• Πολιτισμός

    Έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος ανασκαφέας της Θάσου Ολιβιέ Πικάρ

    Ο Ολιβιέ Πικάρ στη Θάσο

    Ο Ολιβιέ Πικάρ στη Θάσο


    Αρχαιολόγος και νομισματολόγος, που εργάστηκε για χρόνια στην Ελλάδα ως μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών ο Ολιβιέ Πικάρ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, πριν λίγες μέρες στη Θάσο, το νησί που αγαπούσε και στο οποίο πάντα προσέφερε την υποστήριξή του.

    Τον αιφνίδιο θάνατό του, που συνέβη το βράδυ της Παρασκευής 1 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε η Γαλλική Σχολή Αθηνών εκφράζοντας και την «απέραντη ευγνωμοσύνη του ιδρύματος για το έργο που επιτέλεσε σε αυτό».

    Διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών από το 1981 ως το 1992, ο Ολιβιέ Πικάρ είχε γεννηθεί το 1940 και ήταν ο πρωτότοκος γιος του Ζιλμπέρ Σαρλ Πικάρ και της Κολέτ Πικάρ που ήταν ιστορικοί και αρχαιολόγοι. Ο παππούς του εξάλλου, ήταν ο ελληνιστής Σαρλ Πικάρ. Σπουδαστής στην École normale supérieure (1960), ο Ολιβιέ Πικάρ άρχισε τη σταδιοδρομία του, το 1964 και έγινε μέλος της Γαλλικής Σχολής στην Αθήνα (1966–1971).

    Η ακαδημαϊκή του καριέρα άρχισε αμέσως μετά από το Paris West University Nanterre La Défense (1971), όπου το 1979 διορίστηκε καθηγητής. Γρήγορα εξελέγη και στο Παρίσι IV-Σορβόννη όπου διηύθυνε το μεταπτυχιακό τμήμα σχολείο της Αρχαίας και Μεσαιωνικής ιστορίας. Διηύθυνε τις ανασκαφές στην Θάσο αλλά και στην αρχαία Λατώ ενώ ακούραστος δάσκαλος, όπως ήταν καθοδήγησε πολυάριθμους νέους ερευνητές πέρα από την Ελλάδα, στην Γαλλία, την Αλβανία και τηνΑίγυπτο.

    Αφήνει πίσω του έτσι, ένα εντυπωσιακό έργο που επιβραβεύθηκε με την εκλογή του στην Académie des Inscriptions et Belles Lettres, της οποίας μάλιστα τη φετινή χρονιά ήταν πρόεδρος. ΄Ηταν επίσης πρόεδρος της γαλλικής εταιρείας numismatique και της «Association des études grecques».

    Πολύ στενοί δεσμοί τον συνέδεαν ως το τέλος εξάλλου, και με τη Σχολή στην οποία εξακολουθούσε να προσφέρει βοήθεια και υποστήριξη, τόσο αναφορικά με την Θάσο όσο και στις επιτροπές και τα συμβούλια στα οποία συμμετείχε. Να σημειωθεί, ότι στη Θάσο οι ανασκαφές της Γαλλικής Σχολής Αθηνών συμπλήρωσαν το 2011 εκατό χρόνια.

    Διαβάστε επίσης

    Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας: Νέος διευθυντής ο Κώστας Κωστής

    Πολίν Καρπίδας: Σε δημοπρασία η σπουδαία συλλογή της από το σπίτι της Ύδρας

    Μενδώνη για Βρετανικό Μουσείο: «Μεγάλο ζήτημα ότι η κλοπή έγινε από μέσα»



    ΣΧΟΛΙΑ