• Πολιτισμός

    Ένας Πικάσο στο τραπέζι σας: Δημοπρασία κεραμικών του μεγάλου καλλιτέχνη

    Ο Πικάσο στο εργαστήρι του σχεδιάζοντας ένα από τα αγαπημένα του μοτίβα για τα έργα σε πηλό


    Πιάτα διακοσμητικά και φαγητού, βάζα, κανάτες, πλακάκια, χρηστικά ή και όχι αντικείμενα από πηλό.

    Περισσότερα από 3.500 σχέδια είχε δημιουργήσει ο Πικάσο στην ώριμη περίοδο της ζωής του, καθώς από την ηλικία των 65 ετών ασχολήθηκε με πάθος με την κεραμική τέχνη, που έγινε γρήγορα ένα από τα κύρια μέσα της έκφρασής του. Άλλα με σκηνές ταυρομαχιών και άλλα με απεικονίσεις ζώων, όπως οι ταύροι ή οι κατσίκες, άλλα με κουκουβάγιες και ψάρια και, βέβαια, τα πορτρέτα, όπως αυτά της δεύτερης συζύγου του, της Ζακλίν Ροκ, αυτά τα κεραμικά αποτελούν την άλλη πλευρά της δημιουργίας του κορυφαίου καλλιτέχνη, στην οποία αφιερώθηκε με πάθος.

    Κάποια από αυτά, με σαφείς νύξεις έμπνευσης από την ελληνική αρχαιότητα, απόλαυσε και το ελληνικό κοινό πριν από μερικούς μήνες, χάρις στη μεγάλη έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός». Και κάποια άλλα όμως βγαίνουν από σήμερα, και ως τις 7 Φεβρουαρίου, σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s. Ένας άλλος Πικάσο, μα πάντα Πικάσο, σε τιμές προσιτές βέβαια, που δεν έχουν καμία σχέση με τα έργα ζωγραφικής του, αφού η χαμηλότερη μπορεί να είναι ακόμη και 3.000 ευρώ.

    Κεραμικά του Πικάσο που βγαίνουν σε δημοπρασία

    Πρόκειται για μία σειρά από πιάτα κυρίως, αλλά και κανάτες, σε πολλά από τα οποία μπορεί κανείς να διακρίνει επιρροές από την κεραμική τέχνη αρχαίων πολιτισμών, ιδιαίτερα των λαών της Μεσογείου. Στα κεραμικά του έργα, έτσι, είναι φανερή η χρήση διάφορων σχημάτων, μοτίβων και θεμάτων από την αρχαιότητα, -πολύ συχνά και από τη μυθολογία- χωρίς αντιγραφή, ωστόσο, αλλά ως δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας. «Για εμένα, δεν υπάρχει παρελθόν ή μέλλον στην τέχνη», όπως έλεγε εξάλλου ο Πικάσο. «Εάν ένα έργο τέχνης δεν μπορεί να ζει πάντα στο παρόν, δεν πρέπει να το θεωρούμε καθόλου ως τέτοιο».

    Όλα αυτά τα έργα είναι φτιαγμένα στη Νότια Γαλλία, όπου ο Πικάσο πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του, αρχικά με την σύντροφό του, Φρανσουάζ Ζιλό, με την οποία απέκτησε και τα δύο του παιδιά, τον Κλωντ και την Παλόμα και, στη συνέχεια, με την μούσα του, Ζακλίν Ροκ, που, όταν την γνώρισε, ήταν μόλις 25 χρονών. Εκείνος το 1947 ήταν στα 65 του, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να αρχίσει από την αρχή, ως μαθητής, να μαθαίνει αγγειοπλαστική στο περίφημο εργαστήριο κεραμικής Madura στο Βαλωρίς, μια περιοχή με πλούσια παράδοση από τη Ρωμαϊκή εποχή.

    Πικάσο και Μπριζίτ Μπαρντό στο εργαστήρι του ζωγράφου στο Βαλωρίς

    Ιδιοκτήτες του εργαστηρίου, που λειτουργούσε με παραδοσιακό καμίνι με ξύλα, ήταν το ζεύγος Ραμιέ, με τους οποίους ο Πικάσο είχε μια εξαιρετικά γόνιμη συνεργασία, όπως αποδεικνύεται και από τα έργα που παρήχθησαν. Ουσιαστικά, άλλωστε, το εργαστήρι τέθηκε στη διάθεση του καλλιτέχνη, με αποτέλεσμα τις ιδανικές συνθήκες, που εκείνος χρειαζόταν για να πειραματισθεί και να δημιουργήσει.

    Σ΄ όλη αυτήν την περίοδο, έτσι, που διήρκεσε ως το 1971, ο Πικάσο εξέτασε μια σειρά από διαφορετικές κεραμικές τεχνικές, πειραματιζόμενος με το χρώμα, παίζοντας με τη μορφή ή χαράζοντας την επιφάνεια του πηλού. Τελικά, και ύστερα από μεγάλη έρευνα, οδηγήθηκε σε δύο κύριες μεθόδους παραγωγής: Στην πρώτη υπήρχε η επίπονη αναπαραγωγή ενός αρχικού αντικειμένου με το χέρι, ακολουθώντας τη μορφή και τη διακόσμησή του, όσο το δυνατόν πιο στενά. Ενώ στη δεύτερη, ο καλλιτέχνης δημιούργησε πρωτότυπα σχέδια σε μήτρες ξηρής αργίλου, που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε φρέσκο ​​πηλό.

    Κεραμικά του Πικάσο που βγαίνουν σε δημοπρασία

    Η πανάρχαια τέχνη της αγγειοπλαστικής, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πηλού ως πρώτης ύλης, ο συνδυασμός των τεχνών (ζωγραφικής, γλυπτικής, αγγειοπλαστικής), η χρηστικότητα και, εν τέλει, η μεταμόρφωση ήταν αυτά που γοήτευαν τον Πικάσο, ώστε να αφοσιωθεί στην κεραμική. Ήταν ένα νέο, αλλά σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή του καλλιτέχνη, που, μαζί με όλα τα άλλα, εκφράζει και την πιο ανάλαφρη πλευρά του, γεμάτη ζωντάνια και παιχνιδιάρικη διάθεση.

    Κεραμικά του Πικάσο που βγαίνουν σε δημοπρασία



    ΣΧΟΛΙΑ