• Πολιτισμός

    Άννυ Κωστοπούλου: Βραβείο αριστείας στη μνήμη της σε φοιτητή της ΑΣΚΤ

    Άννυ Κωστοπούλου (1933-2022)


    Βραβείο Αριστείας προς τιμή της Άννυς Κωστοπούλου (1933-2022) για τον φοιτητή ή φοιτήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, που αποφοίτησε με τον υψηλότερο βαθμό θεσπίζει το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

    Η πρώτη απονομή του βραβείου μάλιστα, θα γίνει την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στις 6 μ.μ. στο αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

    Σκοπός του βραβείου αυτού, που καθιερώνεται στο εξής ως θεσμός της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών είναι να λειτουργήσει ως κίνητρο και ως ένα πρώτο εφόδιο για τους νέους καλλιτέχνες που μόλις αποφοιτούν και βρίσκονται στην αφετηρία εκκίνησης για μια ενδιαφέρουσα σταδιοδρομία.

    Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος, του οποίου η Άννυ Κωστοπούλου υπήρξε αντιπρόεδρος αλλά πέραν αυτού ζωγράφος η ίδια, λάτρης των τεχνών και συλλέκτρια έργων τέχνης. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι η κόρη του τραπεζίτη Σπύρου Ι. Κωστόπουλου και της ζωγράφου Ευρυδίκης Κωστοπούλου, αδερφή φυσικά, του εμβληματικού τραπεζίτη Γιάννη Κωστόπουλου (1938-2021) μετά τις ελεύθερες σπουδές της στη ζωγραφική κοντά στη Γ. Περσάκη είχε παρακολουθήσει μαθήματα στη Byam Shaw School of Art του Λονδίνου και είχε παρουσιάσει το έργο της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

    Η Άννυ Κωστοπούλου με τον Στήβεν Αντωνάκο, το 2000

    H Άννυ Κωστοπούλου διετέλεσε μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου από της ιδρύσεώς του και το 1984 ανέλαβε τα καθήκοντα του αντιπροέδρου έως το 2019 που ανακηρύχθηκε επίτιμη αντιπρόεδρος του Ιδρύματος. Ήταν ιδρύτρια επίσης του Ιδρύματος Ευσταθίας Ι. Κωστοπούλου και είχε διατελέσει αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 1989 έως τον θάνατό της, το 2022.

    Η πρωτοβουλία των δράσεων

    Η Άννυ Κωστοπούλου όμως, ήταν και ο άνθρωπος που ταυτίσθηκε με την «κλίση», όπως έλεγε και η ίδια, που πήρε το Ίδρυμα σχετικά με την παρουσίαση του έργου εικαστικών καλλιτεχνών. Από το 1992 έτσι, είχε αρχίσει ο κύκλος παραγωγής εκθέσεων, εκδόσεων, ταινιών εικαστικού ενδιαφέροντος, η υποστήριξη συναφών συνεδρίων, καθώς και η ανάδειξη της δουλειάς καλλιτεχνών ως εκπροσώπων της Ελλάδας στο εξωτερικό, αλλά και εντός των συνόρων (Μπιενάλε Βενετίας, Σάο Πάολο, Αλεξάνδρειας, Αθήνας και Θεσσαλονίκης). Και η πρωτοβουλία όλων αυτών των δράσεων ανήκε στην Άννυ Κωστοπούλου.

    Η Άννυ Κωστοπούλου με τον Κώστα Τσόκλη, το 1997

    Για αυτό, το τόσο έκδηλο και έμπρακτο ενδιαφέρον της για την σύγχρονη ελληνική τέχνη, το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, θέλοντας να τιμήσει την μνήμη της συνεργάζεται με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, για ένα βραβείο αριστείας στο όνομά της. Το βραβείο αυτό θα απονέμεται κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο στον φοιτητή ή την φοιτήτρια του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών που αποφοίτησε το αντίστοιχο έτος με τον υψηλότερο βαθμό πτυχίου, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Σχολής και την επιμέλεια της Πρυτανείας.

    Διαβάστε επίσης: 

    Μεγάλη επιτυχία: Τριάντα ελληνικές αρχαιότητες επιστρέφουν στην Ελλάδα από τη Νέα Υόρκη

    Μενδώνη: Ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ τα έργα για τον πολιτισμό

    Χρίστος Δήμας: Πάνω από 153 εκ ευρώ για 67 δράσεις, ενταγμένες στο Ταμείο Ανάκαμψης για ανάδειξη του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού



    ΣΧΟΛΙΑ