• Πολιτισμός

    Αρχαιολόγοι αποχωρούν από τον ΣΕΑ: Είναι εργαλείο κομματικών τακτικισμών

    Εξωτερική άποψη του κτηρίου που στεγάζεται ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στην οδό Ερμού στην Αθήνα, Κυριακή 13 Αυγούστου 2023. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)


    Αυστηρό υπόμνημα διαμαρτυρίας απέναντι στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων δημοσιοποιούν με επιστολή τους εννέα έφοροι Αρχαιοτήτων της χώρας, ζητώντας μάλιστα να διαγραφούν από αυτόν. «Η μετάλλαξη του σωματείου δεν μας εκφράζει, δεν επιθυμούμε να είμαστε πλέον μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ζητούμε τη διαγραφή μας από το μητρώο των μελών του ΣΕΑ» αναφέρουν  στην επιστολή τους οι έφοροι, επισημαίνοντας και τους λόγους της απόφασής τους.

     «Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει παύσει να λειτουργεί ως συνδικαλιστικό όργανο των υπηρετούντων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία μελών του, έχει μετατραπεί σε εργαλείο κομματικών τακτικισμών και επιδίδεται σε δράσεις που υπαγορεύονται αποκλειστικά από τις πολιτικές αλλά και προσωπικές εμμονές των μελών του Δ.Σ. του» αναφέρεται συγκεκριμένα στο υπόμνημα, το οποίο εστάλη τόσο στο ΔΣ του  ΣΕΑ όσο και  προς το υπουργείο Πολιτισμού.

    Προσθέτοντας ότι ως παράδειγμα της «εκτροπής του Δ.Σ. του ΣΕΑ από τους κατασταστικούς του σκοπούς, είναι η πλήρης αδιαφορία για το νεώτερο μνημείο, στο οποίο στεγάζεται ο σύλλογος και έχει περιέλθει σε κατάσταση ετοιμορροπίας, αλλά και η μετατροπή του από χώρο δράσεων και προσωρινής διαμονής των παρεπιδημούντων συναδέλφων της επαρχίας σε πολυχώρο ποικίλων δράσεων αμφίβολης συγγένειας με την επιστημονική και υπηρεσιακή μας φυσιογνωμία».

     Στην επιστολή τους εξάλλου οι εννέα έφοροι Αρχαιοτήτων ζητούν επίσης να μην παρακρατείται στο εξής από τον μισθό τους οποιαδήποτε εισφορά υπέρ του Συλλόγου.

    Η απόφαση του υπουργείου

     Είναι γνωστό, ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει ζητήσει από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων την παράδοση του κτιρίου στον Κεραμικό, για το οποίο του είχε παραχωρηθεί άδεια  χρήση, προκειμένου να στεγάζει τα γραφεία του.

    Η χρήση του ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρέκκλινε των όρων για τους οποίους του είχε παραχωρηθεί,  καθώς, όπως ανέφερε η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη  ο ΣΕΑ «κατήρτισε, καθ’ ομολογία του ιδίου, έγγραφη συμφωνία με τρίτα πρόσωπα, εκτός των μελών του και εκτός του προσωπικού του, με την οποία συμφωνία αυθαίρετα, χωρίς δικαίωμα και κατά παράβαση των εν λόγω αποφάσεων παραχώρησης, παραχώρησε περαιτέρω, προς τα τρίτα αυτά πρόσωπα, τη χρήση του χώρου, επιπλέον δε και τη φύλαξη, τακτοποίηση και καθαριότητα αυτού».

    Να σημειωθεί, ότι το κτίριο πρέπει να παραδοθεί στο υπουργείο Πολιτισμού στις 10 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την απόφαση.

    Το υπόμνημα υπογράφουν οι:

    Ολυμπία Βικάτου, Διευθύντρια ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας

    Γρηγόρης Γρηγορακάκης, Διευθυντής ΕΦΑ Κεφαλληνίας και Ιθάκης

    Αναστασία Κουμούση, Διευθύντρια ΕΦΑ Αχαΐας

    Κρυσταλλία Μαντζανά, Διευθύντρια ΕΦΑ Τρικάλων

    Άλκηστις Παπαδημητρίου, Διευθύντρια ΕΦΑ Αργολίδας

    Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια ΕΦΑ Άρτας & Αναπληρώτρια ελλείποντος Προϊσταμένου ΕΦΑ Ιωαννίνων

    Αλεξάνδρα Χαραμή, Διευθύντρια ΕΦΑ Βοιωτίας

    Ιωάννης Χουλιαράς, Διευθυντής ΕΦΑ Θεσπρωτίας

    Αθανασία Ψάλτη, Διευθύντρια ΕΦΑ Φωκίδας

    Το υπόμνημα

    Ακολουθεί ολόκληρο το υπόμνημα διαμαρτυρίας-διαγραφής από το μητρώο των μελών του ΣΕΑ

    «Με κλιμακούμενα συναισθήματα απορίας, θλίψης και οργής διαπιστώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια η δημόσια εικόνα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπως αυτή προβάλλεται με ευθύνη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, αποκλίνει πλήρως από τους καταστατικούς σκοπούς του σωματείου.

    Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει παύσει να λειτουργεί ως συνδικαλιστικό όργανο των υπηρετούντων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία μελών του, έχει μετατραπεί σε εργαλείο κομματικών τακτικισμών και επιδίδεται σε δράσεις που υπαγορεύονται αποκλειστικά από τις πολιτικές αλλά και προσωπικές εμμονές των μελών του Δ.Σ. του.

    Τα προβλήματα που ταλανίζουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία και δυσχεραίνουν το έργο της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως, μεταξύ άλλων πολλών, η ανορθολογική κατανομή του προσωπικού και η συγκέντρωση του στα μεγάλα αστικά κέντρα, που έχει ως αποτέλεσμα την ακραία υποστελέχωση περιφερειακών μονάδων, η χρόνια μισθολογική καθήλωση καθώς και η ανύπαρκτη υποστήριξη του έργου των υπηρεσιών από την υπηρεσιακή και φυσική ιεραρχία ουδόλως απασχολούν το Δ.Σ. του ΣΕΑ.

    Ένα εξέχον παράδειγμα της εκτροπής του Δ.Σ. του ΣΕΑ από τους κατασταστικούς του σκοπούς, είναι η πλήρης αδιαφορία για το νεώτερο μνημείο, στο οποίο στεγάζεται ο σύλλογος και έχει περιέλθει σε κατάσταση ετοιμορροπίας, αλλά και η μετατροπή του από χώρο δράσεων και προσωρινής διαμονής των παρεπιδημούντων συναδέλφων της επαρχίας σε πολυχώρο ποικίλων δράσεων αμφίβολης συγγένειας με την επιστημονική και υπηρεσιακή μας φυσιογνωμία.

    Με αφορμή την αρνητική δημοσιότητα που έλαβε πρόσφατα το θέμα χαρακτηρίζονται αρνητικά συλλήβδην οι αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟ, απαξιώνεται το τεράστιο έργο που προσφέρουν στον τομέα του πολιτισμού και υπονομεύεται το κύρος ενός επιστημονικού κλάδου που έγραψε λαμπρή ιστορία χάρη στην επιστημονική υπόσταση και την προσωπική βαρύτητα των μελών του που συνειδητά λειτουργούσαν χωρίς κομματικές προμετωπίδες.

    Επειδή αυτή η ολοσχερής μετάλλαξη του σωματείου μας που ιδρύθηκε για να υποστηρίζει τους μαχόμενους αρχαιολόγους της αρχαιολογικής υπηρεσίας και όχι για να υλοποιεί την προσωπική πολιτική ατζέντα των εκάστοτε προέδρων και μελών του Δ.Σ. δεν μας εκφράζει, δεν επιθυμούμε να είμαστε πλέον μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Ζητούμε για τους λόγους που αναφέραμε τη διαγραφή μας από το μητρώο των μελών του ΣΕΑ.

    Η Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Οικονομικής Διαχείρισης Τομέα Πολιτισμού του ΥΠΠΟ, στην οποία κοινοποιείται το παρόν, καλείται να μη παρακρατεί στο εξής από τον μισθό μου οποιαδήποτε εισφορά υπέρ του ως Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων».

    -Το κτίριο που είχε παραχωρηθεί στον ΣΕΑ στην οδό Ερμού, σε κακή κατάσταση σήμερα

    Διαβάστε επίσης

    «Ειδοί Μαρτίου»: Έκθεση στην Αθήνα, σε φυλακή των ΗΠΑ ο δράστης

    Ιωάννα Πανταζοπούλου: «Μια καλοκαιρινή βραδιά», εικαστική εγκατάσταση στη Λυρική

    Λευκάδα: Ένα αρχαίο θέατρο ανα-γεννιέται



    ΣΧΟΛΙΑ