• Πολιτισμός

    Η Αταλάντη Μαρτίνου παρουσιάζει τον Πόλυ Πεσλίκα

    Αταλάντη Μαρτίνου: Παρουσιάζει σήμερα τον Πόλυ Πεσλίκα

    Όπως γράφει ο Πόλυς, η συγκεκριμένη εικόνα ανήκει σε τυπώματα μεγάλης κλίμακας που συλλέγει παράλληλα με τη ζωγραφική


    Η Αταλάντη Μαρτίνου παρουσιάζει στον Arch έναν πολυσχιδή καλλιτέχνη που το έργο του χαρακτηρίζει η ποιητική ματιά και η πλαστικότητα της μορφής. Πρόκειται για την έκθεση This Delusive Sentiment με νέα ζωγραφικά έργα και σχέδια του Πόλυ Πεσλίκα, καθώς και πλούσιο υλικό από το αρχείο του.

    Η έκθεση στον Arch εγκαινιάστηκε ταυτόχρονα (και κατά κάποιο τρόπο εν χορώ) με την έκθεση Και έγειρε τον ώμο στο παράθυρο (And leaned shoulder against the window) στο Radio Athènes της Έλενας Παπαδοπούλου. Οι ομοειδείς μη κερδοσκοπικοί χώροι τέχνης, με πρωτοποριακή αιχμή, συνεργάζονται αρκετά συχνά.

    Υπέρ των ανοιχτών αναγνώσεων

    Ο κύπριος Πόλυς Πεσλίκας (γεν. το 1973) ζει και ζωγραφίζει στο Λονδίνο. Συνθέτει επίσης έργα σε χαρτί, δημιουργεί περφόρμανς και επεξεργάζεται εφήμερα υλικά. Με όλα αυτά τα εκφραστικά μέσα επιχειρεί πλαστές αφηγήσεις της εικόνας και της επιθυμίας. Προσπαθεί επίσης να προσεγγίσει έννοιες

    «Η μεθοδολογία του αναπτύσσεται στη βάση μιας ανοιχτής, προσωπικής δημιουργικής διαδικασίας», επισημαίνουν οι επιμελητές. Για το υλικό του ανατρέχει στην κλασική μυθολογία, στη λαϊκή και ιερή εικονογραφία, διάφορα ψήγματα πολιτισμού από το μνημονικό του αλλά και από αυτό που αποκαλεί image-library. Πράγμα που ξεκίνησε το 1990.

    Στα έργα του επικρατεί η επιμειξία από αφηρημένα και παραστατικά στοιχεία. Ο Πόλυς Πεσλίκας προτιμάει τις σύνθετες και πολυεπίπεδες κατασκευές χρησιμοποιώντας αποσπασματικά οπτικά και εννοιολογικά στοιχεία που προσφέρονται σε ανοιχτές αναγνώσεις. Οι συνθέσεις του περιλαμβάνουν συχνά φιγούρες που θυμίζουν κλασικά θέματα όπως το “μοντέλο” και το “στούντιο”. Έτσι «επισημαίνει, αμφισβητεί και διαταράσσει τις ετεροκανονικές αντιλήψεις περί αρρενωπότητας», σημειώνουν οι επιμελητές στον Arch.

    Radio Athènes

    Η έκθεση του Πόλυ Πεσλίκα στο ινστιτούτο Radio Athènes αναθεωρεί μια σειρά από πρώιμα φιλμ και φωτογραφίες που δημιούργησε με επίκεντρο δύο διαφορετικούς ανθρώπους σε δύο τοποθεσίες: Τον Αντρέι στη Λεμεσσό και τον Εμμανουήλ στο Μονπελιέ της Γαλλίας.

    Η έκθεση που διοργανώνει η Έλενα Παπαδοπούλου προκύπτει από συζητήσεις της με τον Πόλυ Πεσλίκα και τη θεωρητικό τέχνης Έλενα Πάρπα. Η οποία επ’ ευκαιρίας υπογράφει δύο σχετικές μελέτες.

    Υλικό από την έκθεση στην Radio Athènes

    Εκθέσεις του

    Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στο Μιλάνο (Στο ίδρυμα ICA, επιμέλεια Alberto Salvadori -Αλμπέρτο Σαλβαντόρι), στο Bερολίνο  (Künstlerhaus Bethanien) και φυσικά στο Λονδίνο σε επιμέλεια Ντέιβιντ Νόοναν (David Noonan, mackintoshlane.com) στον μη κερδοσκοπικό χώρο τέχνης Mackintosh Lane. Λειτουργεί στο ίδιο μοτίβο με τον Arch (μη κερδοσκοπικός χώρος, με φιλανθρωπικό καθεστώς) της Αταλάντης Μαρτίνου και τον Radio Athènes της Έλενας Παπαδοπούλου.

    Συμμετείχε σε πάμπολλες ομαδικές εκθέσεις διεθνώς.

    Πρόσφατη δημοσίευση: Umm Kulthum faints on stage του Sternberg Press (https://www.sternberg-press.com/product/umm-kulthum-faints-on-stage)

    Πληροφορίες

    I. Πόλυς Πεσλίκας

    This Delusive Sentiment

    Περίοδος Εκθεσης:
    31.05.2023–23.09.2023

    Είσοδος ελεύθερη

    Arch Athens

    Γκούρα 5

    Αθήνα

    ***

    II. Πόλυς Πεσλίκας

    And leaned shoulder against the window

    Από 31 Μαΐου έως 14 Ιουλίου

    May 31-July 14, 2023

    Ώρες: 4-8 μμ, Sa 12-4 μμ ή κατόπιν ραντεβού

    Radio Athènes

    Οδός Πετράκη 15

    Αθήνα (κοντά στην πλατεία Μητροπόλεως)

    Διαβάστε επίσης:

    Αταλάντη Μαρτίνου, Βαλεντίνη Κρασσά: Κήπος κεραμικής τέχνης

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ