• Πολιτισμός

    Η Μαρία Κάλλας αποκτά επιτέλους το «σπίτι» της στην Αθήνα – Εγκαίνια του μουσείου

    Άποψη της έκθεσης στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

    Άποψη της έκθεσης στο Μουσείο Μαρία Κάλλας


    Είναι το πρώτο Μουσείο Μαρία Κάλλας στον κόσμο και καλεί τους επισκέπτες του να το ανακαλύψουν. Να πάρουν μια μικρή γεύση από τη μοναδική προσωπικότητα της μεγάλης ελληνίδας καλλιτέχνιδας. Να την γνωρίσουν, έστω και λίγο, μέσα από τα εκθέματά του και να νιώσουν, γιατί υπήρξε αξεπέραστη και ανεπανάληπτη. Στην οδό Μητροπόλεως 44, όπου μόλις άνοιξε το μουσείο σ΄ ένα έξοχα ανακαινισμένο κτίριο του Μεσοπολέμου η Μαρία Κάλλας αποκτά επιτέλους το «σπίτι» της στη σύγχρονη Αθήνα.

    Εκεί, μέσα από κείμενα, αντικείμενα, βίντεο και σπάνια ηχητικά στιγμιότυπα που δημιουργούν μια συνολική βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη, ξετυλίγεται το νήμα της καριέρας και της ζωής της. Από το ξεκίνημά της, τα χρόνια της στην Ελλάδα, τη διεθνή καριέρα και τους μεγάλους ρόλους της, ως την λαμπερή κοσμική ζωή, την προσωπικότητά της, τους ανθρώπους της ζωής της, αλλά και την κληρονομιά που άφησε με τους εμβληματικούς ρόλους, τους οποίους ερμήνευσε στις μεγαλύτερες όπερες του κόσμου.

    Άποψη της έκθεσης στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

    Επέτειος των 100 χρόνων από την γέννησή της είναι φέτος και η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, που παραδίδει το Μουσείο φιλοδοξεί να το αναδείξει σε σημείο πολιτιστικής αναφοράς για την πόλη. Για το σκοπό αυτό, ο νέος μουσειακός οργανισμός φωτίζει την καριέρα και την προσωπικότητα της Μαρίας Κάλλας, πέρα από τους μύθους που καλλιεργήθηκαν γι’ αυτήν, με στόχο να εμπνεύσει, να ψυχαγωγήσει και να αναδείξει τα στοιχεία της τεχνικής της που την έκαναν μοναδική.

    Άποψη της έκθεσης στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

    Τα αντικείμενα

    Οι διαφορετικές πτυχές της καριέρας και της ζωής της Μαρίας Κάλλας ξεδιπλώνονται στην έκθεση του μουσείου, που στοχεύει επίσης –και ορθά- στην αφύπνιση της αγάπης του κοινού, ιδιαίτερα των νεώτερων γενεών. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν έτσι, ξεχωριστά αντικείμενα, που ανήκαν στην καλλιτέχνιδα, η οποία με το μεγάλο εύρος, το μοναδικό ηχόχρωμα της φωνής της και τη σκηνική της παρουσία, κατάφερε να αλλάξει τον κόσμο της όπερας για πάντα.

    Η δημιουργία συλλογής του Δήμου Αθηναίων με αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας ξεκίνησε το 2000, όταν αποκτήθηκαν τα πρώτα κομμάτια κατόπιν συμμετοχής σε διεθνή δημοπρασία στο Παρίσι. Έκτοτε η συλλογή έχει εμπλουτιστεί με δωρεές από αρκετούς φορείς και ιδιώτες, όπως ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας και το ζεύγος Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού, το οποίο προσέφερε πενήντα κειμήλια, που ανήκαν ή αναφέρονται στη Μαρία Κάλλας, αλλά και με αντικείμενα που προέκυψαν ως χρησιδάνεια. Έτσι σήμερα η συλλογή αριθμεί περί τα 1000 τεκμήρια.

    Άποψη της έκθεσης στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

    Το κτίριο

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως και το κτίριο, ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων, όπου στεγάσθηκε το μουσείο. Πρόκειται για τετραώροφο κτίσμα, που ανηγέρθηκε κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, όπως αναφέρεται σε συμβόλαιο του 1928. Για πολλά χρόνια και ως την δεκαετία του ΄60 λειτούργησε μάλιστα ως ξενοδοχείο με την επωνυμία «Royal», Γ’ κατηγορίας και με 20 δωμάτια. Το 1950 εξάλλου, υπέστη διάφορες τροποποιήσεις έτσι, η αρχική του φάση είναι περισσότερο εμφανής στην όψη της οδού Πετράκη.

    Άποψη της έκθεσης στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

    Κηρυγμένο ως διατηρητέο από το 1985 αγοράστηκε από τον Δήμο Αθηναίων την δεκαετία του 2010, προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί διάφορες υπηρεσίες του. Με ενέργειες της σημερινής, αλλά και της προηγούμενης δημοτικής αρχής όμως, αποφασίστηκε το κτίριο να στεγάσει το Μουσείο Μαρία Κάλλας, όπως και έγινε..

    Μαρία Κάλλας (1923-1977)

    Για τη δημιουργία του εργάσθηκε μεγάλη ομάδα μελετητών, αποτελούμενη από την Ανδρομάχη Γκαζή, καθηγήτρια Μουσειολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, την Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου, αρχιτέκτονα-μουσειολόγο και τον Αλέξανδρο Χαρκιολάκη, διευθυντή του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής.
    Όσον αφορά τη διαχείρισή του, την έχει αναλάβει για τα επόμενα πέντε χρόνια η Τεχνόπολη.

    Το κτίριο όπου στεγάζεται το Μουσείο Μαρία Κάλλας

     

    Διαβάστε επίσης:

    Χρυσός: Έκλεισε με άνοδο 8,8 δολ. στα 1.994,9 δολάρια η ουγγιά

    Στις αρχές του 2024 η κατασκευή του αγωγού Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας

    Μακρόν: Λάθος μια «μαζική» χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας



    ΣΧΟΛΙΑ