ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Και δεύτερος ανελκυστήρας, μεγαλύτερος από τον υπάρχοντα, πρόκειται να εγκατασταθεί στην Ακρόπολη, προκειμένου να διευκολύνονται τα εμποδιζόμενα άτομα για την επίσκεψή τους στον ιερό βράχο.
Την πληροφορία έδωσε η υπουργός Πολιτισμού μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» με αφορμή την διακοπή της λειτουργίας του ανελκυστήρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες για λόγους συντήρησης, η οποία είναι απαραίτητη ανά τακτά διαστήματα, πόσο μάλλον στην έναρξη της μεγάλης επισκεψιμότητας του καλοκαιριού. Θα απαιτηθεί μάλιστα μία ακόμη εβδομάδα, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης και επισκευών, που θα βεβαιώνουν την απόλυτη ασφάλεια όσων τον χρησιμοποιούν.
Η μεγάλη χρήση του ανελκυστήρα είναι η αιτία αυτής της καθυστέρησης αλλά και η εισαγωγή των απαραίτητων ανταλλακτικών από το εξωτερικό ενώ την αποκατάσταση έχει αναλάβει η ιταλική εταιρεία που τον έχει κατασκευάσει. ΄Οπως ανέφερε η υπουργός, η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στην Ακρόπολη ο συγκεκριμένος ανελκυστήρας είχε κατασκευαστεί σύμφωνα με τις μελέτες, οι οποίες είχαν λάβει υπ’ όψιν τη ζήτηση που υπήρχε το 2020, έτσι ήταν προγραμματισμένος για 200 δρομολόγια ημερησίως. Έκτοτε όμως οι απαιτήσεις αυξήθηκαν, έτσι η εγκατάσταση ενός δεύτερου μέσου αντιμετωπίζεται πλέον πολύ σοβαρά.
Η αυξημένη χρήση
«Σε καθένα από τα 200 δρομολόγια, μπορούν να βρίσκονται μάξιμουμ δύο αμαξίδια με τους συνοδούς», όπως επισήμανε η υπουργός. «Αλλά η άνοδος στην Ακρόπολη είναι δύσκολη, όχι μόνο για αυτούς που χρησιμοποιούν αμαξίδια. Είναι δύσκολη και για τα εμποδιζόμενα γενικότερα, άτομα. Χθες, που ήμουν στην Ακρόπολη υπήρξαν 18500 επισκέπτες. Ένα 15-20% εξ αυτών ζητά χρήση του ανελκυστήρα, είτε για λόγους υγείας –καρδιοπαθείς, παχύσαρκοι κλπ- είτε έγκυες κοπέλες».
Όπως είναι γνωστό, μόλις το 2020 τοποθετήθηκε ανελκυστήρας πλαγιάς στην Ακρόπολη, ύστερα από ειδικές μελέτες -αλλά και αντιδράσεις – και έκτοτε έχει χρησιμοποιηθεί από χιλιάδες άτομα, προσφέροντας την απαραίτητη προσβασιμότητα στο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Μόλις το 2004 εξάλλου, είχε τοποθετηθεί για πρώτη φορά και εν όψει των Παραολυμπιακών της Αθήνας ένα αναβατόριο, το οποίο πάντως ελάχιστα εξυπηρετούσε τις υπάρχουσες ανάγκες, λόγω του μικρού μεγέθους του αλλά και του «πρόχειρου» της κατασκευής του.
Έργα σε όλη την Ελλάδα
Άγνωστο είναι επί του παρόντος πάντως, το σημείο όπου θα εγκατασταθεί ο νέος ανελκυστήρας, αλλά και πότε θα γίνει αυτό, καθώς θα πρέπει να προηγηθούν οι σχετικές μελέτες και στην συνέχεια το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να καταλήξει στη χωροθέτησή του. Να σημειωθεί, όπως είπε η υπουργός, ότι το Ϊδρυμα Ωνάση, που είχε αναλάβει ως χορηγός την κατασκευή του υπάρχοντος ανελκυστήρα είναι διατεθειμένο να υποστηρίξει οικονομικά και τον δεύτερο, «αν και υπάρχει πάντοτε βεβαίως και η βούληση του υπουργείου να γίνει και ως δημόσιο έργο» . Για την δωρεά –μελέτες και κατασκευή- του ανελκυστήρα είχε απαιτηθεί περίπου ενάμιση χρόνος.
«Η κυβέρνηση και το υπουργείο ενδιαφέρονται απολύτως για την προσβασιμότητα στα μνημεία», επισήμανε εξάλλου η υπουργός υπενθυμίζοντας και τις «μάχες», που είχαν δοθεί στο 2020 και το 2021, λόγω των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης μόνο και μόνο για να προσβάσιμη η Ακρόπολη. «Αλλά σήμερα είναι περισσότεροι από 150 χώροι, σε όλη την Ελλάδα, στους οποίους γίνονται έργα προσβασιμότητας και σε πολλές περιπτώσεις όχι ανώδυνα. Χαρακτηριστική περίπτωση η Άνω Πόλις της Μονεμβασίας», όπως είπε.
Τέλος όσον αφορά τις τουαλέτες για ΑμεΑ τόνισε, ότι υπάρχουν φυσικά, στο μεγάλο συγκρότημα της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου. Διευκρινίζοντας, ότι «Αν δεν υπάρχει τουαλέτα ΑμεΑ, επί του Βράχου, αυτή τη στιγμή, είναι γιατί εκτελείται ένα μείζον πρόγραμμα αποκατάστασης του Παλαιού Μουσείου και ανάπλασης του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου στο σημείο εκείνο».
Διαβάστε επίσης
Πώς να κερδίσετε κάθε μάχη – Συμβουλές της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ πριν φθάσει στην Ελλάδα
Σαλώμη Οικονομίδη: «Από την ασχήμια στη ζωή πήρα δύναμη»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Europa League: Η Τότεναμ του Άγγελου Ποστέκογλου σήκωσε το τρόπαιο – Νίκησε 1-0 την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- Κ. Μητσοτάκης: Το ενδιαφέρον για το «βραχιολάκι», οι ερωτήσεις και η οδηγία για επιτάχυνση
- Αναγέννηση στη Λίμνη Κόμο: Η νέα ζωή μιας εγκαταλελειμμένης βίλας από το Tuckey Design Studio
- Αρ. Παντελιάδης για πληθωρισμό: Τα δύσκολα πέρασαν αλλά δεν αποκλείονται εξάρσεις στις τιμές
