Ημερολόγια υπήρξαν ένα αντίδωρο προς την κοινωνία και μια παρακαταθήκη για τους ανθρώπους που στήριξαν την εταιρεία.

    Η απόφαση να παραχωρηθούν για πρώτη φορά τριάντα από τα έργα της συλλογής στην Ένωση Μαζί για το Παιδί αποδεικνύει την «εκπεφρασμένη διάθεση του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ για διαρκή κοινωνική προσφορά».

    Και η Αλεξάνδρα Μαρτίνου

    Τα έσοδα της δημοπρασίας θα διατεθούν για τη στήριξη των προγραμμάτων και των εκτενέστατων δράσεων του Μαζί για το Παιδί στον τομέα της ψυχικής υγείας. Τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται μέσω της υπηρεσίας της Γραμμής 115 25 και του Συμβουλευτικού Κέντρου της Ενώσεως.

    Και έτσι, όπως επισημαίνει η πρόεδρος της Ένωσης Μαζί για το Παιδί, «η τέχνη συναντά την αλληλεγγύη».

    «Η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών είναι η αφορμή δημιουργίας του Μαζί για το Παιδί που με συνέπεια εδώ και 27 χρόνια εργάζεται για αυτό τον σκοπό στην Ελλάδα.

    Οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στο να συμβάλλουμε στην εξάλειψη των ανισοτήτων και τη δημιουργία ευκαιριών για τα παιδιά και τους νέους της χώρας μας.

    Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας δικαιώματα που είναι αυτονόητα, αλλά πολλές φορές τα κοινωνικά, οικονομικά ή γεωγραφικά δεδομένα τα περιορίζουν.

    Σταθερός αρωγός του έργου μας παραμένει ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ»…

    Και η Αλεξάνδρα Μαρτίνου καταλήγει με θερμές ευχαριστίες σε όσους υποστηρίζουν τη διοργάνωση αυτής της δημοπρασίας.

    Πληροφορίες

    Έκθεση έργων

    10 και 11 Μαρτίου από τις 12:00 έως τις 19:00

    Δημοπρασία για τους σκοπούς της ενίσχυσης του Μαζί για το Παιδί

    Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

    Γκούρα 5

    Πλάκα

    105 58

    Στις 19:00

    Τριάντα λαχνοί.

    Περισσότερες πληροφορίες

    Art Expertise

    Τηλ.: 210 3636 404



    ΣΧΟΛΙΑ