• Πολιτισμός

    Αρχαίο ναυάγιο εντοπίσθηκε στις εργασίες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Κίσαμο στην Νεάπολη (βίντεο)

    Ανέλκυση αμφορέων του ναυαγίου των κλασικών χρόνων που έχουν διασωθεί ακέραιοι


    Γεμάτο με αμφορείς βρέθηκε στο στενό των Κυθήρων – Νεάπολης ναυάγιο του 5ου – 4ου π.Χ. αιώνα, ένα εμπορικό πλοίο που διέσχιζε τις ελληνικές θάλασσες από τη μία άκρη τους στην άλλη.

    Το σκάφος, που είχε βυθιστεί σε βάθος 222 μέτρων εντοπίσθηκε χάρις στην οπτική διασκόπηση που είχε γίνει για την καλωδίωση μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Κίσαμο στην Νεάπολη Βοιών.

    Εν τέλει όμως διερευνήθηκε αρχαιολογικά στις 24-27 Σεπτεμβρίου από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με την τεχνική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών που διέθεσε μάλιστα το Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ. Ένα σκάφος εξοπλισμένο με το υποβρύχιο τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) MAX ROVER με ενσωματωμένο ηχοβολιστή πλευρικής σάρωσης (SSS). Σε τέτοια βάθη άλλωστε δεν μπορούσε να κατεβεί τίποτε άλλο.

    Όπως διαπιστώθηκε το σκάφος κατέληξε στο βυθό με την καρίνα του, καθώς η γενική εικόνα της συγκέντρωσης του φορτίου διατηρεί γενικά το σχήμα του πλοίου. Όσον αφορά το φορτίο του, από τα προκαταρτικά αποτελέσματα της υποβρύχιας έρευνας διαπιστώθηκε, ότι αποτελείται κυρίως από κερκυραϊκούς αμφορείς, λιγότερους αμφορείς του επονομαζόμενου τύπου Solocha II, με πιθανή προέλευση από την αρχαία Πεπάρηθο (Σκόπελο), επίσης αμφορείς από την Χίο και τρείς πίθους.

    Αρχαίο ναυάγιο εντοπίσθηκε στις εργασίες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Κίσαμο στην Νεάπολη (βίντεο)
    Η περισυλλογή αγγείων από το ναυάγιο

    Πέραν αυτών όμως μετέφερε και σύνολο επιτραπέζιων αγγείων από τα οποία ανελκύστηκαν ένας επιτραπέζιος αμφορίσκος με επίπεδη βάση, ένα πινάκιο, ένα ιχθυοπινάκιο και δύο σκυφίδια.

    «Η χώρα μας αποτελεί έναν αναπεπταμένο αρχαιολογικό χώρο, ένα αρχαιολογικό παλίμψηστο. Η στεριά, αλλά και οι θάλασσες μας κρύβουν ανεξερεύνητους πολιτιστικούς θησαυρούς», όπως δήλωση η υπουργός Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι σε κάθε μεγάλο έργο, δημόσιο ή ιδιωτικό, οι πιθανότητες αποκάλυψης αρχαιοτήτων είναι εξαιρετικά μεγάλες. Το κόστος της έρευνας, ας σημειωθεί κάλυψε ο ΑΔΜΗΕ.

    Αρχαίο ναυάγιο εντοπίσθηκε στις εργασίες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Κίσαμο στην Νεάπολη (βίντεο)
    Σωρός από το φορτίο του ναυαγίου

    Στο μεταξύ η εκπόνηση της τρισδιάστατης απεικόνισης του ναυαγίου από τον δρ Ιωάννη Ίσσαρη του ΕΛΚΕΘΕ βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να διασαφηνίσει περισσότερο τα αρχικά συμπεράσματα, τον αριθμό των ορατών στον βυθό αντικειμένων, το μέγεθος της διασποράς του φορτίου και συνεπώς κατ’ εκτίμηση το μέγεθος του πλοίου και τον πιθανό όγκο του φορτίου.

    Δείτε βίντεο από την ενάλια έρευνα:

    Διαβάστε επίσης:

    Sotheby’s: Για πάνω από 108 εκατ. δολάρια πουλήθηκαν 11 έργα του Πικάσο

    Βασίλης Κάντας: Το eterofoto δυναμώνει την ελληνική φωνή της καλλιτεχνικής φωτογραφίας (Ελευσίνα 2023)



    ΣΧΟΛΙΑ