• Πολιτισμός

    Η επιτυχία της μεγαλειώδους έκθεσης του Μουσείου Ακρόπολης

    Όψη της έκθεσης «ΝοΗΜΑΤΑ» στο Μουσείο Ακρόπολης


    Στάθηκαν έκθαμβοι μπροστά στα μνημειώδη αγγεία του 4ου π.Χ. αιώνα από τη Νάπολη αλλά και στις Τέσσερεις εποχές του Γιάννη Τσαρούχη. Παραδόθηκαν στην αιθέρια γοητεία της Φλώρας-Άνοιξης από την Πομπηία, που πήρε τον καθένα από το χέρι για να περπατήσουν μαζί σε δροσερά λιβάδια. Και βρέθηκαν να παρατηρούν συγκλονισμένοι την μεγαλειώδη δύναμη του Ρούμπενς στην αλληγορική σύνθεση του Κρόνου που κατατρώει τα παιδιά του… Η έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης «ΝοΗΜΑΤΑ. Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την Αρχαιότητα έως Σήμερα» ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες, έμεινε όμως στην μνήμη των επισκεπτών ως ένα ταξίδι στο κάλλος, από αυτά που σπάνια μπορεί να απολαύσει κανείς, μαζί με την πρόσκληση για εμβάθυνση των συναισθημάτων που δημιούργησε στον καθένα.

    Την έκθεση αυτής της τετραλογίας – Αρχαιότητα, Βυζάντιο, Αναγέννηση και Νεότερη Τέχνη –, που εγκαινιάστηκε στις 4 Δεκεμβρίου και έκλεισε στις 14 Απριλίου 2024  επισκέφθηκε πλήθος κόσμου, Έλληνες και ξένοι, που είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να θαυμάσουν 164 έργα, μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, διαφορετικών υλικών και εποχών και ν’ ανακαλύψουν τις προσωποποιήσεις, τους συμβολισμούς και τις αλληγορίες, όχι μόνο μέσα από την υψηλή τέχνη αλλά και στις διακοσμητικές.

    Όψη της έκθεσης «ΝοΗΜΑΤΑ» στο Μουσείο Ακρόπολης

    Τα έργα

    Ανάμεσα στα έργα, θυμίζουμε ακόμη, ότι παρουσιάστηκαν ο  κρατήρας του Τάλω με την  Προσωποποίηση της Κρήτης, η περίφημη υδρία του Μειδία με τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη αλλά και τον Ηρακλή στον Κήπο των Εσπερίδων, η «Συκοφαντία του Απελλή»  του  Μποτιτσέλι, η χάλκινη Χίμαιρα από το Μουσείο της Φλωρεντίας και βέβαια η μοναδικά υπέροχη Νίκη Σανδαλίζουσα από τη συλλογή του Μουσείου Ακρόπολης.

    Ήδη όμως τα έργα της έκθεσης, που ήρθαν από το εξωτερικό ταξιδεύουν ή θα ταξιδέψουν για να επιστρέψουν στα μουσεία ή τους ιδιοκτήτες τους, ενώ κάποια βρίσκονται καθ΄οδόν για άλλους προορισμούς, προκειμένου να συμμετέχουν σε μελλοντικές εκθέσεις του εξωτερικού.

    Συνολικά 55 μουσεία και ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδας αλλά και ιδιώτες  είχαν δανείσει τα έργα τους για την όσον το δυνατόν πληρέστερη παρουσίαση της έκθεσης, για την οποία εργάσθηκε μεγάλος αριθμός συνεργατών του Μουσείου Ακρόπολης αλλά και οι συγγραφείς των κειμένων για την σύνταξη του δίγλωσσού καταλόγου (ελληνικά- αγγλικά).

    Από το Μουσείο Ακρόπολης εξάλλου, εκφράζονται ευχαριστίες  προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας  Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία αγκάλιασε την έκθεση, όπως και στο υπουργείο Πολιτισμού, την υπουργό Λίνα Μενδώνη και τη Διεύθυνση Μουσείων.

    Μέγας δωρητής ήταν  το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός ενώ χορηγοί μεταφορών ήταν η AEGEAN, η Grimaldi και η Minoan Lines.

    Διαβάστε επίσης

    Οι πρίγκιπες της Πύλου ταξιδεύουν στο Λος Άντζελες



    ΣΧΟΛΙΑ