• Πολιτισμός

    Πόσο πωλείται το Κολοσσαίο; Η εκτίμηση σε δισ. ευρώ

    Το Κολοσσαίο της Ρώμης

    Το Κολοσσαίο της Ρώμης


    Περιεχόμενα

    Δεν είναι προς πώληση. Αυτό είναι βέβαιο! Αλλά αν ήταν; Και πώς μπορεί να μετρηθεί η λεγόμενη «ανεκτίμητη» αξία ενός μνημείου;

    Η Ρώμη διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα και γνωστότερα μνημεία του κόσμου, το Κολοσσαίο, ένα τεράστιο σε μέγεθος και ιστορία αμφιθέατρο του 1ου μ.Χ. αιώνα, σημείο αναφοράς ενός σπουδαίου πολιτισμού και καθημερινά πόλο έλξης των επισκεπτών της αιώνιας πόλης.

    Δεν πωλείται φυσικά. Όμως στην εποχή που όλα κοστολογούνται –ακόμη και διαπράττοντας ιεροσυλίες, όπως όταν πρόκειται για εθνικά μνημεία–  μία ομάδα υπερ –λογιστών, που υπολόγισε τον οικονομικό του αντίκτυπο συν την άυλη πολιτιστική του αξία, αποφάνθηκε: 77 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Πώς η ομάδα των ειδικών κατέληξε σ΄ αυτό το νούμερο αναφέρεται στην σχετική έκθεση, που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα. Και παρ΄ ότι η διαδικασία υπολογισμού είναι περίπλοκη, προσφέρει μια εικόνα για τους τρόπους με τους οποίους εκτιμάται η πολιτιστική ιστορία, η κληρονομιά και οι συμβολισμοί.

    Ο υπολογισμός έγινε από την εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων Deloitte, η οποία  εκτίμησε ότι η «αξία του Κολοσσαίου ως κοινωνικού κεφαλαίου» κινείται γύρω από αυτόν τον εντυπωσιακό 11ψήφιο αριθμό.

    Συμπεριλαμβάνονται τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ με τα οποία το Κολοσσαίο συνεισφέρει στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ιταλίας ετησίως, καθώς είναι από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, αλλά και η άυλη αξία του, που αποδίδουν οι Ιταλοί και όχι μόνο.

    Η αρένα του Κολοσσαίου και οι χώροι κάτω από αυτήν
    Η αρένα του Κολοσσαίου και οι χώροι κάτω από αυτήν

    Η αξία

    «Η αξία ενός εμβληματικού, ιστορικού και πολιτιστικού μνημείου όπως το Κολοσσαίο, στον οποίο μπορούν να αποδοθούν διαφορετικές διαστάσεις αξίας είναι αντικειμενικά πολύπλοκο να προσδιοριστεί», δήλωσε πάντως  ο Μάρκο Βουλπιάνι, επικεφαλής του τμήματος αποτίμησης, μοντελοποίησης και οικονομικού συμβουλευτικού σκέλους της Deloitte Central Mediterranean, σε ανακοίνωσή του.

    Εξηγώντας περαιτέρω, ότι αυτή «μπορεί να αναλυθεί μέσω μιας ποσοτικοποίησης των διαφορετικών διαμορφώσεων αξίας, που κυμαίνονται από την οικονομική συνεισφορά, την έμμεση αξία χρήσης και την αξία του κοινωνικού περιουσιακού στοιχείου, όπου η τελευταία αντιπροσωπεύει κυρίως την αξία ύπαρξής της για την κοινωνία».

    Η μελέτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας  αποτελεί μέρος της ευρύτερης «αξιολόγησης και ενίσχυσης των έργων τέχνης και, γενικότερα, της πολιτιστικής κληρονομιάς».

    Η έμμεση αξία χρήσης, που αναφέρει ο ίδιος σχετίζεται με την αξία της ευχαρίστησης που προκαλείται, όταν κανείς βλέπει το μνημείο ή βρίσκεται κοντά σε αυτό. Κάτι, που αποδεικνύεται από την απότομη αύξηση της τιμής των ακινήτων κοντά στο Κολοσσαίο. Συγκεκριμένα μάλιστα εκτιμά, ότι το ποσό αυτό είναι περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

    Τα υπόλοιπα 75 δισεκατομμύρια ευρώ της τιμής που αποδίδεται στο Κολοσσαίο προέρχονται από την αξία των κοινωνικών περιουσιακών στοιχείων του χώρου ή από την αξία που αποδίδεται από την κοινωνία γενικότερα στην απλή ύπαρξη της τοποθεσίας.

    Το Κολοσσαίο της Ρώμης
    Το Κολοσσαίο της Ρώμης

    Τα δεδομένα

    Για την συγκέντρωση δεδομένων πάντως, σχετικά με το σημείο, η εταιρεία διεξήγαγε μια διαδικτυακή έρευνα. Περίπου το 87% των ερωτηθέντων πιστεύει, ότι το Κολοσσαίο είναι το πιο σημαντικό πολιτιστικό αξιοθέατο στην Ιταλία ενώ το 52%  είπε, ότι ήταν ο κύριος λόγος που επέλεξαν να επισκεφθούν τη Ρώμη.

    Το 70% των ερωτηθέντων εξάλλου ανέφερε, πως όλοι στον κόσμο θα πρέπει να καταβάλουν ένα τίμημα για τη διατήρησή του, επιβεβαιώνοντας έτσι τη θέση του ως παγκόσμιου και όχι περιφερειακού πολιτιστικού χώρου.

    Για τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Φάμπιο Πομπέι όλα αυτά, ως εκ τούτου, είναι απόδειξη, όπως λέει, ότι η Ιταλία είναι πρωταγωνίστρια στον κόσμο όσον αφορά τα μνημεία της, καθώς μάλιστα διαθέτει τα περισσότερα, που είναι εγγεγραμμένα στον κατάλογο της UNESCO.

    «Η ανάδειξη της πολιτιστικής και τοπικής κληρονομιάς που υπάρχει στη χώρα μας πρέπει να γίνει προτεραιότητα στην ατζέντα των εθνικών και τοπικών θεσμών», καταλήγει ο ίδιος.

    Το Κολοσσαίο, το οποίο είναι επίσημα γνωστό ως Αμφιθέατρο Φλαβιανών, από το όνομα της δυναστείας των αυτοκρατόρων που το έκτισαν, είχε προσελκύσει το 2019 περί τα 7 εκατομμύρια τουρίστες.

    Διαβάστε επίσης:

    Οκτώ χρόνια Αμφίπολη: Πραγματικότητα από το τέλος του έτους οι επισκέψεις στον Τύμβο Καστά

    Φορέστε έναν Πικάσο! Το νέο μήνυμα της γκαλερί Γκαγκόζιαν



    ΣΧΟΛΙΑ