• Πολιτισμός

    Η ώρα του Σταλόνε: Το σπάνιο ρολόι του σε δημοπρασία για έως 5 εκατ. δολάρια

    Ο Σιλβέστερ Σταλόνε με το Patek Philippe Grandmaster Chime στην συσκευασία του

    Ο Σιλβέστερ Σταλόνε με το Patek Philippe Grandmaster Chime στην συσκευασία του


    Σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας, παραγωγός, βραβευμένος με Όσκαρ αλλά και παθιασμένος συλλέκτης ρολογιών. «Γιατί τα ρολόγια με ελκύουν συναισθηματικά. Όχι για να κρατώ το χρόνο αλλά για να ξέρω πού βαδίζω στη ζωή», όπως λέει.

    Πρόκειται για τον Σιλβέστερ Σταλόνε, τον θρυλικό Rocky προ πολλών ετών και μετέπειτα σημαντικό καλλιτέχνη, μεγάλο σταρ και κάτοχο εντυπωσιακής συλλογής ρολογιών, ορισμένα από τα οποία βγαίνουν τώρα σε δημοπρασία.

    Με αδιαμφισβήτητο highlight ανάμεσά τους, το περίφημο Patek Philippe Grandmaster Chime, το πιο περίπλοκο ρολόι χειρός στον κόσμο, όπως αναφέρεται, το οποίο θα προσφερθεί στις 5 Ιουνίου από τους Sotheby’s σε τιμή, που εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει τα 5 εκατομμύρια δολάρια.

    Μαζί του, άλλα δέκα πολυτελή ρολόγια της συλλογής Σταλόνε, μεταξύ των οποίων το Panerai Luminor Submersible, που φορούσε ο ηθοποιός στους «Αναλώσιμους 2».

    «Ιερό δισκοπότηρο» στον κόσμο των ρολογιών, θεωρείται ευρέως το Sly’s Grandmaster Chime, που βρίσκεται σφραγισμένο στην αρχική του συσκευασία, δηλαδή δεν έχει φορεθεί ποτέ. Συνοδεύεται μάλιστα από τα χαρτιά του και το πολυτελές κουτί παρουσίασης με χαραγμένο το όνομα του ηθοποιού.

    Επιπλέον το συγκεκριμένο από λευκό χρυσό  ρολόι είναι το πρώτο δείγμα, που εμφανίζεται σε εμπορική δημοπρασία  ενώ το μοναδικό ατσάλινο μοντέλο Grandmaster Chime που είχε προσφερθεί το 2019 στη φιλανθρωπική δημοπρασία Only Watch , πουλήθηκε για 31 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας τεράστιο ρεκόρ.

    Το κουτί με τα πιστοποιητικά του ρολογιού
    Το κουτί με τα πιστοποιητικά του ρολογιού

    Για συλλέκτες μόνο

    «Απολαμβάνω τη διαδικασία συλλογής, όπως πολλοί άλλοι σε αυτήν την παθιασμένη κοινότητα, που δεν βλέπουν τα ρολόγια απλώς ως αξεσουάρ, αλλά τα θαυμάζουν για την ιστορία, την τέχνη τους, αλλά το πιο σημαντικό για το συναίσθημα το οποίο τροφοδοτούν στον άνθρωπο», όπως δηλώνει ο Σιλβέστερ Σταλόνε με την ευκαιρία της Sotheby’s Important Watches Auction. Ο ίδιος εξάλλου, στο βίντεο που συνδέεται με την δημοπρασία περιγράφει, πώς κατόρθωσε να αγοράσει το συγκεκριμένο Patek Philippe, μετά από μία χρονοβόρα και αυστηρή διαδικασία επιλογής του από την εταιρεία.

    Πράγματι, όπως όλοι οι ενδιαφερόμενοι για το Grandmaster Chime έπρεπε και αυτός να υποβάλλει αίτημα στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και να περιμένει την απόφαση για την έγκρισή του από την οικογένεια Stern, που τώρα κατέχει το εμπορικό σήμα. Μια διαδικασία, που μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια. Και ο λόγος, σύμφωνα με την Patek είναι, η διασφάλιση ότι τα ρολόγια θα πηγαίνουν μόνο σε συλλέκτες, που τα εκτιμούν πραγματικά.

    Το ρολόι στη συσκευασία του
    Το ρολόι στη συσκευασία του

    Και όπως φαίνεται ο Σταλόνε εκτιμά το ρολόι όντως, αφού κατά δήλωσή του, πρόκειται για έργο τέχνης, εφάμιλλο με πίνακα του Μονέ, ενώ επιπλέον η απόκτησή του, του προσέφερε την ικανοποίηση ενός επιτεύγματος. Όσον αφορά όμως τώρα την πώλησή του, όπως λέει: «Ήθελα να το λαχταρούσα και να το κρατήσω για πάντα, όμως δεν είναι  στον χαρακτήρα μου αυτό.  Έχω την τάση να απολαμβάνω τα πράγματα αλλά μετά, μου αρέσει να τα μοιράζομαι».

    Η συλλογή    

    Με 20 επιπλοκές το Grandmaster Chime περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων έναν μηχανισμό κουδουνίσματος ημερομηνίας – έναν από τους πιο δύσκολους στην παραγωγή- και πέντε διαφορετικές λειτουργίες ηχητικής κλήσης. Αρχικά αναπτύχθηκε σε περιορισμένη έκδοση που κυκλοφόρησε το 2014 για τον εορτασμό της 175ης επετείου του Patek Philippe, αλλά δύο χρόνια αργότερα εντάχθηκε στον κανονικό κατάλογο με την αναφορά 6300.

    Δύο ακόμη Patek Philippe Nautilus
    Δύο ακόμη Patek Philippe Nautilus

    Στην δημοπρασία ο  Σταλόνε πουλάει άλλα δύο ρολόγια Patek Philippe από τη συλλογή του. Το πρώτο είναι το Nautilus 2021 από ανοξείδωτο χάλυβα και με καντράν στο πράσινο χρώμα της ελιάς  -το πρώτο με αυτό το χρώμα – με εκτίμηση μεταξύ 200.000 και 400.000 δολαρίων. Και το δεύτερο, επίσης Nautilus από ανοξείδωτο χάλυβα με εκτίμηση από 50.000 έως 100.000 δολάρια.

    Επίσης ένα Rolex Day-Date του 2016 από ροζ χρυσό  (εκτίμηση από 25.000 έως 50.000 δολάρια), το χρυσό επίσης  Audemars Piguet, Royal Oak Tourbillon 50th Anniversary (από 100.000 έως 200.000 δολάρια),  το χρυσό Piaget Polo Grande (από 6.000  έως 12.000 δολάρια) και το Cartier Pasha Seatimer (από 15.000 έως 30.000  δολάρια)  που ήταν δώρο από τον πρόεδρο της Cartier στον Σταλόνε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ντοβίλ.

    Διαβάστε επίσης:

    Βίβιεν Γουέστγουντ δημοπρασία – Η βασίλισσα της πανκ και η βασίλισσα Καμίλα

    Αρχαίο ελληνικό άγαλμα σε διεκδίκηση από τρίτους: Ιταλία και Μουσείο Γκέτι

    Μια νύχτα στο μουσείο – Επιπλέον μπόνους η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών



    ΣΧΟΛΙΑ