• Πολιτισμός

    Διαμαρτυρία – καταγγελία Αμερικανών καλλιτεχνών εναντίον του Τραμπ για τον κορονοϊό

    Marcel Dzama


    Μέσα από το εξώφυλλο των New York Times

    Μαζική διαμαρτυρία μέσω της τέχνης εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ οργανώθηκε στην Αμερική, με φόντο το εξώφυλλο των New York Times με τα ονόματα νεκρών από τον κορονοϊό. Καλλιτέχνες απ΄όλη τη χώρα δημιουργούν έργα και τα προβάλλουν στα social media με «πρωταγωνιστή» τον Τραμπ, τον οποίο, όπως θα λέγαμε στα ελληνικά, περνούν γενεές δεκατέσσερις!

    Η διαμαρτυρία ξεκίνησε από τον εικονογράφο Steve Brodner, που κάλεσε στο Twitter τους συναδέλφους του να παρουσιάσουν τον Τραμπ παίζοντας γκολφ «πάνω» στο εξώφυλλο των New York Times, με τον τίτλο «Ηνωμένες Πολιτείες Νεκροί περί τις 100.000. Μια ανυπολόγιστη απώλεια». Όπως είναι γνωστό, το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι New York Times αφιέρωσαν ολόκληρο το εξώφυλλό τους στα θύματα της πανδημίας, αναγράφοντας μερικά μόνον, βέβαια, από τα χιλιάδες ονόματα των ανθρώπων που έχουν πεθάνει.

    Steve Brodner

    Την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε πάει στην Βιρτζίνια για γκολφ και για να γιορτάσει (!) το Σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης.

    Και η οργή, όπως έχει φανεί, ξεχείλισε.
    ERIC VAN VAERENBERGH

    «Στην αρχή είχα σκεφτεί να το κάνω μόνος μου, αλλά γρήγορα κατάλαβα ότι σ΄αυτή τη διαμαρτυρία πρέπει να είμαστε όλοι μαζί», λέει ο Steve Brodner. Και ένας από τους καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν, ο Marcel Dzama δημιούργησε ένα έργο με ακουαρέλα, φροντίζοντας ώστε τα ονόματα να παραμείνουν ευανάγνωστα κάτω από το χρώμα.

    Marcel Dzama

    «Ήμουν τόσο εξουθενωμένος και συγκινημένος από τον τεράστιο αριθμό όλων αυτών των ανθρώπων που έχουν πεθάνει από τον ιό, που ήθελα να κάνω κάτι. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ και αυτή η δουλειά με βοήθησε », δήλωσε η Dzama, προσθέτοντας πως «προσβλέπουμε στους ηγέτες μας να μας καθοδηγήσουν, όταν είμαστε αβοήθητοι, αλλά όταν κοίταξα το δικό μας, τον είδα να παίζει γκολφ. Ήταν πέρα ​​για πέρα μια ασέβεια για όλες τις ζωές που χάθηκαν».

    «Το μέγεθος της απώλειας είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Πώς μοιάζουν 100.000 νεκροί;», αναρωτιέται ο Brodner . «Οι Times μας έδωσαν μια ευκαιρία με αυτήν την ιδέα. Δείχνουμε έτσι την αποτυχία του Λευκού Οίκου να ηγηθεί».
    ERIC VAN VAERENBERGH

    Ο Brodner, επίσης, μνημονεύει τους νεκρούς σε μια αναγραφή των ονομάτων τους, που ονομάζεται «MISSING». Κάθε μέρα, δημοσιεύει ένα νέο σχέδιο στο Instagram, ενός ατόμου που πέθανε από τον ιό. Αλλά, καθώς ο αριθμός των θανάτων έχει αυξηθεί, η προσπάθειά του είναι πλέον απέλπιδα.

    Το αστείο είναι –αν μπορεί να ειπωθεί έτσι, γιατί περί υποκρισίας πρόκειται- ότι πριν από την εκλογή του, ο Τραμπ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την συνήθεια του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα να παίζει κι αυτός γκολφ: «Ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει μια σημαντική συνάντηση με ανθρώπους απ΄όλη τη χώρα για το ξέσπασμα του Έμπολα στη Νέα Υόρκη, αλλά αυτός αποφάσισε να παίξει γκολφ», έγραφε κάποτε στο αγαπημένο του Twitter.

    G Martin

    Στην προεκλογική καμπάνια του, μάλιστα, υποσχόταν ότι: «Θα δουλέψω για εσάς. Δεν θα έχω χρόνο να παίξω γκολφ»! Στην πραγματικότητα, όμως, και σύμφωνα με το CNN, ήταν στα γήπεδα πολύ πιο συχνά από ό,τι ο Ομπάμα, που, σε όλη τη διάρκεια της θητείας του, έπαιξε μόλις 98 φορές γκολφ, πολύ λιγότερο δηλαδή από τον Τραμπ, που έφθασε τις 266.

    Η κριτική, βέβαια, για τον χειρισμό της κρίσης του COVID-19 πηγαίνει πολύ βαθύτερα από μια εκδρομή για γκολφ. «Είναι σημαντικό να λες την αλήθεια», όπως λέει ο Brodner . «Ο Τραμπ έχει δείξει ανικανότητα, απροσεξία, ψεύδεται ασύστολα και δείχνει πλήρη έλλειψη ενσυναίσθησης, σε μια εποχή σοβαρής κρίσης για τη χώρα. Πολλοί είναι νεκροί λόγω της αδράνειας μπροστά σ΄αυτήν την έκτακτη ανάγκη».

    Rob Rogers



    ΣΧΟΛΙΑ