• Πολιτισμός

    Δημήτρης Δασκαλόπουλος: «Η τέχνη είναι βασική ανθρώπινη ανάγκη»

    Δημήτρης Δασκαλόπουλος, επιχειρηματίας

    Δημήτρης Δασκαλόπουλος, επιχειρηματίας


    «Έχω την πίστη ότι η τέχνη είναι βασική ανθρώπινη ανάγκη και πρέπει να είναι προσιτή σε όλους. Η σύγχρονη τέχνη είναι επίκαιρη, προκαλεί γόνιμο προβληματισμό, ανατρέπει στερεότυπα, δημιουργεί ευρύτητα αντίληψης».

    Μ΄αυτά τα λίγα λόγια ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος καταθέτει τη φιλοσοφία στην οποία βασίστηκε η δημιουργία του οργανισμού  ΝΕΟΝ από τον ίδιο, πριν από δέκα χρόνια ως ένα μοντέλο εμπλοκής των πολιτών και συμμετοχής των καλλιτεχνών, καθώς και με τη συνεργασία άλλων πολιτιστικών φορέων για την ανάδειξη της σύγχρονης τέχνης στο δημόσιο χώρο. Κι όλα αυτά στοχεύοντας  πάντα στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και της καθημερινότητας του πολίτη.

     «Μέσα από την εμπειρία μου ως επιχειρηματίας», προσθέτει ο κ. Δασκαλόπουλος κάνοντας τον απολογισμό αυτών των δέκα χρόνων «μου έγινε αντιληπτό, ότι η βασική αιτία για την κρίση, που ξέσπασε το 2009 στην Ελλάδα υπήρξε η αδυναμία του κράτους και της κοινωνίας μας να αντιμετωπίσουν δυναμικά τις προκλήσεις του εκσυγχρονισμού και της παραγωγικής ανασυγκρότησης που απαιτούσαν οι εποχές. Ο σκοπός που ίδρυσα τότε και χρηματοδοτώ σταθερά τον ΝΕΟΝ είναι να δώσει στο ευρύ κοινό στην Ελλάδα την ευκαιρία να εκτεθεί στις προκλήσεις και τις συγκινήσεις της σύγχρονης τέχνης».

    Μαρίνα Αμπράμοβιτς στο Μουσείο Μπενάκη

    Η σύγχρονη τέχνη και το κοινό

    Πράγματι με επίκεντρο την πόλη και με σκοπό τη διάδοση της τέχνης σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό, ο οργανισμός ΝΕΟΝ εισήγαγε έναν καινοτόμο τρόπο λειτουργίας και υποστήριξε ένθερμα τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.  ΄Ετσι στον απολογισμό του ο οργανισμός έχει αφήσει, μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα δράσεων ένα αποτύπωμα «στις ψυχές και τον νου χιλιάδων ανθρώπων που επέλεξαν να παρακολουθήσουν την πορεία του, ένα  συνειδητό ή ασυνείδητο περιουσιακό στοιχείο του καθενός και έτσι -ελπίζω- αθροιστική περιουσία της κοινωνίας μας», όπως αναφέρει ο κ. Δασκαλόπουλος.

    Ζάφος Ξαγοράρης, Έργο στην πόλη
    Πάνος Κοκκινιάς, Έργο στην πόλη

    Στόχος του ΝΕΟΝ άλλωστε, είναι η διεύρυνση της εκτίμησης και της κατανόησης της σύγχρονης τέχνης στο ευρύ κοινό, δημιουργώντας χώρους συνύπαρξης ανοιχτούς μέσα στο αστικό περιβάλλον, ελεύθερα προσβάσιμους σε όλους.

    Terrapolis, Γαλλική Σχολή Αθηνών

    Στα δέκα χρόνια δραστηριότητάς του έτσι, ο ΝΕΟΝ έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις σε 28 διαφορετικές τοποθεσίες, σε μουσεία, αρχαιολογικούς, ιστορικούς και αστικούς χώρους. Έχει παρουσιάσει έργα 253 καλλιτεχνών (94 ελλήνων και 159 από το εξωτερικό) και έχει πραγματοποιήσει 93 αναθέσεις νέων έργων σε 70 καλλιτέχνες. Έχει συνεργαστεί με 22 επιμελητές τέχνης (14 έλληνες και 8 από το εξωτερικό).

    Συνεργασία με κρατικούς φορείς

    Σημαντική ήταν ασφαλώς η συνεργασία του με κρατικούς πολιτιστικούς φορείς και η παρουσίαση εκδηλώσεων σε ιστορικά κτίρια και αρχαιολογικούς χώρους, τα οποία και αναδείχθηκαν στο προσκήνιο της πολιτιστικής δραστηριότητας. Συνολικά εξάλλου μέσα από συμπράξεις με δημόσιους φορείς έχουν πραγματοποιηθεί δέκα εκθέσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίες συνέδεσαν δημιουργικά το κλασικό παρελθόν με τον σύγχρονο πολιτισμό.

    Γιάννης Κουνέλης, Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

    Αποκορύφωμα ήταν η ανακαίνιση 6.500 τ.μ. του κτιρίου του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου  και η δημιουργία του σύγχρονου κέντρου πολιτισμού που παραδόθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, μια επένδυση 1,4 εκατ. ευρώ.

    Στο ίδιο πλαίσιο της συνεργασίας με κρατικούς φορείς ήταν η ανακαίνιση και δημιουργία χώρου τέχνης στο Ωδείο Αθηνών ενώ έχουν πραγματοποιηθεί επίσης έργα υποδομής 1,5 εκατ. ευρώ σε δέκα ελληνικά ιδρύματα ως συνέχεια συνεργασιών και εκθέσεων που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους τους.

    Προγράμματα για νέους

    Ουσιώδη θέση στη δράση του ΝΕΟΝ έχουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα προγράμματα υποστήριξης των νέων καλλιτεχνών. Το πρόγραμμα Χορηγιών έχει υποστηρίξει 212 ανεξάρτητες πρωτοβουλίες με το ποσό των 3,7 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 1.800 καλλιτέχνες επωφελήθηκαν μέσω αυτών των προγραμμάτων. Ενώ το πρόγραμμα Υποτροφιών έχει απονείμει 79 υποτροφίες για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές και συνεχίζει να χτίζει ένα σταθερό δίκτυο επαγγελματιών που θα συμβάλουν με την τεχνογνωσία τους στο πολιτιστικό οικοσύστημα.

    Η υπέρβαση της Αβύσσου, Ωδείο Αθηνών

    Παράλληλα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είναι αυτό Τέχνη;» είναι το πρώτο πρόγραμμα σε δημόσια σχολεία που εστιάζει στη σύγχρονη τέχνη και ως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 994 προγράμματα σε 161 σχολεία με τη συμμετοχή 18.850 μαθητών και 90 εκπαιδευτικών.

    Επίσης έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο των εκθέσεων με τη συμμετοχή 17.000 μαθητών, καθηγητών, γονέων, φοιτητών, ενώ περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν εκπαιδευθεί στο πρόγραμμα Educate the Educator σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Βόλο.

    Μαρία Λοϊζίδου, Κεραμεικός

    Ανταλλαγές

    Το πρόγραμμα ανταλλαγής επιμελητών ΝΕΟΝ εξάλλου, σε συνεργασία με τη Whitechapel Gallery έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο 210 νέων επιμελητών και επαγγελματιών που ενισχύουν την καλλιτεχνική διασύνδεση μεταξύ της Ελλάδας και της Βρετανίας.

    Διονύσης Καβαλλιεράτος, Ηρώδειο

    Από το 2013 έως το 2020, ο ΝΕΟΝ υπήρξε επίσης, ο μοναδικός χορηγός της Outset.Greece, του ελληνικού τμήματος της Outset Contemporary Art Fund. Συγκεκριμένα η Outset.Greece υποστήριξε 69 πρωτοβουλίες, περιλαμβανομένων εκθέσεων, νέων καλλιτεχνικών δημιουργιών και εκπαιδευτικών δράσεων, διαθέτοντας 490.000  ευρώ προς 891 ιδιώτες.

    Δημήτρης Παπαϊάννου, Σίσυφος

    «Σκοπός μας είναι να εμπλακούμε εποικοδομητικά με τις ιστορίες και τις αφηγήσεις των πόλεων, παρέχοντας στους καλλιτέχνες την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν και να επικοινωνήσουν με το κοινό μέσα από ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών, χώρων, αστικών και κοινωνικών συμφραζόμενων», όπως αναφέρει τέλος, η διευθύντρια του ΝΕΟΝ Ελίνα Κουντούρη, συνοψίζοντας τη δράση του οργανισμού.

    Διαβάστε επίσης

    Η πανέμορφη φυλακισμένη «Πριγκίπισσα του Ουζμπεκιστάν» κατηγορούμενη για ξέπλυμα χρήματος

    Ένα εκατομμύριο κόκκινα τούβλα για την Hermès

     



    ΣΧΟΛΙΑ