• Πολιτισμός

    Η άλλη όψη της μόδας – Ήχοι και μυρωδιές σε μια ζωντανή έκθεση

    Φόρεμα με φτερά πεταλούδας και ολόκληρες πεταλούδες

    Φόρεμα με φτερά πεταλούδας και ολόκληρες πεταλούδες


    Μια βραδινή τουαλέτα που «ανοιγοκλείνει», όπως τα φτερά μιας πεταλούδας. Ένα φόρεμα, που «μιλάει» με ήχους της θάλασσας. Κι ένα παλτό που σιγά σιγά θα… μαραθεί και θα πεθάνει. Όταν η μόδα ανεβαίνει σε άλλα επίπεδα και γίνεται έργο τέχνης, η παρουσίασή της είναι εικαστικό γεγονός, κι ο στόχος της είναι να προσφέρει νέες, ίσως και αλλόκοτες εμπειρίες, που υπόσχονται πολυαισθητηριακή πρόσληψη με ήχους, μυρωδιές, αγγίγματα. Ό,τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, με την έκθεση «Sleeping Beauties», που θα ανοίξει στις 10 Μαΐου.

    Κι αν ο τίτλος της έκθεσης παραπέμπει στις «Κοιμώμενες καλλονές» του μουσείου, ρούχα που είναι τόσο εύθραυστα ώστε να μην μπορούν να φορεθούν ούτε για ένα λεπτό, ο σχεδιασμός της με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης και άλλων σύγχρονων τεχνολογιών θα επιτρέψει την αφύπνιση των αισθήσεων των επισκεπτών ποικιλοτρόπως.

    «Όταν ένα ρούχο μπαίνει στη συλλογή μας, η κατάστασή του αλλάζει αμετάκλητα. Αυτό που κάποτε αποτελούσε κομμάτι της βιωμένης εμπειρίας ενός ατόμου, τώρα είναι ένα ακίνητο ‘‘έργο τέχνης’’, που δεν μπορεί πλέον να φορεθεί, να το αγγίξει κανείς ή να το μυρίσει», όπως δήλωσε ο Άντριου Μπόλτον, αρμόδιος επιμελητής του Costume Institute του μουσείου. «Η έκθεση προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σε αυτά τα έργα τέχνης αναζωπυρώνοντας τις αισθητηριακές τους ικανότητες μέσω μιας σειράς τεχνολογιών, που θα παρέχουν στους επισκέπτες μια πρόσβαση μέσω των αισθήσεων σε ιστορικά ρούχα αλλά και σε σπάνια σύγχρονα.»

    Στράπλες φόρεμα από σε σατέν και τούλι, με κάτω μέρος που παίζει σαν τα φτερά μιας πεταλούδας
    Στράπλες φόρεμα από σε σατέν και τούλι, με κάτω μέρος που παίζει σαν τα φτερά μιας πεταλούδας

    Γη, αέρας, νερό

    Περίπου 250 ενδύματα και αξεσουάρ, όπως καπέλα, θα βγουν από τη συλλογή του Ινστιτούτου, με τις διάφορες ιδιότητές τους να ενισχύονται επίσης, από ακτίνες Χ, κινούμενα σχέδια, βίντεο και οθόνες ήχου και φωτός.

    Χρονολογικά καλύπτουν τέσσερεις αιώνες και προέρχονται από σχεδιαστές και οίκους μόδας, όπως οι Cristóbal Balenciaga, Lilly Daché, Hubert de Givenchy, Guy Laroche, Elsa Schiaparelli και Loewe.

    Για παράδειγμα η συμβολή του Loewe είναι το παλτό, που σχεδιάστηκε από τον Τζόναθαν Άντερσον, φτιαγμένο από βρώμη, σίκαλη και σιταρόχορτο, τα οποία σιγά-σιγά θα μαραθούν και θα πεθάνουν κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

    Ένα μαύρο παλτό με κολλημένο φρέσκο χορτάρι
    Ένα μαύρο παλτό με κολλημένο φρέσκο χορτάρι

    Θεματικά εξάλλου, η ανάπτυξή της θα γίνει σε τρεις διακριτούς τομείς: Την γη, τον αέρα και το νερό, ώστε να διερευνηθεί ο τρόπος, που αυτά τα στοιχεία έχουν εμπνεύσει τα μοτίβα και τις τάσεις της μόδας. Ενώ όχι μόνον τα ρούχα αλλά και τα αξεσουάρ θα αναφέρονται στη φύση για να τονίσουν περαιτέρω την παροδικότητα και την μεταβλητότητά τους.

    Ανάμεσά τους ένα κοντό φόρεμα σχεδιασμένο από τη Sarah Burton για τον Alexander McQueen, Dress (2011), καλυμμένο εξ ολοκλήρου με πορτοκαλί φτερά πεταλούδας και ένα ακόμη του Francesco Risso (Marni, Ensemble, 2024) αποτελούμενο μόνον από λουλούδια.

    Η φύση εμπνέει

    Στην έκθεση, οι επισκέπτες θα μπορούν να μυρίσουν μοτίβα λουλουδιών στο πλαίσιο της εξερεύνησης της ιστορίας των καπέλων, καθώς και αρώματα που αναπτύχθηκαν από την ερευνήτρια και καλλιτέχνη όσφρησης Sissel Tolaas.

    Αλλά και οι τοίχοι της γκαλερί θα είναι καλυμμένοι από ανάγλυφα κεντήματα, που βρέθηκαν σε ένα γιλέκο του 1615-1620 που περιλαμβάνεται στην έκθεση.

    Μία τεχνική ψευδαίσθησης, που ονομάζεται «Pepper’s ghost» θα δώσει επίσης, στους επισκέπτες την ευκαιρία να βιώσουν την δυσκολία, που είχε μία γυναίκα για να κινηθεί, λόγω της βραχύβιας –ευτυχώς- τάσης της «φούστας hobble». Μιας μόδας, η οποία κορυφώθηκε σε δημοτικότητα μεταξύ 1908 και 1914.

    Φόρεμα καλυμμένο εξ ολοκλήρου με φλοράλ μοτίβα
    Φόρεμα καλυμμένο εξ ολοκλήρου με φλοράλ μοτίβα

    Ενώ ακόμη και οι ακουστικές ιδιότητες των ενδυμάτων θα επισημανθούν κυρίως χάρις στο διάσημο φόρεμα του Alexander McQueen από την άνοιξη/καλοκαίρι 2001, που ήταν φτιαγμένο από κοχύλια και τα μεταλλικά σχέδια από τη συλλογή άνοιξη/καλοκαίρι 2024 της Marni.

    Φόρεμα φτιαγμένο με κοχύλια
    Φόρεμα φτιαγμένο με κοχύλια

    Και στο βάθος το γκαλά

    «Οι ‘‘Sleeping Beauties’’ θα ενισχύσουν τη δέσμευσή μας με αυτά τα αριστουργήματα της μόδας, μέσω της πρόκλησης να αντιληφθούμε, πώς ήταν να νιώθεις, να κινείσαι, να ακούς, να μυρίζεις και να αλληλεπιδράς μαζί τους, όταν μπορούσαν να φορεθούν», όπως δήλωσε ο Max Hollein, διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης.

    Να σημειωθεί άλλωστε, ότι το θέμα απηχεί αυτό του διάσημου Costume Institute Benefit, πιο γνωστό ως Met Gala, που φέτος έχει τον τίτλο «The Garden of Time».

    Ένα φόρεμα με χαλαρά κομμάτια, που έχουν ζωγραφιστεί με μπλε και μωβ σχέδια
    Ένα φόρεμα με χαλαρά κομμάτια, που έχουν ζωγραφιστεί με μπλε και μωβ σχέδια

    Μια μεγάλη εκδήλωση, που αποτελεί ετήσιο σταθμό για την τέχνη και την μόδα και πραγματοποιείται όπως πάντα την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου με επικεφαλής για το 2024 τον Μπαντ Μπάνι, τον Κρις Χέμσγουερθ, την Τζένιφερ Λόπεζ, την Αννα Γουίντορ και την Ζεντάγια.

    «Κάνοντας έκκληση στο ευρύτερο δυνατό φάσμα των ανθρώπινων αισθήσεων η έκθεση στοχεύει να επανασυνδεθεί με τα έργα, που εκτίθενται όπως είχαν αρχικά προβλεφθεί – με ζωντάνια, με δυναμισμό και τελικά με τη ζωή», καταλήγει ο επιμελητής της.

    Η έκθεση «Κοιμώμενες Καλλονές»
    Η έκθεση «Κοιμώμενες Καλλονές»

    Διαβάστε επίσης:

    Η επιτυχία της μεγαλειώδους έκθεσης του Μουσείου Ακρόπολης

    Στη Βουλή τα χρυσά βασιλικά εμβλήματα του Όθωνα – Το μακρύ ταξίδι στον χρόνο

    Οι πρίγκιπες της Πύλου ταξιδεύουν στο Λος Άντζελες



    ΣΧΟΛΙΑ