• Οικονομία

    Η πανέμορφη φυλακισμένη «Πριγκίπισσα του Ουζμπεκιστάν» κατηγορούμενη για ξέπλυμα χρήματος

    • Μαρία Βε
    Γκουλνάρα Καρίμοβα

    Γκουλνάρα Καρίμοβα


    Με νέες κατηγορίες – στην Ελβετία αυτήν τη φορά – βρίσκεται αντιμέτωπη η όμορφη δισεκατομμυριούχος, που αποκαλείται και «Πριγκίπισσα του Ουζμπεκιστάν», η οποία βρίσκεται ήδη στη φυλακή από το 2014, για συμμετοχή σε κάθε λογής παράνομες δραστηριότητες σε διάφορες χώρες.

    Η 51χρονη Γκουλνάρα Καρίμοβα, κόρη του πρώην αμφιλεγόμενου προέδρου του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ, κατηγορείται από τις ελβετικές εισαγγελικές Αρχές για ξέπλυμα χρήματος, δωροδοκία και συμμετοχή στο εγκληματικό δίκτυο «The Office», με «πλοκάμια» σε όλο τον πλανήτη, και γνωστό για τη χρήση «βίας και εκφοβισμού».

    Μάλιστα, σημειώνεται ότι η Καρίμοβα ήταν ο «εγκέφαλος» της υπόθεσης, αναπτύσσοντας και διευθύνοντας το κύκλωμα, στο οποίο φαίνεται ότι συμμετείχαν δεκάδες άτομα και πολλές εταιρείες.

    «Το ‘Γραφείο’ διεξήγαγε τις εγκληματικές του δραστηριότητες ως επαγγελματική επιχείρηση, συμμορφούμενο με τους υποχρεωτικούς κανονισμούς και τηρώντας αυστηρή κατανομή καθηκόντων. Παράλληλα κατέφευγε σε βία και εκφοβισμό», ανέφεραν οι Αρχές της Ελβετίας σε ανακοίνωσή τους.

    Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών ήταν ένας από τους πιο κερδοφόρους κλάδους του Ουζμπεκιστάν από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, με αρκετές ξένες εταιρείες να προσπαθούν να εισέλθουν στην αγορά, δωροδοκώντας την Καρίμοβα – μέσω του «The Office» – προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτήν, σημείωσαν οι εισαγγελείς.

    «Colpo Grosso»

    Σκηνές από ταινίες θυμίζουν οι παράνομες δραστηριότητες της δισεκατομμυριούχου, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά όλα αυτά τα χρόνια.

    Η Καρίμοβα κατηγορήθηκε μαζί με τον πρώην γενικό διευθυντή της ουζμπεκικής θυγατρικής μιας ρωσικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, για εγκλήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν μεταξύ 2005 και 2013.

    Την ίδια στιγμή, υπάρχουν κατηγορίες για κατάχρηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από το Ουζμπεκιστάν, αλλά και συστηματικής δωροδοκίας εταιρικών στελεχών και κυβερνητικών αξιωματούχων παγκοσμίως.

    Η 51χρονη, κατηγορείται επίσης ότι «ξέπλυνε» παράνομα κέρδη, μέσω μιας σειράς εταιρειών και τραπεζικών λογαριασμών με έδρα την Ελβετία.

    Το παράνομο δίκτυο, ξεκίνησε τις δραστηριότητές του στην Ελβετία το 2005, προκειμένου να αποκρύψει τα κεφάλαια από τις εγκληματικές συναλλαγές του σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και θυρίδες, ενώ παράλληλα αγόραζε ακίνητα.

    Οι ιδιοκτήτες ορισμένων λογαριασμών στην Ελβετία ήταν στην πραγματικότητα «αχυράνθρωποι» που επινοήθηκαν για να συγκαλύψουν το γεγονός ότι η Karimova ήταν ο πραγματικός δικαιούχος των λογαριασμών.

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο AP, οι ελβετικές αρχές έχουν «δεσμεύσει» περισσότερα από 440 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (483 εκατομμύρια δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία, που σχετίζονται με την υπόθεση.

    Ταυτόχρονα, έχουν ήδη κατασχεθεί περισσότερα από 340 εκατομμύρια φράγκα, καθώς, στο πλαίσιο της έρευνας, τέσσερα άτομα καταδικάστηκαν μεταξύ 2018 και 2021 για ξέπλυμα χρήματος και πλαστογραφία εγγράφων.

    Τα εγκλήματα, αναφέρουν τα δημοσιεύματα, έγιναν ενώ στην εξουσία της χώρας ήταν ο Ισλάμ Καρίμοβ, ο οποίος ηγήθηκε για περισσότερο από 25 χρόνια, μέχρι τον θάνατό του τον Σεπτέμβριο του 2016.

    Πρέσβειρα του ΟΗΕ

    Η κόρη του κάποτε υπηρετούσε στο γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη, επωφελούμενη της διπλωματικής ασυλίας, καθώς επί χρόνια ταξίδευε ανά τον κόσμο ως πρέσβειρα, κάνοντας παρέα με πάσης φύσεως διασημότητες, προωθώντας τα δικά της εμπορικά σήματα μόδας.

    Οι υποθέσεις με τις παράνομες δραστηριότητες, έχουν οδηγήσει σε ποινικές διαδικασίες και άλλες χώρες, όπως τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Εν εξελίξει βρίσκεται ποινική έρευνα κατά της ελβετικής εξέχουσας ιδιωτικής τράπεζας Lombard Odier και άλλων, με την υποψία νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και παράλειψης ορθής παρακολούθησης των οικονομικών συναλλαγών.

     

     

     

    Η τράπεζα ερευνάται «με την υποψία ότι δεν επεδείκνυε επαρκή συνέπεια στις οικονομικές συναλλαγές και ενέτεινε το ξέπλυμα χρήματος», τόνισε ο Ελβετός εισαγγελέας.

    Εκπρόσωπος της Lombard Odier, ανέφερε ότι η τράπεζα δεν σχολιάζει έρευνες σε εξέλιξη, ωστόσο επεσήμανε ότι συνεργάζεται με τις Αρχές από το 2012 για την υπόθεση.

    Η Καρίμοβα, η οποία παράλληλα ήταν ποπ σταρ και διπλωμάτης, ξόδεψε 240 εκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα από το Λονδίνο μέχρι το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με το BBC.

    Χρησιμοποίησε βρετανικές εταιρείες για να αγοράσει σπίτια και ένα τζετ με κεφάλαια που αποκτήθηκαν μέσω δωροδοκίας και διαφθοράς, αναφέρει η μελέτη του Freedom For Eurasia.

    Δηλώνει αθώα!

    Η Καρίμοβα βρίσκεται επί χρόνια αντιμέτωπη με μια σειρά από δίκες, μετά από μια πρώτη καταδίκη στο Ουζμπεκιστάν πριν από οκτώ χρόνια.

    Αρχικά διατάχθηκε να εκτίσει την ποινή της στο σπίτι της κόρης της, ωστόσο, μια δικαστική απόφαση του 2019 την οδήγησε ξανά στη φυλακή, για παραβίαση των όρων του περιορισμού της.

    Εκτίει πλέον ποινή 13 ετών για οργάνωση εγκληματικής ομάδας, εκβιασμό και υπεξαίρεση.

    Ο δικηγόρος της Καρίμοβα στην Ελβετία, Γκρεγκουάρ Μονζά, δήλωσε ότι η εντολέας του «αμφισβητεί όλες τις κατηγορίες και θα αγωνιστεί για την αθώωσή της».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η θεωρία της εγκληματικής οργάνωσης αμφισβητείται πλήρως.

    «Την επινόησαν οι ελβετοί εισαγγελείς μόλις πριν από έναν χρόνο, μία δεκαετία μετά την έναρξη της έρευνάς τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Συμπλήρωσε δε ότι «η Καρίμοβα τελεί υπό παράνομη κράτηση εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια, ενώ δεν έχει καμία ένδειξη για το πόσο ακόμη θα χρειαστεί να παραμείνει στη φυλακή».

    Σημειώνεται ότι οι δικηγόροι της επισημαίνουν ότι εντός φυλακής, η ίδια έχει υποβληθεί σε βασανιστήρια, ενώ υποστηρίζουν ότι στερείται βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Διαβάστε επίσης:

    Απίστευτη υπόθεση φοροδιαφυγής: Ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ με τζίρο 1.344.306 ευρώ, δήλωνε κέρδη 0!

    Λέων Πατίτσας-Μαριέττα Χρουσαλά: Στο Μόντε Κάρλο προς αναζήτηση νέου yacht

    Αυτή είναι η υπερπολυτελής βίλα του Ρόμπιν Γουίλιαμς που πωλείται 25 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ