• Πολιτισμός

    Διαμάχη κληρονόμων του Βέρντι και δημοπρασία της βίλας του

    Η Βίλα Βέρντι

    Η Βίλα Βέρντι


    Περιεχόμενα

    Επί ποδός το λυρικό θέατρο στην Ιταλία και δικαιολογημένα. Δέκα εκατομμύρια ευρώ πρέπει να συγκεντρωθούν το συντομότερο δυνατόν για την αγορά του σπιτιού του Τζουζέπε Βέρντι που βγαίνει σε δημοπρασία τον Οκτώβριο.

    Στην πραγματικότητα το ποσόν είναι τριάντα εκατομμύρια, όμως ήδη το υπουργείο Πολιτισμού διαβεβαίωσε, ότι θα καλύψει τα είκοσι. Για τα υπόλοιπα, όλες οι λυρικές σκηνές στην Ιταλία θα διοργανώσουν σε πολλές πόλεις παραστάσεις αφιερωμένες στον Βέρντι με σκοπό την συγκέντρωση των χρημάτων. Η «Τραβιάτα», η «Άιντα», ο «Οθέλλος» είναι βέβαιο, ότι θα ακουστούν απ΄άκρη σε άκρη της χώρας. Ο Βέρντι άλλωστε είναι εθνικό της κεφάλαιο.

    Η Βίλα Βέρντι βρίσκεται στην Σαντ΄Αγκάτα της Βιλανόβα σε απόσταση μικρότερη από πέντε μίλια από το χωριό Λε Ρόνκολε, όπου γεννήθηκε ο μεγάλος μουσουργός το 1813. Στο εξοχικό αυτό σπίτι ο Βέρντι έζησε επί πενήντα χρόνια και σήμερα ανήκει σε τέσσερα αδέλφια από την οικογένεια  Καράρα Βέρντι.

    Τζουζέπε Βέρντι
    Τζουζέπε Βέρντι

    Πρόκειται για τους απογόνους της Μαρία Φιλομένα Βέρντι, νεότερης ξαδέρφης του συνθέτη, που την μεγάλωσαν ο ίδιος και η σύζυγός του Τζουζεπίνα Στρεπόνι, διάσημη σοπράνο της εποχής της, ως κόρη τους. Εδώ και αρκετά χρόνια όμως οι κληρονόμοι βρίσκονταν μεταξύ τους σε διαμάχη σχετικά με το σπίτι, κι επειδή κανένας δεν ήταν σε θέση να αγοράσει το μερίδιο των άλλων, το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας αποφάνθηκε τελεσίδικα, ότι πρέπει να πωληθεί.

    Η Βίλα Βέρντι έτσι, η οποία λειτουργούσε και ως μουσείο αναμένεται να βγει σε δημοπρασία, με εκτιμώμενη αρχική προσφορά 30 εκατ. ευρώ.  Ωστόσο, το ιταλικό κράτος έχει το δικαίωμα πρώτης άρνησης μετά τη λήψη μιας προσφοράς.

    Το οίκημα

    Ο Βέρντι έχτισε το σπίτι το 1848 σε οικόπεδο, που είχε ήδη στην κατοχή του. Αρχικά κατοικήθηκε από τους γονείς του, σύντομα όμως εγκαταστάθηκε ο ίδιος σ΄αυτό με την  δεύτερη σύζυγό του, την Στρεπόνι το 1851, παραμένοντας εκεί ως τον θάνατό του το 1901. Επέκτεινε μάλιστα το αρχικό οίκημα, προσθέτοντας δύο πτέρυγες με βεράντες στο μπροστινό μέρος, ένα παρεκκλήσιο,  θερμοκήπια και χώρους για τις άμαξες στην πίσω πλευρά.

    Τζουζεπίνα Στρεπόνι
    Τζουζεπίνα Στρεπόνι

    Το ζευγάρι εξάλλου περνούσε πολύ χρόνο στη βίλα ασχολούμενο με την επέκταση του πάρκου, που την περιβάλλει και τη φύτευση πολλών δέντρων, μερικά από τα οποία είχαν εξωτική  καταγωγή.  Κι αν εξαιρεθούν οι περίοδοι, που ο Βέρντι επισκεπτόταν διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις ή που διαχείμαζε στη Γένοβα ή τους χειμώνες του 1862 και 1863 που τους πέρασε στη Ρωσία για το ανέβασμά της όπερας «Η δύναμη του πεπρωμένου», όλο το υπόλοιπο της ζωής του έμενε στη βίλα.

    Προσωπικά αντικείμενα και άλλα του Βέρντι

    Ο ίδιος επέβλεπε άλλωστε προσωπικά τη διαχείριση του κτήματος και διηύθυνε μια κερδοφόρα, αγροτική επιχείρηση. Μετά το θάνατο της Στρεπόνι πάντως, το 1897 η διάθεσή του είχε μειωθεί, μαζί και η παραμονή του σ΄αυτό το σπίτι.

    Η λειτουργία της βίλας ως μουσείο _και κατοικία για ορισμένους από τους κληρονόμους_ έληξε τον περασμένο Οκτώβριο με την απόφαση του δικαστηρίου, που αποφάσισε το κλείσιμό της. Ως τότε ζούσε εκεί ο Άντζολο Καράρα Βέρντι.

    Ο Βέρντι με την οικογένειά του στον κήπο της βίλας
    Ο Βέρντι με την οικογένειά του στον κήπο της βίλας

    Η επίσκεψη

    Οι επισκέπτες που έφθαναν ως πριν λίγο καιρό στη Βίλα Βέρντι μπορούσαν να περιηγηθούν σε δωμάτια του κτιρίου, κυρίως  του ισογείου της νότιας πτέρυγας, καθώς ο άνω όροφος χρησιμοποιούνταν ως ξενώνας αλλά και για το υπηρετικό προσωπικό. Ανάμεσά τους είναι  το δωμάτιο της Τζουζεπίνα Στρεπόνι με το αυθεντικό κρεβάτι της με ουρανό, όπου είχε πεθάνει και το καμαρίνι στο οποίο κυριαρχεί σήμερα το πιάνο Φριτζ, που χρησιμοποιούσε ο Βέρντι από την εποχή του «Ριγκολέτο» το 1851 έως την «Άϊντα» το 1871.

    Η Βίλα Βέρντι το 1859-65

    Υπάρχουν επίσης η κρεβατοκάμαρα του συνθέτη Βέρντι, που την χρησιμοποιούσε και για να δουλεύει αλλά και το συνεχόμενο γραφείο του όπου κρατούσε γενικά τους λογαριασμούς του ενώ ως μουσείο περιείχε παρτιτούρες πιάνου και πολλά αναμνηστικά που σχετίζονται με τη ζωή του.

    Δωμάτια της βίλας
    Δωμάτια της βίλας

    Το τελευταίο δωμάτιο, το «Γκραντ  Οτέλ του Μιλάνου», όπως λέγεται, περιέχει τα έπιπλα από το δωμάτιο 157 του Hotel de Milan που βρίσκεται κοντά στη Σκάλα και όπου απεβίωσε ο συνθέτης. Το δωμάτιο περιέχει επίσης το πουκάμισο που φορούσε, καθώς και μια μάσκα θανάτου. Οι επισκέπτες μπορούν τέλος να δουν τις άμαξες του Βέρντι και να περιηγηθούν στο πάρκο που περιέχει πάνω από εκατό ποικιλίες δέντρων.

    Δωμάτια της βίλας
    Δωμάτια της βίλας

    Τώρα ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Τζενάρο Σαντζουλιάνο λέει, ότι είναι «καθήκον της χώρας» να τιμήσει τη μνήμη του Βέρντι. «Μαζί με τον Γκαριμπάλντι, τον Ματσίνι και τον Καβούρ, ο Βέρντι υπήρξε μία εξέχουσα προσωπικότητα της Ιταλικής Ενοποίησης», όπως είπε. Και η νέα χρήση του εξάλλου, θα είναι μουσειακή. Αρκεί φυσικά να περάσει στο κράτος.

    Διαβάστε επίσης:

    Το κοριτσάκι του Πικάσο σε δημοπρασία. Το τρυφερό πορτρέτο από έναν μεγάλο δημιουργό

    Μια Μετανοούσα Μαγδαληνή και η διαμάχη για την απόκτησή της



    ΣΧΟΛΙΑ