• Πολιτισμός

    Body Worlds: Ένα ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα – Έκθεση στον Ελληνικό Κόσμο

    Body Worlds: Ένα ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα - Έκθεση στον Ελληνικό Κόσμο

    Από την έκθεση Body Worlds


    «Έχουμε μαζί μας το σώμα μας σε όλη μας τη ζωή κι όλες οι αντιλήψεις, οι εμπειρίες και οι πράξεις μας βασίζονται σ΄αυτό. Παρ ‘όλα αυτά, οι απλοί άνθρωποι δεν έχουν ποτέ την ευκαιρία να δουν μέσα τους, να βιώσουν από πρώτο χέρι αυτό, από το οποίο είναι φτιαγμένοι».

    Αυτό είναι με λίγα λόγια το σκεπτικό, στο οποίο βασίζεται η έκθεση Body Worlds, που θα φιλοξενηθεί από τις 24 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

    Για την ακρίβεια μάλιστα αυτό υπήρξε εξ αρχής το σκεπτικό του διάσημου γερμανού γιατρού Gunther von Hagens, που αποφάσισε να προσφέρει στους ανθρώπους την ευκαιρία να ρίξουν μια ματιά στον εσωτερικό τους εαυτό. Η έκθεση έτσι, που από το 1995 έχει κάνει πραγματικά το γύρο του κόσμου προσελκύοντας περισσότερους από 50 εκατομμύρια επισκέπτες είναι η πρώτη, που ασχολείται με τομείς της επιστήμης, όπως η υγεία, η ανατομία και η φυσιολογία παρουσιάζοντας πραγματικά ανθρώπινα σώματα, που έχουν διατηρηθεί με τη διαδικασία της πλαστινοποίησης.

    Τα εκθέματα ωστόσο είναι ιδιαιτέρως «ζωντανά» και δυναμικά, καθώς η κίνησή τους αναδεικνύει συγκεκριμένα ανατομικά χαρακτηριστικά: Πολλές αθλητικές πόζες απεικονίζουν τη χρήση μυϊκών συστημάτων του σώματος, καθώς αυτό αθλείται ενώ ακόμη και η στάση του σκακιστή δείχνει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Υπάρχουν έτσι ο τοξοβόλος, ο κιθαρίστας, οι ποδοσφαιριστές, οι χορευτές, ο στοχαστής, καθένας από τους οποίους μαρτυρεί με τον τρόπο του τις λειτουργίες του σώματος. Δεν είναι παράξενο επομένως, που οι χορευτές συγκεκριμένα έχουν «παίξει» στην ταινία Casino Royal του πράκτορα 007 Τζέιμς Μποντ, Ντάνιελ Κρέγκ. Οι δημιουργοί του Body Worlds άλλωστε, προκειμένου να προσεγγίσουν τον επισκέπτη και να διασκεδάσουν τους όποιους φόβους και δισταγμούς του σε μία τέτοια εικόνα στράφηκαν στους καλλιτέχνες της Αναγέννησης, το Λεονάρντο ντα Βίντσι και τον Μικελάντζελο για να δουν, πώς απεικόνιζαν εκείνοι το ανθρώπινο σώμα σε ανατομικά σχέδια, σε φυσικά τοπία και ζωντανές πόζες. Διατηρώντας πάντα ωστόσο τον διδακτικό σκοπό των εκθεμάτων.

    Γιατί το σημαντικό μιας τέτοιας προσέγγισης στο ανθρώπινο σώμα είναι η πρόληψη. Οι εκθέσεις Body Worlds σχεδιάστηκαν για να εκπαιδεύσουν το κοινό σχετικά με τις εσωτερικές λειτουργίες του σώματος και να δείξουν τις επιπτώσεις του ανθυγιεινού τρόπου ζωής, σε αντίθεση με τα οφέλη που μπορεί να έχουν οι άνθιρωπο, απαλλασσόμενοι από κακές συνήθειες. Σύμφωνα με έρευνα λοιπόν, που έγινε από τους δημιουργούς αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος, έξι μήνες μετά το τέλος της έκθεσης στη Βιέννη, ένα σημαντικό ποσοστό επισκεπτών άλλαξε πραγματικά τα πρότυπα συμπεριφοράς του για να ζήσει μια πιο υγιεινή ζωή: Συγκεκριμένα το 9% των επισκεπτών δήλωσε, ότι είχε καπνίσει λιγότερο και κατανάλωνε λιγότερο αλκοόλ, το 33% ότι ακολούθησε μια πιο υγιεινή διατροφή και το 25% ότι ασχολήθηκε με περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες.

    Body Worlds: Ένα ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα - Έκθεση στον Ελληνικό Κόσμο
    Από την έκθεση Body Worlds

    Όπως λέει η συνεργάτης του Gunther von Hagens, η Dr. Asley Walley, που συνεχίζει την έκθεση «Από την Αναγέννηση και μετά, το ανθρώπινο σώμα έχει εγκωμιαστεί ως τέχνη. Σίγουρα το ανθρώπινο σώμα είναι όμορφο και καλλιτεχνικό στη μορφή και τη λειτουργία του. Το Body Worlds γιορτάζει την αισθητική και το σχεδιασμό της ανθρώπινης μορφής, αλλά είναι σταθερά επικεντρωμένο στην ανατομική επιστήμη και την ανθρώπινη βιολογία. Η έκθεση δείχνει το θαύμα του ανθρώπινου σώματος, την ευφυΐα του, την ανθεκτικότητά του και την ευπάθειά του».

    Body Worlds: Ένα ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα - Έκθεση στον Ελληνικό Κόσμο
    Από την έκθεση Body Worlds

    Info

    ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ (Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού): Πειραιώς 254, Ταύρος
    Έκθεση: Body Worlds
    Διάρκεια: 24 Σεπτεμβρίου 2021 – 9 Ιανουαρίου 2022

    Διαβάστε επίσης:

    Η Ελληνική Επανάσταση στη βιτρίνα – Συνεργασία με Golden Hall και The Mall Athens

    Η Σφίγγα της Αμφίπολης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    Poka Yio: Το «τρομερό παιδί» εγκαινιάζει την 7η Μπιενάλε της Αθήνας



    ΣΧΟΛΙΑ