• Πολιτισμός

    Έτος Μελίνας Μερκούρη και Αντώνη Σαμαράκη το 2020

    Η Μελίνα, πρωτεργάτης της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα σε επίσκεψή της στην Ακρόπολη


    Έτος Μελίνας Μερκούρη αλλά και Έτος Αντώνη Σαμαράκη, όπως είχε ήδη προαποφασιστεί, θα είναι το 2020. Με πλήθος εκδηλώσεων που διοργανώνονται από το υπουργείο Πολιτισμού στοχεύοντας στην ανάδειξη της προσωπικότητας, του έργου και του αντίκτυπου που είχε στην κοινωνία η δράση των δύο αυτών ξεχωριστών ανθρώπων.

    «Τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας, είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε και να δούμε με μια σύγχρονη ματιά όλα όσα σχετίζονται με την μακροβιότερη ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού», όπως είπε το μεσημέρι η νυν υπουργός κυρία Λίνα Μενδώνη.

    Με πρόεδρο τον Γάλλο, πρώην υπουργό Πολιτισμού και προσωπικό φίλο της Μελίνας κ. Ζακ Λάνγκ μία επιτροπή, αποτελούμενη επίσης από τα μέλη του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη την κυρία Μανουέλα Παυλίδου και τον κ. Χριστόφορο Αργυρόπουλο, καθώς επίσης και από τον διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη έχει αναλάβει τον εορτασμό.

    Η Μελίνα Μερκούρη με τον Ζακ Λάνγκ και τον Κάρολο Κουν

     

     Η σύνδεσή του με το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, που η Μελίνα έφερε δυναμικά στα νεώτερα χρόνια στο προσκήνιο, κινητοποιώντας  διεθνείς οργανισμούς, φορείς και ιδιώτες αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση για το ΥΠΠΟ.

    Έτσι, το 2020 όλες οι Επιτροπές Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, που έχουν δημιουργηθεί ανά τον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια, θα βρεθούν στην Αθήνα σε μία συνάντηση μνήμης για στη Μελίνα και την πρωτοβουλία της αλλά κυρίως συζήτησης, οργάνωσης και προγραμματισμού για τα επόμενα βήματα, που καλούνται και από τη μεριά τους να προχωρήσουν για την ικανοποίηση του πάγιου ελληνικού αιτήματος. «Η θέση μας παραμένει ίδια και αμετακίνητη», απέναντι τη Βρετανία, όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού. «Δεν αναγνωρίζουμε ούτε κατοχή, ούτε νομή ούτε κυριότητα των Γλυπτών».

     Αλλά και τα ΔΗΠΕΘΕ, θεσμός που επίσης δημιούργησε η Μελίνα Μερκούρη πρόκειται να επανεξετασθούν ως προς τους στόχους και τη λειτουργία τους με τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού τους πλαισίου ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις.

    Ο Αντώνης Σαμαράκης

     

    Μεγάλη έκθεση με  κοστούμια της Μελίνας, συνεντεύξεις της, αφίσες, ταινίες και μουσικές θα πραγματοποιηθεί εξάλλου με τη συμβολή του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος

    Όσον αφορά όμως την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα – 2021, θεσμό ευρωπαϊκό που επίσης δημιούργησε η Μελίνα η κυρία Μενδώνη επανέλαβε ότι η προετοιμασία για τον εορτασμό  βρίσκεται στο απόλυτο μηδέν! Λέγοντας, ότι θα είναι πολύ υποτιμητικό για την Ελλάδα να μην μπορέσει να εκπληρώσει την υποχρέωσή της, υποσχέθηκε πάντως, ότι θα γίνει προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό.

    Σε καλό δρόμο βρίσκεται ωστόσο η διοργάνωση για τον εορτασμό του Έτους Σαμαράκη _παρούσα και η κυρία Ελένη Σαμαράκη στη συνέντευξη_ που είχε αρχίσει από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΠΟ με τον προγραμματισμό εκδηλώσεων στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Λονδίνο και το Παρίσι ενώ μέλη της Επιτροπής είναι οι κκ. Βασίλης Σαμπατακάκης, Κώστας Καραβίδας, Χρήστος Χωμενίδης και οι κυρίες Μαρία Βλασοπούλου και Σίσσυ Παπαθανασίου.

    Η Μελίνα Μερκούρη με τον Ζυλ Ντασέν και ο Αντώνης Σαμαράκης με την σύζυγό του Ελένη σε εκδήλωση

    Πέραν αυτών, το υπουργείο Πολιτισμού αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, ως «προβληματικό μόρφωμα που πρέπει να εκκαθαριστεί» όπως αναφέρθηκε, όπου από τον καταστατικό έλεγχο και τα πορίσματα που είχαν διαταχθεί, προκύπτει τεράστια απώλεια χρημάτων, χωρίς επί του παρόντος να είναι γνωστό, πώς και γιατί. Ήδη ωστόσο οι διαδικασίες έχουν κινηθεί και αναμένονται απαντήσεις.

    Τέλος, το υπουργείο Πολιτισμού επαναφέρει τις ατέλειες εισόδου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, που είχε καταργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, με υπουργική απόφαση μάλιστα της 1ης Ιουλίου 2019 (!) για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, ΑΜΕΑ και άλλους. Γιατί «Όλοι αυτοί σχετίζονται με τον πολιτισμό και το υπουργείο. Είναι σύμμαχοί μας», όπως είπε η κυρία Μενδώνη.



    ΣΧΟΛΙΑ