• Πολιτισμός

    Μισέλ Ντόνελεν: Η νέα υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας και τα Γλυπτά

    Η βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού Μισέλ Ντόνελεν

    Η βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού Μισέλ Ντόνελεν


    Και το όνομα αυτής Μισέλ Ντόνελεν. Είναι η νέα υπουργός  Πολιτισμού της Μεγάλης Βρετανίας, με αρμοδιότητες επίσης, σε θέματα Ψηφιακής Πολιτικής, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού.

    Με πολλά ανοιχτά μέτωπα για να αντιμετωπίσει στη χώρα της αλλά ένα μόνο, που μας αφορά: Το αίτημα για την επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, με πρώτο και άμεσο σημείο σύγκρουσης την απόφαση της UNESCO για την έναρξη συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα με το ελληνική υπουργείο Πολιτισμού.  Γιατί στη Βρετανία οφείλεται, η μεγάλη καθυστέρηση της έναρξης των συνομιλιών, με προφανείς(;) ίσως λόγους την κυβερνητική αναταραχή στην χώρα. Αλλά παρ΄ ότι είναι  βέβαιο, ότι ένα χρονικό περιθώριο ενημέρωσης θα υπάρξει ατύπως από την βρετανική πλευρά, η ελληνική υπομονή εξαντλείται.  Άλλωστε και η UNESCO μπορεί να μην έβαλε συγκεκριμένες ημερομηνίες, ωστόσο και μόνο, ότι είχε ζητήσει να αρχίσουν «άμεσα» οι συνομιλίες είναι αρκετό, δεδομένου ότι έχουν περάσει έκτοτε πολλοί μήνες.  Έχει ενδιαφέρον μάλιστα, ότι και βρετανοί αρθρογράφοι επισημαίνουν την συγκεκριμένη υποχρέωσή της.

    Βασικότερο ζήτημα εξάλλου, το οποίο συνδέεται άμεσα με τα Γλυπτά και στο οποίο επίσης θα κληθεί να πάρει θέση η Μισέλ Ντόνελεν είναι ένας  βρετανικός νόμος του 1963 που απαγορεύει στα μουσεία να παραχωρήσουν εκθέματά τους, εκτός κι αν είναι κατεστραμμένα, είναι αντίγραφα κλπ. Είναι ο νόμος πίσω από τον οποίο έχει οχυρωθεί εσχάτως το Βρετανικό Μουσείο ως τελευταία γραμμή άμυνας, ρίχνοντας την ευθύνη στην κυβέρνησή του, η οποία ως γνωστόν από την μεριά της απαντά κάθε φορά στα ελληνικά αιτήματα, ότι η επανένωση δεν εξαρτάται από αυτήν αλλά από τους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου. Αυτό ακριβώς, που είχε επικαλεσθεί και ο Μπόρις Τζόνσον στον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσημη συνάντησή τους στο Λονδίνο.

    Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης

    Μικρή εμπειρία πολιτισμού

    Υπουργός  Επικρατείας για την Τριτοβάθμια και περαιτέρω Εκπαίδευση έχει διατελέσει η 38χρονη Ντόνελεν από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον φετινό Ιούλιο. Στη συνέχεια, στις 5 Ιουλίου προήχθη από τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον σε γραμματέα Παιδείας αλλά παραιτήθηκε, μόλις 36 ώρες αργότερα, λίγο πριν την παραίτηση και του ίδιου από την πρωθυπουργία.

     Βουλευτής του Τσίπεναμ από το 2015, η νέα υπουργός έχει μικρή εμπειρία στον τομέα του πολιτισμού και του αθλητισμού. Δηλαδή πριν από την πολιτική εργάστηκε στο «διεθνές μάρκετινγκ και την εταιρική ευθύνη» για την World Wrestling Entertainment στις ΗΠΑ (από το 2010 έως το 2014) ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι προηγούμενοι εργοδότες της ήταν μεταξύ άλλων το περιοδικό Marie Claire και το History Channel της BSkyB (μεταξύ 2007 και 2010).  Η ίδια γράφει στον ιστότοπό της: «Πήγα σε ένα κρατικό σχολείο και ήμουν η πρώτη στην οικογένειά μου που φοίτησε στο πανεπιστήμιο».

    Πάντως ενώ ήταν υπουργός περαιτέρω Εκπαίδευσης πάγωσε το κόστος των διδάκτρων και αναθεώρησε τα επιτόκια των νέων φοιτητικών δανείων, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι φοιτητές που δανείζονται χρήματα για τη χρηματοδότηση των μαθημάτων τους δεν θα αποπληρώνουν περισσότερα από όσα δανείστηκαν σε πραγματικούς όρους. Οι μεταρρυθμίσεις της θα ξεκινήσουν το ακαδημαϊκό έτος που αρχίζει το 2023.

    Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

    Εκστρατεία μουσείων

    Ζήτημα, που θα πρέπει να αντιμετωπίσει σύντομα είναι η εκστρατεία της Ένωσης Μουσείων της Βρετανίας με το αίτημα αύξησης της κρατικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, ένα σημάδι ότι ο συνδικαλισμός αρχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον τομέα του πολιτισμού καθώς η κρίση του κόστους ζωής βρίσκεται σε πρωτοφανή έξαρση.

     Η Ντόνελεν όμως, και όσον αφορά την εκπαίδευση θεωρείται ειλικρινής για αυτό που αποκάλεσε «τσέπες κακής ποιότητας» για τον πανεπιστημιακό τομέα, λέγοντας σε μια συνέντευξη στο The New Statesman τον Μάιο του 2022: «Έχουμε 25 πανεπιστήμια όπου περισσότεροι από τους μισούς φοιτητές δεν ολοκληρώνουν στην πραγματικότητα την πορεία τους και τη μετάβαση σε μεταπτυχιακή εργασία. Αυτό δεν αρκετά καλό. Σημαίνει, ότι αυτοί οι νέοι ακολουθούν μια πορεία, που δεν πρόκειται να τους οδηγήσει εκεί που πίστευαν. Σχεδόν εγκλωβίζονται σε κάτι, που δεν αποδίδει».

    Από την άλλη, οι άνθρωποι του πολιτισμού, που ελπίζουν για κάποια περισσότερη ευπρέπεια στον τόνο και λιγότερη πολιτιστική, πολεμική ρητορική – χαρακτηριστικό που συνδέεται με την προκάτοχό της Ναντίν Ντόρις – μπορεί να απογοητευτούν. Τον Απρίλιο του 2022, η Ντόνελεν έγραψε στο Twitter ότι, σύμφωνα με ένα νέο νομοσχέδιο που εισήγαγε, «οι μισαλλόδοξοι νταήδες είχαν μια σύντομη περίοδο στον ήλιο», ενώ ανακοίνωνε, ότι τα πανεπιστήμια και τα φοιτητικά σωματεία θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα «για την υποστήριξη της κουλτούρας ακύρωσης» (του νομοσχεδίου).

    Διαβάστε επίσης

    Παρθενώνας και Δημοκρατία – Επιστήμονες απ΄ όλο τον κόσμο συζητούν στην Αθήνα



    ΣΧΟΛΙΑ