• Πολιτισμός

    Είναι εξωγήινο αυτό το διαμάντι; Το ονομάζουν «Αίνιγμα» και βγαίνει σε δημοπρασία

    Είναι εξωγήινο αυτό το διαμάντι; Το ονομάζουν «Αίνιγμα» και βγαίνει σε δημοπρασία

    Μαύρο διαμάντι πιθανής εξωγήινης προέλευσης, βγαίνει σε δημοπρασία


    Ένα εξωγήινο -κυριολεκτικά- μαύρο διαμάντι που κόβει την ανάσα με τα 555,55 καράτια του πουλάει ο οίκος Sotheby’s στη δημοπρασία του, που θα γίνει στο Ντουμπάι αυτήν την εβδομάδα και το γεγονός, όπως είναι φυσικό, έχει εξάψει το ενδιαφέρον των πάντων.

    Πυροδοτώντας βέβαια και πολλές συζητήσεις, αν και κατά πόσον, πρόκειται όντως για πολύτιμο λίθο που προέρχεται από το διάστημα ή έχει δημιουργηθεί στη Γη.

    Το διαμάντι έχει την ονομασία «Αίνιγμα» (The Enigma), ταιριαστή προφανώς με τα ερωτηματικά που προκαλεί, καθώς, όπως λέει ο οίκος δημοπρασιών «η προέλευσή του καλύπτεται από μυστήριο». Η τιμή πώλησής του όμως, είναι απολύτως γήινη, αφού εκτιμάται από 4 έως 7 εκατομμύρια δολάρια, αν και οι Sotheby’s δέχονται και κρυπτονομίσματα.

    Γνωστό και ως «καρμπονάδο» –έτσι ονομάζονται τα μαύρα διαμάντια– είναι το μεγαλύτερο κομμένο διαμάντι στον κόσμο, σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες του 2006. Είναι επίσης το μεγαλύτερο διαμάντι «Fancy Black Natural Color» στον κόσμο, σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο πολύτιμων λίθων Gubelin και το Γεμολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής το 2004. Το διαμάντι έχει κοπεί σε 55 έδρες και δεν είναι ιδιαίτερα αστραφτερό.

    Είναι εξωγήινο αυτό το διαμάντι; Το ονομάζουν «Αίνιγμα» και βγαίνει σε δημοπρασία
    Το διαμάντι έχει κοπεί σε 55 έδρες

    Οι ειδικοί ωστόσο διαφωνούν για την προέλευσή του, όσο όμως και οποιουδήποτε άλλου «καρμπονάδο» έχει βρεθεί. Να σημειωθεί, ότι διαμάντια, ηλικίας περίπου 3,8 δισεκατομμυρίων ετών είναι εξαιρετικά σπάνια και βρίσκονται μόνο στη Βραζιλία και την Κεντρική Αφρική. Ο οίκος δημοπρασιών πάντως εικάζει στην αναφορά του, ότι θα μπορούσε είτε να είναι το αποτέλεσμα «μετεωρικών επιδράσεων, που παράγουν φυσική εναπόθεση χημικών ατμών», είτε – κάτι πιο εξωφρενικό – να έχει προκύψει «από εκρήξεις σουπερνόβα που σχημάτισαν διαμαντοφόρους αστεροειδείς, που τελικά συγκρούστηκαν με τη Γη»!

    Ο Tim McCoy, πάντως, πρόεδρος και επιμελητής της συλλογής μετεωριτών στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Smithsonian λέει, ότι είναι εξίσου πιθανό το διαμάντι να προέρχεται από το εσωτερικό της Γης όσο και από έξω από αυτήν. Ο ίδιος σημειώνει επίσης, ότι γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για το διάστημα από ό,τι στο παρελθόν και «δεν βλέπουμε κάτι παρόμοιο από το διάστημα».

    Η καταχώρηση του διαμαντιού στο Βιβλίο Γκίνες

    Από την άλλη πλευρά, ο Stephen Haggerty, καθηγητής Γης και Περιβάλλοντος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα είναι αρκετά σίγουρος ότι το διαμάντι δεν έχει καταγωγή τον πλανήτη μας αλλά έχει προέλθει από κάπου απ΄έξω.

    Όπως λέει «δεν έχει υπάρξει μια ενιαία, επιστημονικά έγκυρη εναλλακτική λύση για την προέλευση του καρμπονάδο από την Γη», υποδεικνύοντας μια σειρά φυσικών και χημικών ιδιοτήτων που θεωρεί, ότι «αποδεικνύουν ξεκάθαρα μια γένεση εκτός του πλανήτη».

    Διαβάστε επίσης:

    Αυτό θα είναι το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – Όλες οι λεπτομέρειες

    Ο χρυσός θησαυρός ενός βυζαντινού ιερέα στη Μικρά Ασία



    ΣΧΟΛΙΑ