• Πολιτισμός

    Ελισάβετ Β΄: Η βασίλισσα από το στέμμα φαίνεται…

    Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄σε νεαρή ηλικία με την αγαπημένη της διαμαντένια τιάρα

    Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄σε νεαρή ηλικία με την αγαπημένη της διαμαντένια τιάρα


    Μόλις έγινε 96 ετών, τον Ιούνιο θα εορτασθεί το πλατινένιο ιωβηλαίο της, ενώ από το 2015 είναι η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας, ξεπερνώντας και την προ-προγιαγιά, βασίλισσα Βικτωρία.

    Μπορεί τον τελευταίο ειδικά χρόνο η υγεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ να ήταν ιδιαίτερα εύθραυστη, μπορεί η δοκιμασία από τον θάνατο του επί 73 χρόνια συζύγου της Φιλίππου να την συντάραξε, ήδη όμως, πέρα από όλα τα άλλα για τα οποία θα γράψει η ιστορία, είναι βέβαιο, ότι θα επισημανθεί και η χαλκέντερη ιδιοσυγκρασία της, χάρις στην οποία αντιμετώπισε επιτυχώς φανερές και κρυφές κρίσεις, προσωπικές και της χώρας της. Όπως η συνονόματός της Ελισάβετ Α΄ που πριν από 450 χρόνια περίπου σε ομιλία της στα βρετανικά στρατεύματα, πριν από την εισβολή της Ισπανικής Αρμάδας στην Αγγλία, τον Ιούλιο του 1588 είχε πει: «Ξέρω ότι έχω το σώμα μιας αδύναμης και ευάλωτης γυναίκας. αλλά έχω την καρδιά και το στομάχι ενός βασιλιά και ειδικά βασιλιά της Αγγλίας». Οι Άγγλοι είχαν νικήσει τότε και είχαν διώξει τους Ισπανούς, κάτι που αποτυπώθηκε με τον πλέον λαμπρό τρόπο σε ένα πορτρέτο άγνωστου καλλιτέχνη, το λεγόμενο «Αρμάτα», που απεικονίζει την Ελισάβετ Α΄ με όλα βασιλικά σύμβολα αλλά και στολισμένη με πολλές σειρές από μαργαριτάρια, έχοντας δίπλα το στέμμα της.

    Η Ελισάβετ σε νεαρή ηλικία
    Η Ελισάβετ σε νεαρή ηλικία

    Σήμερα τα Κοσμήματα του Βρετανικού Στέμματος έχουν αξία που δεν μπορεί να υπολογισθεί. Γιατί απλώς είναι τεράστια. Άλλωστε, πρόκειται για τα αδιαμφισβήτητα σύμβολα εξουσίας, κύρους και μεγαλοπρέπειας  ενός μονάρχη, ο οποίος μάλιστα τα χρησιμοποιεί ακριβώς για να επισημάνει επίσημα και σημαντικά γεγονότα και να επιδείξει την υπεροχή του. Ανάμεσά τους, πρώτο με διαφορά το περίφημο διαμάντι Κοχινούρ (Koh-i-Noor: Βουνό του Φωτός), 1.896 καρατίων, που είχε δωρισθεί στη βασίλισσα Βικτωρία από τον λόρδο Ντάλχαουζ, αλλά από το 1990 η Ινδία έχει ζητήσει να τις επιστραφεί (το διεκδικούν επίσης το Πακιστάν και το Ιράν).

    Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄σε νεαρή ηλικία με την αγαπημένη της διαμαντένια τιάρα
    Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄σε νεαρή ηλικία με την αγαπημένη της διαμαντένια τιάρα

    Έτσι, από το πλήθος των εκδηλώσεων που οργανώνονται για το ιωβηλαίο της βασίλισσας δεν θα μπορούσε να λείψει και η ανάδειξη αυτών των πολύτιμων συμβόλων, όπως η έκθεση που έχει αναγγείλει ο οίκος Sotheby’s του Λονδίνου. Σημαντικά βασιλικά χειρόγραφα, πορτρέτα και των επτά βασιλισσών της Βρετανίας θα παρουσιαστούν στις γκαλερί του από τις 28 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου. Ανάμεσά τους και 50 βασιλικές τιάρες, διαφόρων προελεύσεων.

    Τα δώρα

    Πολλά από τα κοσμήματα της Ελισάβετ  είναι δώρα, που έχουν προσφερθεί στους προγόνους της και στην ίδια από βασιλείς και ηγεμόνες άλλων χωρών και βεβαίως είναι όλα υπερπολύτιμα. Αλλά τα πιο… βασιλικά απ΄όλα είναι φυσικά, τα στέμματα και οι τιάρες. Διαμάντια, σμαράγδια, ρουμπίνια, μαργαριτάρια, ακουαμαρίνες τα στολίζουν, καθώς λέγεται, ότι η Ελισάβετ κατέχει την μεγαλύτερη και πολυτιμότερη συλλογή στον κόσμο σε τιάρες.

    Η βασίλισσα Ελισάβετ στον γάμο της
    Στον γάμο της με τον Φίλιππο με την διαμαντένια τιάρα σε στυλ «κοκόσνικ», γαμήλιο δώρο του πατέρα της Γεώργιου ΣΤ

    Κειμήλια της οικογένειας είναι πολλές από αυτές, άλλες ήταν κληρονομιά από την βασίλισσα Αλεξάνδρα (1844-1925) και κάποιες αγοράστηκαν, όπως η τιάρα της Μεγάλης Δούκισσας Βλαντιμίροβνα, που την αγόρασε η βασίλισσα Μαίρη το 1920. Ένα κόσμημα με πολλούς διαμαντένιους κύκλους μέσα στους οποίους υπήρχαν  μαργαριτάρια. Έτσι την κληρονόμησε η Ελισάβετ, μόνο που αργότερα ζήτησε να αφαιρέσουν τα μαργαριτάρια και στη θέση τους μπήκαν σμαράγδια.

    Η βασίλισσα Ελισάβετ με την τιάρα της Μεγάλης Δούκισσας Βλαντιμίροβνα
    Με την τιάρα της Μεγάλης Δούκισσας Βλαντιμίροβνα

    Στον γάμο της εξάλλου, το 1947, ο πρόεδρος της Μπούρμα είχε στείλει  ως δώρο ένα περιδέραιο με 96 ρουμπίνια. Πολύ αργότερα η ίδια θέλησε να το αλλάξει, οπότε παρήγγειλε  στον οίκο Garrard να της φτιάξει με αυτό μία τιάρα. Όπως και έγινε, έτσι έχει απεικονισθεί πολλές φορές να την φοράει. Η ίδια, όπως αποδείχθηκε μέσα στο χρόνο έκανε πολλές τροποποιήσεις στα κοσμήματά της, συχνά ανεβάζοντας την αξία τους, αφού χρησιμοποιούσε πολυτιμότερους λίθους ή και αλλάζοντας το σχέδιο και τη χρήση τους. Και πολύ συχνά επίσης οι τιάρες εμφανίζονται σε σετ με σκουλαρίκια και περιδέραια.

    Βασίλισσα Ελισάβετ: Τιάρα και περιδέραιο και σκουλαρίκια με ρουμπίνια, δώρο στον γάμο της
    Τιάρα και περιδέραιο και σκουλαρίκια με ρουμπίνια, δώρο στον γάμο της

    Οι αγαπημένες τιάρες

    Από τις αγαπημένες τιάρες της βασίλισσας Ελισάβετ πάντως είναι αυτή, που είχαν προσφέρει ως δώρο στην πριγκίπισσα Μαίρη, η οποία παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Γεώργιο, τα «Κορίτσια της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας». Ήταν μία επιτροπή γυναικών, που είχαν συγκεντρώσει χρήματα για να αγοράσουν μια τιάρα με ασήμι, χρυσό και μαργαριτάρια. Και αυτή, όταν πέρασε στην Ελισάβετ υπέστη τροποποίηση καθώς τα μαργαριτάρια έγιναν διαμάντια, πάλι από τον οίκο  Garrard.

    Η βασίλισσα Ελισάβετ με την διαμαντένια τιάρα σε στυλ «κοκόσνικ»
    Με την διαμαντένια τιάρα σε στυλ «κοκόσνικ»

    Εντυπωσιακή ωστόσο είναι η διαμαντένια τιάρα, που η βασίλισσα φόρεσε στο γάμο της με τον Φίλιππο. Αποτελείται από 400 περίπου διαμάντια, ένθετα σε λευκό και κίτρινο χρυσό και ήταν το γαμήλιο δώρο του πατέρα της Γεώργιου ΣΤ΄. Αρχικά ανήκε στην Αλεξάνδρα, πριγκίπισσα της Ουαλίας, στην οποία είχε προσφερθεί ως δώρο το 1888 για την 25η επέτειο του γάμου της. Τα χρήματα είχε συγκεντρώσει μια βασιλική επιτροπή (από 364 αριστοκράτισσες με το όνομα «The Ladies of Society») ενώ το στιλ της «κοκόσνικ» αναπαράγει ένα παραδοσιακό, ρωσικό κάλυμμα κεφαλής.

    Πορτρέτο της Ελισάβετ από τον Άντι Γουόρχολ και την τιάρα σε στυλ «κοκόσνικ»
    Πορτρέτο της Ελισάβετ από τον Άντι Γουόρχολ και την τιάρα σε στυλ «κοκόσνικ»

    Τα στέμματα

    Σε άλλη κατηγορία ανήκουν ασφαλώς τα στέμματα. Πριν από λίγα χρόνια η βασίλισσα Ελισάβετ είχε αποκαλύψει το πρόβλημα που αντιμετώπισε κατά τη στέψη της το 1953, όταν μόλις 25 ετών τότε, λύγιζε κάτω από το βάρος του. Έπρεπε, όπως είχε πει, να κρατά διαρκώς το κεφάλι της όρθιο και άκαμπτο, καθώς αν ξεγελιόταν και έσκυβε το Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου θα μπορούσε να της σπάσει το λαιμό. Με περισσότερους  από 444 πολύτιμους λίθους κάθε είδους, όπως διαμάντια, ρουμπίνια, ζαφείρια, αμέθυστο, ακουαμαρίνες, τοπάζια, τουρμαλίνες κ.ά. αυτό το στέμμα συμβολίζει το βάρος των ευθυνών, που καλείται να σηκώσει ο βασιλιάς.

    Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ κατά τη στέψη της
    Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ κατά τη στέψη της

     Το δεύτερο στέμμα ωστόσο, που φορέθηκε από την Ελισάβετ στο τέλος της τελετής, το λεγόμενο «Αυτοκρατορικό» έχει μικρότερο βάρος -λίγο πάνω από ένα κιλό- και φέρει επάνω του 2.868 διαμάντια, 273 μαργαριτάρια, ζαφείρια, σμαράγδια και ρουμπίνια τοποθετημένα σε χρυσές βάσεις. Στο κέντρο του «βασιλεύει»  το τέταρτο μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, το Cullian Diamond 317 καρατίων (αρχικά στη θέση του υπήρχε ένα ζαφείρι που αντικαταστάθηκε το 1909). Επίσης είναι επενδυμένο με μοβ βελούδο και λευκή ερμίνα. Η βασίλισσα το φορά και τώρα σε επίσημες εμφανίσεις, όπως στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.

    Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ φορώντας το στέμμα της
    Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ φορώντας το στέμμα της

    Κορώνες, τιάρες και όλα τα άλλα κοσμήματα εκτίθεται στον Πύργο του Λονδίνου, όπου μπορούν τα να δουν οι επισκέπτες. Άλλωστε τα Βρετανικά Βασιλικά Κοσμήματα δεν ανήκουν προσωπικά στη βασίλισσα αλλά στο κράτος.



    ΣΧΟΛΙΑ