• Πολιτισμός

    Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Οι επιστήμονες που θα αξιολογήσουν τις μελέτες

    Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

    Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


    Διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συγκροτούν την Επιτροπή Αξιολόγησης για τη μελέτη του αρχιτεκτονικού προσχεδίου που αφορά στην αναβάθμιση και υπόγεια επέκταση του κτηρίου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

    Η επιτροπή συγκροτήθηκε με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και πραγματοποιείται, όπως είναι γνωστό, με δωρεά της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Οικογένεια Νικολάου Σ. Λαιμού, της τάξης των 650.000 ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο. Περιλαμβάνει εξάλλου επίσης, τη λειτουργία του μουσείου σε συνδυασμό με το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το «ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ», την πρόβλεψη για τη δυνατότητας της επικοινωνίας του με το συγκρότημα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.

    Την επταμελή επιτροπή αποτελούν οι αρχιτέκτονες Μίτζιν Γιουν και Ανδρέας Κούρκουλας, ο πολιτικός μηχανικός Γεώργιος Δεοδάτης, οι αρχαιολόγοι Πιερ Ντικρέ και Λουί Γκοντάρ, ο ιστορικός τέχνης Κρίστοφερ Χάντσον και ο νομικός Γεράσιμος Γιαννόπουλος.

    Συγκεκριμένα:

    Η αρχιτέκτων Μίτζιν Γιουν είναι κοσμήτορας του Cornell University College of Architecture, Art, and Planning.

    Επίσης είναι ιδρύτρια του Design Across Scales Lab και το 2021 εξελέγη στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων στον τομέα της αρχιτεκτονικής, λαμβάνοντας την υψηλότερη αναγνώριση καλλιτεχνικής αξίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Το έργο της περιλαμβάνει τον σχεδιασμό πολιτιστικών κτηρίων και δημοσίων χώρων, όπως το Memorial to Enslaved Laborers στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, το Μουσείο MIT στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και τη γέφυρα Moongate στο Shanghai Expo Park. Το έργο της εστιάζει στην ανάπτυξη της καινοτομίας και της δημιουργικότητας για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων, που αντιμετωπίζουν οι πόλεις και οι κοινότητες.

    Ο αρχιτέκτων Aνδρέας Κούρκουλας είναι καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π. Υπήρξε διεθνής κριτής επιτροπής σε Αρχιτεκτονικές σχολές (AA / Bartlett / Mendrisio Academy of Architecture/ Istanbul TechnicalUniversity / GeorgiaTechetc). Έχει συνεργαστεί με το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο Ο.Μ.Α. στο Λονδίνο (Zeggelis–Koolhas) ενώ το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζει στις σύγχρονες θεωρίες αρχιτεκτονικής και στον σχεδιασμό, σε διάφορες κλίμακες, της αρχιτεκτονικής (αντικείμενο, κτήριο, πόλη).

    Ο πολιτικός μηχανικός Γεώργιος Δεοδάτης είναι καθηγητής, στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια. Κατέχει την έδρα της οικογένειας Santiago and Robertina Calatrava στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Μηχανικών, του οποίου είναι πρόεδρος. Eχει λάβει το Προεδρικό Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας και το Βραβείο Μεγάλου Δασκάλου από την Εταιρεία Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κουλούμπια, οι οποίες είναι οι υψηλότερες διδακτικές τιμές του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου.

    Ο αρχαιολόγος Πιερ Ντικρέ είναι καθηγητής, π. πρύτανης του Πανεπιστημίου της Λωζάνης. Διετέλεσε μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, διευθυντής της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα. Από το 2010, διευθύνει το Ιδρυμα Hardt για τη μελέτη της Κλασικής Αρχαιότητας. Είναι συγγραφέας βιβλίων και άρθρων στους τομείς της αρχαιολογίας, της ελληνικής επιγραφικής και έχει τιμηθεί με πλήθος διακρίσεων.

    Ο αρχαιολόγος Λουί Γκοντάρ είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτισμών του Αιγαίου του Πανεπιστημίου της Νάπολης Federico II. Σύμβουλος για την Καλλιτεχνική Κληρονομιά των Προέδρων της Ιταλικής Δημοκρατίας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι και Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Διευθυντής της Ιταλικής Προεδρίας για τη Διατήρηση της Καλλιτεχνικής Κληρονομιάς, καθώς και επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

    Συγγραφέας 81 μονογραφιών και δεκάδων επιστημονικών άρθρων. Είναι μέλος της Accademia Nazionale dei Lincei, της Académie des Inscriptions et Belles-Lettres, της Ακαδημίας Αθηνών, της Accademia Pontaniana, της Socieetàzional Scienze, Lettere e Arti της Νάπολης, του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

    Είναι Cavaliere di Gran Croce του Τάγματος της Αξίας της Ιταλικής Δημοκρατίας, Ιππότης του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής (Γαλλία), Διοικητής της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ έχει τιμηθεί με το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Ο ιστορικός της τέχνης Κρίστοφερ Χάντσον είναι και εκδότης του οίκου Lowgill Publishing. Διατελεί Πρόεδρος του Motovun Group of International Publishers (MGIP). Κατείχε ανώτατες θέσεις στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, στο The Getty Museum and Trust, στο Ίδρυμα Aperture, στη Focal Press, Inc. και στην Prentice-Hall.

    Είναι συνιδρυτής και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών Μουσείων (IAMP). Το έργο του εστιάζει στις τέχνες και στις ανθρωπιστικές επιστήμες, με πλήθος εκδόσεων στους τομείς της μοντέρνας τέχνης, της κλασικής τέχνης και της αρχαιολογίας.

    Ο νομικός Γεράσιμος Γιαννόπουλος εξάλλου διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στην επιτροπή επιλογής του αρχιτέκτονα για την μελέτη και τον σχεδιασμό των νέων εγκαταστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης και του περιβάλλοντος χώρου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ειδικεύεται στην υποστήριξη εταιρειών και ιδιωτών στον σχεδιασμό, υλοποίηση και περιοδική αξιολόγηση φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων με έμφαση στις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Είναι μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Μουσείου Μπενάκη, της ΑRC Athens και του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

    Διαβάστε επίσης:

    Αυτό θα είναι το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – Όλες οι λεπτομέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ