• Πολιτισμός

    Λίνα Μενδώνη: Όταν τα Γλυπτά του Παρθενώνα καθαρίζονταν με συρμάτινες βούρτσες

    Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη


    «Τα Γλυπτά είναι προϊόντα κλοπής. Βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο ως προϊόντα κλοπής. Από κει και πέρα η Ελλάδα κρατά την εθνική της στάση και συνεχίζει με επιμονή και υπομονή να τα διεκδικεί».

    Με αυτή τη βασική αρχή η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη καταθέτει την ελληνική θέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την διεκδίκησή τους στον απόηχο του επεισοδίου, που προκλήθηκε από τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος όπως είναι γνωστό ακύρωσε την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δημιουργώντας διεθνώς αρνητικές εντυπώσεις.

    «Η ελληνική πλευρά διαθέτει και την υπομονή αλλά και την επιμονή να θέτει τα θέματα αυτά και να τονίζει συνεχώς τη βαρβαρότητα με την οποία η βρετανική πλευρά έχει συμπεριφερθεί στα γλυπτά του Φειδία όχι μόνο από τον ίδιο τον Έλγιν, πράγμα το οποίο μαρτυρείται από τον Ντότγουελ από δικούς του ανθρώπους που παρακολουθούσαν την εποχή εκείνη, τι έκανε ο Έλγιν, αλλά και αργότερα όταν το βρετανικό μουσείο στη δεκαετία του ‘30 με συρμάτινες βούρτσες και χημικά, απέξυσε τις επιφάνειες για να βγάλει την πάτινα», όπως θύμισε η κυρία Μενδώνη κατά τη σημερινή συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Σκάι 100,3.

    Προσθέτοντας, ότι οι βαρβαρότητες συνεχίσθηκαν και στην δεκαετία του ’60, όταν η επιφάνεια των Γλυπτών καλύφθηκε με αραιωμένο κερί γλυκόλης πολυαιθυλενίου. Ακόμα και τη δεκαετία του ‘60 και τη δεκαετία του ’70, όταν μαθητές έπεσαν πάνω και κάποιος αφαίρεσε ένα μικρό απότμημα από την οπλή του αλόγου.

    Η δημοσιότητα βοηθάει

    «Όλα όλα, με αφορμή την ακύρωση της συνάντησης, έχουν βγει ξανά στο φως και συζητώνται», συνέχισε η υπουργός, «με αποτέλεσμα να ενισχύεται το ελληνικό αίτημα. Δημιουργείται ένα κλίμα και ενισχύεται αυτό το κλίμα, το οποίο έχει δημιουργηθεί διεθνώς υπέρ του δίκαιου του ελληνικού αιτήματος.

    Φυσικά, η ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός το δήλωσε ήδη, ότι είναι αμετακίνητος στη θέση του. Τα Γλυπτά είναι προϊόντα κλοπής. Βρίσκονται σήμερα στο βρετανικό μουσείο ως προϊόντα κλοπής. Από κει και πέρα, η Ελλάδα κρατά την εθνική της στάση και συνεχίζει με επιμονή και υπομονή να διεκδικεί αυτά που της ανήκουν».

    Όπως είπε εξάλλου, η κυρία Μενδώνη η δημοσιότητα βοηθάει σίγουρα την υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Φειδία και η απρεπής κίνηση Σούνακ συνέβαλε σε αυτή τη δημοσιότητα. Όσο για την ελληνική θέση είναι γνωστή, ότι «εφόσον τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Ελλάδα, το κενό στο Βρετανικό Μουσείο η Ελλάδα μπορεί να το καλύψει διοργανώνοντας περιοδικές εκθέσεις με σημαντικές αρχαιότητες».

    Καλές σχέσεις με το Βρετανικό Μουσείο

    Πρόκειται για την ίδια θέση, την οποία είχε διατυπώσει προ τριών ετών ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Μπόρις Τζόνσον. Ότι εφόσον τα Γλυπτά επιστρέψουν στην Ελλάδα, εκθέσεις με σημαντικές ελληνικές αρχαιότητες θα μπορούν να πραγματοποιούνται στο Βρετανικό Μουσείο, με βάση πάντα ασφαλώς, τον Αρχαιολογικό Νόμο περί δανεισμών.

    Οι συζητήσεις άλλωστε με το Βρετανικό Μουσείο, όπως τονίζεται ήδη σήμερα δεν έχουν διακοπεί. «Με το Βρετανικό Μουσείο, όπως και με όλη την επιστημονική κοινότητα, η Ελλάδα συνομιλεί για αυτό το θέμα», όπως είπε η κυρία Μενδώνη.

    «Και για να σας πω και κάτι περισσότερο» – πρόσθεσε- «η σχέση μας με το Βρετανικό Μουσείο, μπορεί να είναι έντονη, δηλαδή να υπάρχει μια ένταση, όσον αφορά στα γλυπτά του Παρθενώνα, όμως στην έκθεση η οποία θα εγκαινιαστεί, μετά από λίγες μέρες, στο Μουσείο της Ακρόπολης, το Βρετανικό Μουσείο δανείζει στο Μουσείο της Ακρόπολης, σημαντικά εκθέματά του.

    Αυτό γιατί το λέω; Το λέω για να δείξουμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού, το Μουσείο της Ακρόπολης, η ελληνική πλευρά, καλλιεργεί συστηματικά τις σχέσεις της και με το Βρετανικό Μουσείο και με τα άλλα ευρωπαϊκά μουσεία και τα αμερικανικά προφανώς- απλώς, στα αμερικάνικα δεν υπάρχουν θραύσματα των γλυπτών- αλλά γενικά η ελληνική πλευρά κάνει διάλογο και αναπτύσσει τα επιχειρήματά της».

    Όσο για το ζήτημα, αν με μια προσεχή κυβέρνηση των Εργατικών μπορεί να υπάρξει επίλυση του θέματος, όπως είπε η κυρία Μενδώνη «σίγουρα το πολιτικό momentum είναι αυτό το οποίο μπορεί να δώσει και διέξοδο, αλλά είναι και ένα γενικότερο momentum. Θα δούμε. Η Βρετανία έχει εκλογές σε λίγους μήνες.

    Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Τα διαθέτουμε και τα δύο».

    Διαβάστε επίσης:

    Κυβερνητικές πηγές: Δεν θα απαντήσουμε τίποτα παραπάνω στον Σούνακ από αυτά που έχουμε πει

    Χρίστος Δήμας στο Βρετανικό Channel 4: «Αμετακίνητη η θέση μας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Να επιστρέψουν εκεί όπου ανήκουν»

    Στάρμερ κατά Σούνακ: «Ο Ρίσι έχει τρελαθεί, έχει προκαλέσει διπλωματική κατάρρευση με την Ελλάδα»



    ΣΧΟΛΙΑ