• Πολιτισμός

    Ανακήρυξη του 2020 ως «Έτους Μελίνας Μερκούρη»

    • NewsRoom

    Μελίνα Μερκούρη


    Έζησε μια ζωή συναρπαστική, άκρως ενδιαφέρουσα, όπως ήθελε, μακριά από τα πρέπει και το κατεστημένο μιας συντηρητικής εποχής. 

    Είκοσι πέντε χρόνια μετά από τον θάνατό της, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακηρύσσει το 2020 ως έτος Μελίνας Μερκούρη. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη.

    Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού θα τιμήσει «τη διεθνή σταρ του κινηματογράφου και του θεάτρου, την αγωνίστρια της Δημοκρατίας, την πολιτικό, την μακροβιότερη υπουργό Πολιτισμού, την μεγάλη Ελληνίδα.

    Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στη γυναίκα που χαρακτηρίστηκε «η τελευταία Ελληνίδα θεά», αλλά δεν επαναπαύθηκε σε αυτόν τον τίτλο. Παρά τη διεθνή αναγνώριση που είχε ως ηθοποιός, η Μελίνα Μερκούρη σε όλη της τη ζωή έδινε μάχες. Μάχες εναντίον της δικτατορίας και αγώνες για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Παράλληλα με αυτές τις μάχες, η Μελίνα χάραξε μια επιθετική πολιτική πολιτιστικής διπλωματίας και δημιούργησε σημαντικούς θεσμούς που εξακολουθούν να υπάρχουν έως σήμερα, όπως η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, τα ΔΗΠΕΘΕ, αλλά και μεγάλα έργα, όπως η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας.

    Η απώλειά της υπήρξε τεράστια για τον ελληνικό πολιτισμό. Η απουσία της παραμένει αισθητή και μεγάλη. Τη θυμόμαστε και τιμούμε τη μνήμη και την προσφορά της» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

     

    Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν θα ανακοινωθούν στη συνέντευξη Τύπου της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, την προσεχή Δευτέρα 21 Οκτωβρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ