• Πολιτισμός

    Για το σωματείο Ελίζα: Έλληνες σταρ διαβάζουν χριστουγεννιάτικες ιστορίες

    Λένα Παπαληγούρα


    Οι άνθρωποι του σωματείου Ελίζα με πρόεδρο τη Μαρίνα Καρέλλα δημιούργησαν την πλούσια παραγωγή με οκτώ έλληνες σταρ, ο καθένας εκ των οποίων διαβάζει μία αγαπημένη χριστουγεννιάτικη ιστορία.

    Οι διάσημοι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Μαρία Ναυπλιώτου, Λένα Παπαληγούρα, Αιμίλιος Χειλάκης, Μιμή Ντενίση, Γιάννης Στάνκογλου, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Σμαράγδα Καρύδη κάθονται σε ένα μεγαλοπρεπές, γιορτινό σαλόνι (άραγε, οι υπέροχες σουίτες της Μεγάλης Βρεταννίας;).

    Μέσα σε αυτό, ο καθένας μόνος του ερμηνεύει κάθε παραμύθι με τον παραστατικό, ξεχωριστό του τρόπο. Με αυτήν την πρωτότυπη και ιδιαίτερα αξιόλογη πρωτοβουλία, προσπαθούν να διαδώσουν το έργο του σωματείου κατά την παιδική κακοποίηση.

    Μέσα σε μία εβδομάδα μέσα στις γιορτές θα «μας ταξιδέψουν στον κόσμο των παραμυθιών, εκεί που ζουν τα ξωτικά, εκεί που γίνονται θαύματα και “ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα”. Γιατί στο ELIZA ο στόχος είναι ένας: να είμαστε εμείς καλά και τα παιδιά μας καλύτερα», υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

    Σαν θεατρικοί μονόλογοι

    Οι ηθοποιοί λοιπόν πράγματι εμφανίζονται σαν να πραγματοποιούν θεατρικό μονόλογο και έτσι ζωντανεύουν μέσα από τα κείμενα που διαβάζουν πολύτιμα παιδικά και πανανθρώπινα μηνύματα. Την αυλαία άνοιξε ο σούπερ σταρ Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης που διάβασε ίσως το πιο ευπώλητο βιβλίο της εποχής με τίτλο Το μικρότερο χριστουγεννιάτικο δώρο (εκδόσεις Μεταίχμιο) του πολυβραβευμένου Πίτερ Ρέινολντς όπου ο μικρός Ρόλαντ ανακαλύπτει ότι τα πιο πολύτιμα πράγματα στη ζωή παραμένουν εκείνα που βρίσκονται κοντά στην καρδιά.

    Η Μιμή Ντενίση δανείζει στο Ένα γράμμα από τη θεία Ζοζεφίνα (εκδόσεις Διόπτρα) των Μάρτιν Ένγκλερ και Μαρτίνα Μάτος την αίγλη της. Στην παράδοση του Όλιβερ Τουίστ, τα αδέλφια Ποντικόφσκι σώζουν τα Χριστούγεννα. Η Πέγκυ Σταθακοπούλου από την άλλη επενδύει το παραμύθι του γνωστού παραμυθά Ευγένιου Τριβιζά Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι (εκδόσεις Μεταίχμιο) με τρυφερότητα, ζεστασιά και οικειότητα, σαν να βρίσκεται στο πλευρό του κρεβατιού ενός παιδιού. Οι καταπληκτικές ζωγραφιές του άγγλου εικονογράφου Στίβεν Γουέστ οπωσδήποτε προσδίδουν στην οπτικοποίηση της ιστορίας τα μέγιστα ενώ αναβαθμίζουν και τη γραμμική πλοκή της.

    Η Λένα Παπαληγούρα με τον γοητευτικά ιδιότυπο χρωματισμό της φωνής της διαβάζει το νέο αφήγημα Ο Αζόρ και ο κύριος των εννιά, Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία (εκδόσεις Καστανιώτη) της καθηγήτριας ψυχολογίας Φωτεινής Τσαλίκογλου. Τα χαρίσματα της γνωστής συγγραφέως με την καταπληκτικά χειρουργική ματιά πάνω στις πιο λεπτές διακυμάνσεις της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, αναδεικνύονται και πάλι. Το παραμύθι της, που αγγίζει το διαχρονικό θέμα της μοναξιάς αλλά και θέματα της πανδημίας, χαρίζεται τόσο για παιδική όσο και για ενήλικη ανάγνωση με τα πολυεπίπεδα νοήματά της.

    Μαρία Ναυπλιώτου

    Ο αγαπημένος ηθοποιός Αιμίλιος Χειλάκης χαρίζει στο Μίσκα, Ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι (εκδόσεις Κόκκινο) του Κολμόν Μαρί κάτι από το ελκυστικό ηχόχρωμα της φωνής του. Ο Μίσκα εγκαταλείπει το κακομαθημένο κορίτσι στο οποίο ανήκε για να γνωρίσει τον κόσμο. Στο δρόμο προς τη δική του Ιθάκη θα τον περιμένουν διαφορετικές περιπέτειες μέσα στο σκοτεινό δάσος.

    Συνεχείς δράσεις κατά της παιδικής κακοποίησης

    Σήμερα στις επτά θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα της εντυπωσιακής Σμαράγδας Καρύδη ενώ έπονται ο Στάνκογλου και τελευταία η Ναυπλιώτου. Έτσι, για να κλείσει θεαματικά αυτή η καταπληκτική ενότητα. Έκπληξη το τι θα διαβάσουν οι τρεις τελευταίοι.

    Παρότι η πρωτοβουλία Η Ελίζα και τα οκτώ ξωτικά αποσκοπεί να διαδώσει το έργο του σωματείου (και ίσως να προσκελκύσει νέους δωρητές), αποτελεί ταυτόχρονα ευκαιρία να κουλουριαστεί όλη η οικογένεια στον καναπέ και να επανεκτιμήσει την ύψιστη αξία της συντροφικότητας.

    Μαρίνα Καρέλλα και πρίγκιπας Μιχαήλ

    Το σωματείο Ελίζα κατά της παιδικής κακοποίησης δημιουργήθηκε το 2008 από τη Μαρίνα Καρέλλα και τον σύζυγό της Μιχαήλ (από την ελληνική βασιλική οικογένεια) ύστερα από την ανείπωτη τραγωδία του φερώνυμου κοριτσιού. Δημιούργησαν τον πρότυπο Ξενώνα θεραπείας και αποκατάστασης σε συνεργασία με τα Παιδικά χωριά SOS Ελλάδος που από το 2016 πέρασε στην αποκλειστική τους δικαιοδοσία. Το 2013 ξεκίνησαν συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση Ένα παιδί, ένας κόσμος ενώ διαμόρφωσαν στο νοσοκομείο Παίδων την πρώτη Μονάδα αναγνώρισης της παιδικής κακοποίησης. Συνεχίζουν απαρεγκλίτως το έργο τους (και σε συνεργασία με πανεπιστήμια των ΗΠΑ, γιατρούς, δικαστές, εισαγγελείς και εκπαιδευτικούς) με πρόσταγμα Μηδενική ανοχή στην κακοποίηση του παιδιού.

    Πληροφορίες:

    Η Ελίζα και τα οκτώ ξωτικά

    Η Eliza και τα 8 ξωτικά


    Online απο το σπίτι και δωρεάν.

    Από τις 24 Δεκεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020
    Πρεμιέρα κάθε βράδυ στις 7μμ. Μπορεί κανείς να παρακολουθήσει αναδρομικά όλες τις ιστορίες, μετά την πρεμιέρα τους. Και πάντα δωρεάν.



    ΣΧΟΛΙΑ