• Πολιτισμός

    Η ιστορικός τέχνης Ειρήνη Οράτη καλλιτεχνική διευθύντρια στο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου

    Η ιστορικός τέχνης Ειρήνη Οράτη


    Ιστορικός της τέχνης με πλούσιο έργο στον εκθεσιακό χώρο αλλά και στο συγγραφικό, επιμελήτρια της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank ως πριν από λίγους μήνες η κυρία Ειρήνη Οράτη βρίσκεται πλέον στη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, προκειμένου να συνδράμει στην ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του.

    Η μεγάλη εμπειρία της στο χώρο των εικαστικών τεχνών, όπου το Ίδρυμα έχει σημαντική παρουσία ήδη από την ίδρυσή του, το 1979 αποτελεί την καλύτερη εγγύηση αναφορικά με το νέο έργο που αναλαμβάνει. Πόσο μάλλον που ίδια, έχοντας διατελέσει επί μακρόν μέλος του διοικητικού του συμβουλίου του Ιδρύματος είναι σε θέση να γνωρίζει το σπουδαίο έργο που επιτελεί για πάνω από σαράντα χρόνια.

    Από τη θέση της άλλωστε, της επικεφαλής της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank είχε επιμεληθεί και οργανώσει μεγάλες εκθέσεις κάνοντας γνωστά τα έργα αυτής της σπουδαίας συλλογής τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις. Συνολικά μάλιστα οργάνωσε περί τις είκοσι εκθέσεις, θεματικές ή μονογραφικές ενώ τελευταία συμμετείχε στην διοργάνωση της μεγάλης επετειακής έκθεσης «1821. Πριν και Μετά» στο Μουσείο Μπενάκη, καθώς η Alpha Bank ήταν, μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Εθνική Τράπεζα συνδιοργανωτές και χορηγοί.

    Η ιστορικός τέχνης Ειρήνη Οράτη

    Με σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου (Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης) η Ειρήνη Οράτη έχει ειδικευθεί στην ευρωπαϊκή χαρακτική στη Staatliche Graphische Sammlung του Μονάχου ενώ ήδη από το 1980 και για δεκατέσσερα χρόνια εργάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη ως επιμελήτρια του Τμήματος Χαρακτικών και Σχεδίων και ως υπεύθυνη της βιβλιοθήκης. Από τη θέση αυτό επιμελήθηκε και οργάνωσε όλες τις εκθέσεις του Τμήματος Χαρακτικής  σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, με έργα από την Ελλάδα ή από το εξωτερικό, εκθέσεις φωτογραφίας και γραφικών τεχνών, παρουσίαση συλλογών κ. ά.. Συμμετείχε εξάλλου  και στην οργάνωση άλλων εκθέσεων της Εθνικής Πινακοθήκης, σε συνεργασία με φορείς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και με ευρωπαϊκά μουσεία.

    Ακολούθησε η συνεργασία της με τον οίκο δημοπρασιών Christie’s Hellas και το 1995 έγινε επιμελήτρια της Συλλογής Χαρακτικών και Σχεδίων της Ιονικής Τράπεζας. Στη συνέχεια, από το 1999 ως πέρυσι ήταν η επιμελήτρια της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank. Ανάμεσα στις δημοσιεύσεις της εξάλλου βρίσκονται βιβλία τέχνης, λευκώματα, εικονογραφήσεις σχολικών εγχειριδίων, κατάλογοι συλλογών, θεματικών και ατομικών εκθέσεων, ενώ πολλά κείμενά της έχουν περιληφθεί σε συλλογικούς τόμους.

    Ιδιαίτερα σημαντικό για την γνώση της ελληνικής εικαστικής ιστορίας είναι το Λεξικό  Ελλήνων Καλλιτεχνών των εκδόσεων Μέλισσα (1995- 2000), καθώς συνεργάστηκε για την σύνταξή του, ενώ επίσης έχει υπογράψει τη μονογραφία για τον Σπύρο Βασιλείου. Άλλο σημαντικό έργο είναι η μετάφρασή της του Λεξικού Τέχνης και Καλλιτεχνών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπως και του βιβλίου «Εννοιολογική τέχνη» του Τόνι Γκόντφρεϋ.

    Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου

    Η ενδυνάμωση και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών είναι ο σκοπός του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, που είχε ιδρυθεί με την ευκαιρία του εορτασμού των εκατό χρόνων της Τραπέζης Πίστεως – νυν Alpha Bank – στην  μνήμη του ιδρυτή της. Η πολιτιστική κληρονομιά και οι τέχνες είναι τα πεδία στα οποία το Ίδρυμα έχει συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό τόσο αναφορικά με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό όσο και τον σύγχρονο, εντός αλλά και εκτός Ελλάδος. Μουσεία, βιβλιοθήκες, πινακοθήκες, κοινωφελείς εταιρίες, αρχαιολογικοί χώροι, ανασκαφές, εκδόσεις  έχουν υποστηριχθεί σε βάθος χρόνου από τα προγράμματα του Ιδρύματος, το ίδιο όμως και οι τέχνες, η μουσική – κλασική και σύγχρονη – το θέατρο, ο χορός, οι εκθέσεις, το ντοκιμαντέρ.  Ένας πραγματικά τεράστιος κατάλογος δραστηριοτήτων, ένα μακρόπνοο έργο, που συνεχίζεται αδιάλειπτα ως μια μεγάλη προσφορά στη χώρα.

    Διαβάστε επίσης:

    Το Ζαγόρι υποψήφιο στην UNESCO ως πολιτιστικό τοπίο-Υποβλήθηκε ο φάκελος

    Σ’ αυτό το κάστρο τριγυρνούν ακόμη η Μαρία Στούαρτ κι ένας αιμοβόρος βαρώνος – Πώληση για τολμηρούς



    ΣΧΟΛΙΑ