• Πολιτισμός

    Η Ελληνική Επανάσταση στη βιτρίνα – Συνεργασία με Golden Hall και The Mall Athens

    Αναπαράσταση ζωγραφικού πίνακα με θέμα την Ελληνική Επανάσταση


    Tableaux Vivants και πάλι στην Αθήνα. Ένα ταξίδι στην ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από «ζωντανές εικόνες» που θα παρουσιαστούν στα εμπορικά κέντρα Golden Hall και The Mall Athens.

    Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της πρωτοβουλίας «ΜΟΡΙΑΣ 21», δημιούργημα του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, με την συνεργασία στην προκειμένη περίπτωση του Μουσείου Μπενάκη.

    Γιατί τα Tableaux Vivants αναπαριστούν έξι ζωγραφικά έργα από τις συλλογές του μουσείου αναβιώνοντας στιγμές της Επανάστασης μέσα από τις βιτρίνες των καταστημάτων. Με τους περφόρμερς να αναπαράγουν, να αποδομούν και να ερμηνεύουν μ΄αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο εμβληματικές ζωγραφικές συνθέσεις κορυφαίων ελλήνων και ευρωπαίων ζωγράφων που αποτύπωσαν το ήθος και το πάθος, τα ιδανικά και τις πράξεις των Αγωνιστών του 1821.

    Ένας διάλογος αναπτύσσεται έτσι, μεταξύ των ερμηνευτών και των περαστικών, σε δυο διαφορετικούς χρόνους-ρυθμούς.

    Έργα οικεία, «μνημεία», με την κυριολεκτική σημασία του όρου, εικονοποιούν την ιστορική μνήμη και αποτελούν πλέον τεκμήρια της εθνικής μας ταυτότητας, καθώς έχουν εγγραφεί ανεξίτηλα, συναισθηματικά, και βιωματικά στο συλλογικό μας υποσυνείδητο.

    Αναπαράσταση ζωγραφικού πίνακα με θέμα την Ελληνική Επανάσταση

    Τα έργα που θα παρουσιαστούν είναι:

    «Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια στις 27 Σεπτεμβρίου 1831» του Διονύσιου Τσόκου (1850), «Ο όρκος των αγωνιστών στην εκκλησία της Αγίας Λαύρας» του Θεόδωρου Βρυζάκη (1851), «Έλληνες φυγάδες μετά την καταστροφή της Χίου» του Sir Charles Lock Eastlake (1833), «Το καραούλι» του Θεόδωρου Βρυζάκη (1851), «Αποτυχία επιχειρήσεως» του Henri Decaisne (1826) και «Ο χορός του Ζαλόγγου» του January Suchodolski (1833).

    Να σημειωθεί ότι τα πρωτότυπα έργα περιλαμβάνονται στην μεγάλη επετειακή έκθεση «1821 Πριν και Μετά» συνδιοργάνωση του Μουσείου Μπενάκη με την Τράπεζα της Ελλάδος, την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank, που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 έως τις 7 Νοεμβρίου 2021.

    Η δράση είναι ιδέα και παραγωγή της εταιρίας Discover Greek Culture και τα έργα ερμηνεύονται από τους Διονύση Λάνη, Πέτρα Μαυρίδη, Δώρα Μπιλιώνη και Χρήστο Φουσέκη. Η χορογραφία και το casting είναι της Φρόσως Κορρού, η εικαστική εγκατάσταση της Όλγας Μπρούμα και η διεύθυνση παραγωγής του Ανδρέα Βάλμη.

    Αναπαράσταση ζωγραφικού πίνακα με θέμα την Ελληνική Επανάσταση

    Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα της πρωτοβουλίας «ΜΟΡΙΑΣ 21» του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου υλοποιήθηκε με την επιστημονική τεκμηρίωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

    Τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, με στρατηγικό συνεργάτη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Ανατολικής Μάνης, Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Κορινθίων, Μονεμβασίας, Ναυπλιέων, Πύλου-Νέστορος, Τρίπολης, καθώς και με τους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας, Τριφυλίας, σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία 1821-2021».

    Τα Tableaux Vivants θα παρουσιαστούν στο Golden Hall στις 23, 24 Σεπτεμβρίου ώρα 18.30 και στις 25 Σεπτεμβρίου, ώρα 12.00 και στο The Mall Athens στις 30 Σεπτεμβρίου, 1 Οκτωβρίου ώρα 19.00 και 2 Οκτωβρίου, ώρα 18.00.

    Διαβάστε επίσης

    ΕΒΕΠ: Εκδήλωση αφιερωμένη στα 200 χρόνια εθνογένεσης και ελευθερίας

    Η Σφίγγα της Αμφίπολης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης



    ΣΧΟΛΙΑ