• Πολιτισμός

    Οίκος δημοπρασιών Βέργος: Η Άρνηση του Καβάφη, τα Μυστικά του Ελύτη

    Οίκος δημοπρασιών Βέργος: Η Άρνηση του Καβάφη, τα Μυστικά του Ελύτη

    Ανδρέας Βέργος, στο σφυρί


    Εκείνο τ’ όχι… Ο Οίκος δημοπρασιών Βέργος  παρουσιάζει αυτόγραφο ποίημα του Καβάφη στην πολυαναμενόμενη δημοπρασία σπάνιων βιβλίων, χειρογράφων, εγγράφων και χαρακτικών.

    Ο μοναδικός αμιγώς ελληνικός οίκος δημοπρασιών που ίδρυσε ο Πέτρος Βέργος και σήμερα διοικεί ο Ανδρέας Βέργος, έχει ειδικευτεί όσο κανείς στον συγκεκριμένο τομέα. Αποτελεί ένα είδος αυθεντίας, με αποτέλεσμα να χαίρει της εμπιστοσύνης σπάνιων αντικειμένων.

    Το αυτόγραφο του καβαφικού ποιήματος «Che fece … … il gran rifiuto» έχει τιμή εκτίμησης: € 6.000 – 8.000. Πέρα από αυτό, πλούσια γκάμα σπάνιων βιβλίων, χειρογράφων, εγγράφων και χαρακτικών περιλαμβάνεται στην επικείμενη δημοπρασία.

    Δια χειρός…

    Ανάμεσα στους 602 λαχνούς που θα δημοπρατηθούν, ξεχωρίζουν οι είκοσι δύο αυτόγραφες επιστολές του Οδυσσέα Ελύτη με την υπογραφή του («Ὀδυσσέας») προς την Έφη Α. Κανελλοπούλου (Τιμή εκτίμησης: € 12.000 – 16.000).

    Πρόκειται για ενότητα επιστολών του Οδυσσέα Ελύτη προς τη φερώνυμη σύζυγο του βιομήχανου και στενού φίλου του ποιητή, Αλέξανδρου Κανελλόπουλου.

    Αναφέρονται ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή του κατά την περίοδο της διαμονής του στο εξωτερικό και τη σχέση του με το ζεύγος Κανελλόπουλου.

    Διακρίνονται απόψεις του κορυφαίου ποιητή για τον πολιτικό και πνευματικό κόσμο της Αθήνας ενώ δεν απουσιάζουν προσωπικού χαρακτήρα αναφορές.

    Συμπεριλαμβάνεται σημαντικός χειρόγραφος ναυτικός άτλαντας του 18ου αιώνα με 28 πρωτότυπους χάρτες από τα Επτάνησα, την Πελοπόννησο και τον Αργοσαρωνικό.

    Οι χάρτες του άγνωστου χαρτογράφου, σχεδιάστηκαν μάλλον επί τόπου κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ανατολή. Ο ίδιος ο δημιουργός τους δεν έλαβε υπόψη δημοσιευμένες πηγές. Τιμή εκτίμησης: € 10.000 – 15.000.

    Βιβλιοθήκη Αθηναίου

    Επιπλέον, επί τη ευκαιρία των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση δημοπρατείται η ιστορική βιβλιοθήκη Αθηναίου συλλέκτη με πολλά έργα φιλελληνικού χαρακτήρα (κυρίως φυλλάδια, παρτιτούρες inter alia) στο «χαρτοφυλάκιό» του.

    Αποτέλεσμα πολυετών αναζητήσεων…  Προσφέρει στους ενδιαφερόμενους την ευκαιρία να αποκτήσουν υλικό που σχετίζεται με το κίνημα του φιλελληνισμού και με την επανάσταση του ’21.

    Η συλλογή εντάσσεται στον κατάλογο της δημοπρασίας σε ειδική κατηγορία με τίτλο «η ιστορική βιβλιοθήκη ενός Αθηναίου» και καλύπτει τους λαχνούς 192 έως 327.

     

    Παναγιά μαζί του

    Τέλος, οι συλλέκτες θα έχουν να επιλέξουν ανέμεσα σε αφίσες προβολής της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού από τον Ε.Ο.Τ., όπως και άλλες διαφημιστικές καμπάνιες των δεκαετιών 1950 – 1960.

    Περιλαμβάνεται το πολύ γνωστό θέμα του Γ. Γουναρόπουλου του 1940, χρωμολιθόγραφη αφίσα με τιμή εκτίμησης 500-700 ευρώ. Επιπλέον, η αφίσα του Ε.Ο.Τ. που σχεδίασε ο Μ. Κατζουράκης το 1963 Νίκη – Λευτεριά, Η Παναγιά μαζί του (Τιμή εκτίμησης: € 1.000 – 1.500). Θεωρείται από τις ωραιότερες του είδους.

    Προηγείται έκθεση των έργων έτσι ώστε οι συλλέκτες να αποκτήσουν οικεία αίσθηση των έργων.

    Πληροφορίες

    Δημοπρασία Σπάνιων βιβλίων, Χειρογράφων,
    Εγγράφων και Χαρακτικών

    Ξενοδοχείο Athens Plaza (Πλ. Συντάγματος)
    24 Νοεμβρίου 2021 | Ώρα: 5:00 μ.μ.

    Η εξέταση των λαχνών θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου έως και την Τρίτη 23 Νοεμβρίου (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 π.μ. – 4.00 μ.μ. και Σάββατο, 10.00 π.μ. – 3.00 μ.μ.) στα γραφεία της VERGOS Auctions, μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού (τηλ. επικοινωνίας +30 210 3614897).

    Συστήνουμε στους ενδιαφερόμενους τη συμμετοχή τους στη δημοπρασία online ζωντανά μέσω της ανανεωμένης ιστοσελίδας του Οίκου, καθώς και μέσω τηλεφωνικής ή γραπτής προσφοράς.

    Για όσους επιθυμούν να παρευρεθούν, είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής για δέσμευση θέσης (τηλ. επικοινωνίας +30 210 3614897).

    Διαβάστε επίσης: Μονόφυλλα Καβάφη ξεχωρίζουν στη δημοπρασία του οίκου Βέργος

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ