• Πολιτισμός

    Μοιραζόμαστε το Πέραμα-Εκδήλωση της Βιβλιοθήκης της Βουλής και του Δήμου

    Μοιραζόμαστε το Πέραμα-Εκδήλωση της Βιβλιοθήκης της Βουλής και του Δήμου

    Το Μουσείο Αλιείας και Ναυπηγικής Αλιευτικών Σκαφών στο Πέραμα


    Το Πέραμα κάποτε, το Πέραμα σήμερα και το Πέραμα που οι κάτοικοί του θα ήθελαν να γίνει. Μια πόλη αντιμέτωπη με τις προκλήσεις των καιρών, με τις προσπάθειες αναβάθμισής της να περνούν και μέσα από τον πολιτισμό και την οικολογία. Στο πνεύμα αυτό συνεργάσθηκαν η Βιβλιοθήκη της Βουλής, ο δήμος Περάματος και ο Οργανισμός «Μοιραζόμαστε το Πέραμα» για την λογοτεχνική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί αύριο 19 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο Μουσείο Αλιείας και Ναυπηγικής Αλιευτικών Σκαφών του Περάματος.

    Πρόκειται για μια βραδιά ανάγνωσης πεζών και ποιητικών κειμένων, με την ευκαιρία μάλιστα της έκθεσης  «Πράσινο Πέρα(σ)μα», που λειτουργεί ήδη περιλαμβάνοντας υλικά τεκμήρια της πολιτιστικής ταυτότητας του Περάματος και του ελληνικού ναυτικού πολιτισμού, παράλληλα με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών. Η δύναμη του λόγου και η επιδραστικότητα της ύλης συστρατεύονται εδώ για να αναδείξουν από κοινού ποικίλες όψεις μιας περιοχής με ξεχωριστή φυσιογνωμία.

    Ο Γιάννης Μετζικώφ, η Σοφία Χηνιάδου Καμπάνη, η Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη και ο  Μάριος Φούρναρης θα διαβάσουν τα κείμενα ενώ στο πιάνο θα συνοδεύσει η Ευτυχία Αναστασοπούλου. Θα προηγηθούν όμως και σύντομοι χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη, την διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής  Μαρία Καμηλάκη και την Μπάρμπαρα Πόλα, ιδρύτρια του οργανισμού Sharing Perama (Μοιραζόμαστε το Πέραμα). Η επίσκεψη στην έκθεση εξάλλου, φέρνει κοντά την παράδοση με την σύγχρονη οπτική απέναντι σε οικολογικά προβλήματα της εποχής, όπως περνούν μέσα από τα έργα δέκα ελλήνων καλλιτεχνών και  τριών ξένων (Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Τουρκία), οι οποίοι εφιστούν την προσοχή στην ευαίσθητη φύση των οικοσυστημάτων μας και στις συνέπειες της επέκτασης της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, αναδεικνύοντας τον ρόλο της σύγχρονης τέχνης στην καταγραφή και την επίλυση τέτοιου είδους ζητημάτων.

    Εκθέματα του μουσείου

     

    Οι καλλιτέχνες δημιουργούν έτσι, ένα ζωντανό «Πράσινο Πέρα(σ)μα», μιλώντας με τα έργα τους για μια περιοχή, που κάποτε στους λόφους της υπήρχε καταπράσινο δάσος.

    Μετά ήρθε ο πόλεμος, στη συνέχεια οι ανάγκες των ανθρώπων και το δάσος εξαφανίστηκε. Νέοι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν και άρχισαν να εργάζονται και οι μεταλλικοί γερανοί αντικατέστησαν τα δέντρα ενώ η ρύπανση επεκτάθηκε παντού.

    Στο Μουσείο Αλιείας και Ναυπηγικής Αλιευτικών Σκαφών του Περάματος, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τα παλαιά εργαλεία που χρησιμοποιούνταν κάποτε για την κατασκευή των ξύλινων αλιευτικών σκαφών. Πλάνες, πριόνια, χειροκίνητα τρυπάνια, ξύλινα βαρούλκα, καμάκια… αναβιώνουν την τέχνη των ξυλο-ναυπηγών, που κάποτε άκμαζε στους ταρσανάδες του Περάματος, τα καΐκια, τις τράτες, τις σκούνες και τα «πανάδικα», και ολόκληρη την κληρονομιά του ναυπηγικού πολιτισμού.

    Έργο της Λυδίας Δαμπασίνα

     

    Όλο αυτό το υλικό του μουσείου υπογραμμίζει πόσο διαφορετική στο παρελθόν ήταν η σχέση του αντικειμένου εργασίας των εργατών της θάλασσας με τη φύση, σε σχέση με σήμερα. Οι χειρονακτικές μέθοδοι εργασίας των ναυπηγών και των αλιέων, η οργανική φύση των υλικών ναυπηγικής, καθώς επίσης και οι τρόποι εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, φανερώνουν μια αρμονική και γεμάτη σεβασμό σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση. Τώρα τα ιστία έχουν αντικατασταθεί από τους κινητήρες, το ξύλο από το πλαστικό, η χειρονακτική εργασία από την ισχύ των μηχανών  και η φυσική διαχείριση των θαλάσσιων πόρων από την υπεραλίευση, με αποτέλεσμα την απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

    Το Μουσείο Αλιείας και Ναυπηγικής Αλιευτικών Σκαφών στο Πέραμα είναι ένα παλαιό μουσείο, που για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν εκτός λειτουργίας αλλά σήμερα ανοίγει και πάλι, στοχεύοντας σε ένα δυναμικό παρών στην ζωή της πόλης.

    Διαβάστε επίσης

    Φρίντα Κάλο: Όταν η εκδίκηση αντιστοιχεί σε 34 εκατομμύρια δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ