Περιεχόμενα
Ανακαινισμένο, με πολλές επεμβάσεις που έχουν εκσυγχρονίσει τις υποδομές του και έχουν βελτιώσει τις συνθήκες επίσκεψης αλλά και την εμπειρία του κοινού είναι πλέον το Αρχαιολογικό Μουσείο της Δήλου, που εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες.
Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα κτήρια μουσείων της χώρας αφού άρχισε να οικοδομείται στις αρχές του 20ού αιώνα ενώ δεν έλειψαν και οι επεμβάσεις –και επεκτάσεις – στο πέρασμα του χρόνου, με την τελευταία να πραγματοποιείται στην δεκαετία του ΄70 δίνοντάς του την μορφή που έχει σήμερα.
Μοναδικά ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου, ολόκληρου του νησιού δηλαδή, που για τους αρχαίους υπήρξε η γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης εκτίθενται στις αίθουσές του, τοποθετημένα σε σύγχρονες προθήκες, με νέο εποπτικό υλικό και νέα επίσης φωτιστικά σώματα.
Ξεχωριστή πλέον είναι η θέαση των περίφημων μαρμάρινων λεόντων της Δήλου, ένα αφιέρωμα των Ναξίων τον 7ο π.Χ. αιώνα στο σπουδαίο ιερό.
Όπως είναι γνωστό εξάλλου, πρόκειται για τα πρωτότυπα έργα αφού στην αρχική τους θέση, ατενίζοντας την ιερή λίμνη όπου είδε το φως ο Απόλλωνας έχουν τοποθετηθεί αντίγραφα. Γιατί είναι γεγονός, ότι οι καιρικές συνθήκες στην Δήλο επιφυλάσσουν κινδύνους για τις αρχαιότητες.
Μοναδικά ευρήματα
Συντηρημένο και αποκατεστημένο, είναι όμως σήμερα και το άγαλμα του Γάιου Οφέλιου Φέρρου, έργο του 2ου-1ου π.Χ. αιώνα, ένα σπουδαίο έργο που αποδίδει τα πραξιτελικά πρότυπα.
Ανάμεσα στα εκθέματά του μουσείου ξεχωρίζουν επίση, γλυπτά και ανάγλυφα που χρονολογούνται από την Αρχαϊκή εποχή έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους (από τον 7ο ως τον 1ο π.Χ. αιώνα), επίσης ειδώλια αλλά και ψηφιδωτά, κοσμήματα, μικροαντικείμενα και οικοσκευή του 2ου – 1ου π.Χ. αιώνα, που έχουν προέλθει από τις ιδιωτικές οικίες της Δήλου.
Σημαντικά ασφαλώς είναι και τα αγγεία πάσης φύσεως, που χρονολογούνται από την 3η π.Χ. χιλιετία ως και τον 1ο π.Χ. αιώνα.
Εργασίες όμως, έχουν πραγματοποιηθεί και για την ανάδειξη και την προστασία ορισμένων μνημείων του νησιού ενώ έχουν εγκριθεί οι μελέτες για την μερική αναστήλωση και συντήρηση του ναού του Απόλλωνα και της Παλαίστρας του Γρανίτη, καθώς και οι μελέτες για την οικία του Διαδούμενου. Η αποκατάσταση των τριών μνημείων και της περιοχής του ιερού, που βρίσκεται σε εξέλιξη προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2027.
Παράλληλα η διαμόρφωση διαδρομής για ΑμΕΑ, που είναι σε εξέλιξη θα επιτρέψει την πρόσβαση για όλους σε σημαντικά μνημεία του νησιού, όπως είναι το αρχαίο θέατρο.
Έκθεση στη Μύκονο
Μία ενδιαφέρουσα έκθεση εξάλλου, με τίτλο Δήλος – Ρήνεια – Μύκονος. Εικόνες από τα 150 χρόνια αρχαιολογικών ερευνών» εγκαινιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, με αναφορά στην επέτειο της έναρξης των ανασκαφών στη Δήλο από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών.
Πράγματι, γάλλοι αρχαιολόγοι άρχισαν να ερευνούν το νησί από το 1873 και σε βάθος χρόνου, παρ΄ότι με διακοπές ασφαλώς, έφεραν στο φως τα μνημεία του νησιού, σε συνεργασία στη συνέχεια με έλληνες συναδέλφους τους.
Η έκθεση έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό των πρώτων ανασκαφών. Αντιστρέφει έτσι, την σχέση αρχαίου εκθέματος και συνοδευτικού εποπτικού υλικού, καθώς προβάλλει ως πρωταγωνιστές τις φωτογραφίες τεκμηρίωσης των ερευνών, προερχόμενες από τα αρχεία κυρίως της Γαλλικής Σχολής Αθηνών αλλά και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Εμβληματικά αρχαιολογικά ευρήματα συνοδεύουν επιπλέον τα ντοκουμέντα, που αφηγούνται τη μεγάλη αρχαιολογική περιπέτεια, καθώς συνεχίζεται ως σήμερα.
Διαβάστε επίσης:
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο Νέρωνας και η έπαυλή του – Εργασίες αποκατάστασης
Λίτσα Τότσκα: «Ο ουρανός είναι πάντα ένας προορισμός – Η απεραντοσύνη του ανοίγει ορίζοντες»
Χριστίνα Πουλίτση: Η υψίφωνος που εξακοντίστηκε στις ευρωπαϊκές σκηνές